Ελλάδα

Ξεσηκωμός και στη Χαλκιδική για ελεύθερες παραλίες – Ποιες μπαίνουν στο στόχαστρο

«Ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Χαλκιδικής» λένε οι κάτοικοι που αρχίζουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους για δράσεις ανάλογες με Νάξο, Πάρο

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ξεσηκωμός-και-στη-χαλκιδική-για-ελεύθ-1020914
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Στα χνάρια της Νάξου, της Πάρου και της Σερίφου φαίνεται ότι κινούνται, για την ώρα σε διαδικτυακό επίπεδο, και κάτοικοι της Χαλκιδικής που ξεσηκώνονται απέναντι στην κατάληψη των παραλιών από ξαπλώστρες.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει δημιουργηθεί στο Facebook η σελίδα Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική, με τους χρήστες της να αναφέρονται σε παραλίες του νομού που πλέον έχουν αποκλειστεί από τα beach bar με τις ξαπλώστρες και τις κατασκευές να φτάνουν μέχρι το νερό.

Παράλληλα, οι χρήστες συζητούν μεταξύ τους για το πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν αυτήν τους την κίνηση και να προχωρήσουν σε ανάλογες δράσεις με αυτές που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και σε άλλα μεγάλα ελληνικά νησιά.

Ο ξεσηκωμός των πολιτών στις συγκεκριμένες περιπτώσεις προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών που αποφάσισαν επιτέλους να ασχοληθούν με ένα φαινόμενο άγριας κατασπατάλησης του φυσικού περιβάλλοντος, με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι όλοι κάθε καλοκαίρι επισκεπτόμενοι κάποια παραλία.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε και το γεγονός ότι στη Νάξο, αρκετά beach bar αναγκάστηκαν μέσα στη νύχτα να επιστρατεύσουν φορτηγά χωρίς πινακίδες για να φορτώσουν τις ξαπλώστρες προκειμένου να αποφύγουν τους επικείμενους ελέγχους και επί της ουσίας με αυτήν τους την κίνηση να παραδέχονται τις παρανομίες τους.

«Η παραλία του Αη Γιάννη στη Χαλκιδική έχει αποκλειστεί από όλους λόγω ενός ξενοδοχείου» αναφέρει μέλος της σελίδας.

«Όταν λένε στα 5 μέτρα από το κύμα οι ξαπλώστρες, στην Καψόχωρα μάλλον ακούν 5 εκατοστά» καταγγέλλει άλλο μέλος της σελίδας.

«Λαγονήσι, Ακτή Καλογριάς, ότι χειρότερο. Έχουμε ξεχάσει πώς είναι οι συγκεκριμένες παραλίες τα τελευταία χρόνια» σημειώνει μέλος της ομάδας.

«Όλη η παραλία στο Πευκοχώρι έχει καταπατηθεί. Ταβέρνες που έχουν χτίσει πλατφόρμες στη θάλασσα για να σερβίρουν και βάζουν και ξαπλώστρες στον ακριβώς διπλανό χώρο που έχει αμμουδιά. Στον υπόλοιπο χώρο είναι τα beach bar. Και στο μηδαμινό χώρο που υπάρχει για τους λουόμενους, πλέον έρχονται και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να βγάλουν τις δικές τους ξαπλώστρες για τους πελάτες τους. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη όλων» αναφέρει μέλος της σελίδας και ιδιοκτήτρια εξοχικού στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια.

«Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι στην παραλία της Καναπίτσας» προσθέτει άλλο μέλος.

«Οι ομπρελοξαπλώστρες έχουν επεκταθεί και στο τρίτο πόδι ακόμα και σε παραλίες που παλιότερα ήταν πιο απόμερες όπως ο Ξηροπόταμος, η Βουλίτσα, η Κομίτσα» γράφει ένα άλλο μέλος σε σχόλιό του.

«Παραλία Καλυβίων: ομπρέλες κλπ μόνιμα τοποθετημένες από ιδιώτες, ενοικιαστές η ιδιοκτήτες…».

