Ξεκινά το «καλάθι του Άη Βασίλη» και με παιχνίδια για τα παιδιά
Θεοδωρικάκος: "Θέλουμε προϊόντα σε καλή ποιότητα, σε καλές τιμές, όσο το δυνατόν πιο προσιτές, ειδικά για όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν βόλτα."
Δύο «καλάθια» θα έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές την περίοδο των εορτών, καθώς εκτός του «καλαθιού των Χριστουγέννων» θα υπάρξει και «καλάθι του Άη Βασιλή», όπως είπε σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα ξεκινήσει την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιανουαρίου 2025, ενώ αυτό της Πρωτοχρονιάς θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά, δηλαδή πιθανότατα στις 18 Δεκεμβρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και παιχνίδια για τα παιδιά.
«Το ‘πρωτοχρονιάτικο καλάθι’ που θα έχει και παιχνίδια για τα παιδιά, θα ξεκινήσει μια εβδομάδα μετά το ‘καλάθι των Χριστουγέννων’. Θέλουμε προϊόντα σε καλή ποιότητα, σε καλές τιμές, όσο το δυνατόν πιο προσιτές, ειδικά για όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν βόλτα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» μπαίνει φέτος το αρνί, το κατσίκι και η γαλοπούλα, καθώς και το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα. Οι τιμές στα προϊόντα του «καλαθιού» αναμένεται να είναι από τις καλύτερες της αγοράς και – στις περισσότερες περιπτώσεις – σε τιμές ίδιες ή χαμηλότερες από τις περσινές.
«Δεν κοιτάζουμε τα ονόματα στα πρόστιμα»
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον εξαπλασιασμό του ανώτατου ορίου των προστίμων για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία και τόνισε πως όλα τα πρόστιμα πληρώνονται κανονικά, χωρίς εξαιρέσεις. «Δεν κοιτάζουμε ονόματα, κάνουμε σωστά και υπεύθυνα τη δουλειά μας», συνέχισε ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να μειώνεται το κόστος και πιέζουμε την αγορά με μεγάλη ένταση για να ρίξει το μεσοσταθμικό της κέρδος. Είναι εποχές ευθύνης για όλους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν τα νοικοκυριά στις υποχρεώσεις τους».
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, ακόμη, πως ναι μεν έχουν αυξηθεί οι τιμές τα τέσσερα τελευταία χρόνια 25%-30%, αλλά παράλληλα έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός 28% την τελευταία τριετία, αλλά και ο μέσος μισθός. Χαρακτήρισε μάλιστα ως Νο1 πρόβλημα για το υψηλό κόστος διαβίωσης τα υψηλά ενοίκια, γι’ αυτό και απαιτούνται νέες παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση για να λυθεί το πρόβλημα και να συμβάλλουν και οι τράπεζες από τη δική τους μεριά ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες. “Θεωρώ ότι το τραπεζικό σύστημα μια σειρά από κόστη των πολιτών πρέπει να τα μαζέψει”, είπε.
Για τη μείωση του ΦΠΑ
Σε ερώτηση για τον ΦΠΑ και για ποιο λόγο δεν μειώνεται σε βασικά είδη όπως ζητάει η αντιπολίτευση, απάντησε: «Με την πολιτική που έχουμε ακολουθήσει, έχουμε πληθωρισμό τροφίμων τον Νοέμβριο 0,8%, όταν η Γερμανία έχει 3% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 2,9%. Στα σούπερ μάρκετ μόνο, έχουμε αρνητικό πληθωρισμό τον Νοέμβριο 0,8%, επομένως τα μέτρα έχουν αποτελέσματα. Αν μειώσουμε τον ΦΠΑ, χάνει έσοδα το κράτος και δεν έχουμε το περιθώριο ως χώρα όπως υποστηρίζει και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ενώ συνήθως κερδίζει τη μείωση του ΦΠΑ η εταιρεία και όχι ο καταναλωτής».
Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Όλοι νομίζουν ότι ζούμε σε μια κανονική εποχή, μετά τα δύο χρόνια που ήταν κλειστή η παγκόσμια αγορά λόγω κορωνοϊού, αλλά και τους δύο εν εξελίξει πολέμους στη γειτονιά μας, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία κλυδωνίζονται πολιτικά, ενώ έχουμε και τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ που επηρεάζει και τις οικονομικές σχέσεις Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαστε καλά ως χώρα, διότι η Κυβέρνηση αγωνίζεται καθημερινά να