«Τα ίδια και στη Γερακινή. Επειδή έχουν εκεί σπίτι νομίζουν ότι τους ανήκει και η παραλία».

«Στη Νικήτη η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ζητάμε το αυτονόητο. Ελεύθερη πρόσβαση σε αιγιαλό κ παραλίες, είναι δημόσιο αγαθό κ ανήκει σε όλους. ΝΑΙ στα beach bar στον χώρο μόνο που τους έχει παραχωρηθεί».

«Πολύχρονο…ξύλινα κρεβάτια λουστραρισμένα για να αντέχουν στη διάβρωση από το νερό γιατί η άκρη τους είναι εκεί που σκάει το κύμα» διαβάζουμε σε σχόλιο άλλου μέλους της ομάδας.

Για το ίδιο μέρος, επίσης καταγράφονται:

«Παραλία Πολύχρονου η κατάσταση είναι τραγική έχει γίνει πλήρης κατάληψη κατά μήκος της από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν τοποθετήσει ξαπλώστρες. Δεν μπορείς στο κέντρο του χωριού όχι μόνο μια καρέκλα να βάλεις στην παραλία αλλά ούτε πρόσβαση καλά καλά στην θάλασσα να έχεις».

«Πολύχρονο, ένα χωριό ομπρελοξαπλώστρας θα έλεγα εγώ ,που δεν μπορείς όχι να έχεις πρόσβαση στην παραλία αλλά δεν μπορείς να διακρίνεις την θάλασσα, με ηχορύπανση, τραπεζοκαθίσματα με εξέδρες μέσα στην θάλασσα ,με τουρίστες που τοποθετούν τις πετσέτες και τις ομπρέλες με πέτρες στην παραλία για να πιάσουν μέρος όλο το 24ωρο, με σπίτια μπροστά στην θάλασσα και τους ενοίκους τους να καταλαμβάνουν μόνιμο μέρος με τεράστιες ομπρέλες και ξαπλώστρες».

«Ποτίδαια οι ξαπλώστρες μπροστά στο κύμα και φθάνουν από τους φάρους χωρίς να μπορεί κάποιος να βάλει την δική του πετσέτα».

«Ποσείδι. Μόνο beach bars. Ελεύθερος χώρος πουθενά».

«Παραλία Φούρκας. Ξενοδοχεία, beach bar, μέχρι το νερό οι ξαπλώστρες».

«Παραλία Νέων Πλάγιων και Φλογητών Χαλκιδικής! Οι ξαπλώστρες εκτός το ότι έχουν πάρει όλο τον Αιγιαλό είναι στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα. Δεν μπορείς να περπατήσεις».

«Οι μικρές παραλίες γύρο από Συκιά – Κληματαριά. Τουρκολιμενο, Τηγάνια, οι μικρές στις άκρες του Κριαριτσίου. Καλαμίτσι με τραπέζια πια στον άμμο εκτός από τις ξαπλώστρες».

«Τηγάνια – περιοχή Κριαρίτσι, Αγριδιά – περιοχή Συκιά – Κριαρίτσι, Λαγονήσι – περιοχή Βουρβουρού, Παράδεισος – περιοχή Καβουρότρυπες, Πορτοκάλι – περιοχή Καβουρότρυπες. Βασικά είναι αμέτρητα τι να γράψουμε! αν ξεκινήσεις δεύτερο πόδι από πάνω μέχρι κάτω έτσι είναι πλέον».

Ποια τα δικαιώματα των λουόμενων – Τι ορίζει ο νόμος και που επιτρέπονται ομπρέλες και ξαπλώστρες

Τι ορίζει όμως η νομοθεσία και ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη στην παραλία; Ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου εξήγησε στην στην ΕΡΤ το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίεw:

  • Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου.
  • Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα.
  • Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.
  • Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.

Παράλληλα στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η νομοθεσία για τα ζητήματα αυτά υπάρχει αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα