Ελλάδα

«Ξηλώνονται» για την ελπίδα μιας θέσης στο Δήμοσιο

«Δαγκώνουν» οι τιμές για την προετοιμασία των υποψηφίων για τον πολυαναμενόμενο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ξηλώνονται-για-την-ελπίδα-μιας-θέση-958502
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Στις αρχές Μαρτίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί ο πολυαναμενόμενος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, μια διαδικασία που επανέρχεται μετά από χρόνια για την κάλυψη μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο.

Πρόκειται για 5.124 μόνιμες θέσεις οι οποίες θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (πρόσκληση – προκήρυξη 2Γ/2022).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τις παραπάνω θέσεις υποβλήθηκαν 107.957 αιτήσεις (78.179 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης -ΠΕ και 29.778 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης -ΤΕ) για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος καταβολής του απαιτούμενου παραβόλου.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανομή των αιτήσεων ανά ηλικία έχει ως εξής:

  • Κάτω από 30 χρονών:  24.569 αιτήσεις
  • Ηλικία 31-40: 48.067 αιτήσεις
  • Ηλικία 41-50: 29.210 αιτήσεις
  • Πάνω από 51: 6.111 αιτήσεις

Η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων ΠΕ αφορά τον κλάδο – ειδικότητα ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών/ΠΕ Διοικητικοοικονομικών/Διοικητικών/Διοικητικού Προξενικού με 52.925 προτιμήσεις.

Αντίστοιχα, πρώτος με διαφορά στις προτιμήσεις των υποψηφίων ΤΕ είναι ο παρεμφερής κλάδος – ειδικότητα ΤΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών/ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού/Διοικητικού/Διοικητικού – Οικονομικού με 16.641 προτιμήσεις.

Ο αυξημένος αριθμός προτιμήσεων οφείλεται στο ότι για τους συγκεκριμένους κλάδους δεκτά ήταν τα πτυχία ή διπλώματα οποιασδήποτε σχολής ΑΕΙ ή ΤΕΙ αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Οι… δημοφιλείς κλάδοι

Σε πλήθος προτιμήσεων των υποψηφίων ΠΕ ακολουθεί ο κλάδος Οικονομικού με 17.592 προτιμήσεις, καθώς και οι Νομικής (4.079), Αρχαιολόγων (3.565) και Γεωπόνων (3.326), Περιβαλλοντολόγων (3.205), Πληροφορικής (2.882), Κοινωνιολόγων (2.751), Μηχανικών Πολιτικών Μηχανικών (1.788) και Ψυχολόγων (1.727 προτιμήσεις).

Δημοφιλείς στους υποψηφίους ΤΕ είναι και οι κλάδοι – ειδικότητες ΤΕ Λογιστών/ΤΕ Οικονομικού Λογιστικού/ΤΕ Οικονομικού (10.428), Πληροφορικής (3.252) και Γεωπονίας/Τεχνολόγων Γεωπονίας (2.684), Πολιτικών Μηχανικών (2.013) και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων/Τουριστικών Επαγγελμάτων (1.813 προτιμήσεις).

Σχετικά με την γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, οι 33.418 αιτήσεις προέρχονται από τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και οι 74.539 από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Το χέρι στην τσέπη ελπίζοντας για μια θέση

Και μιας και πρόκειται για γραπτό διαγωνισμό, φυσικά και θα υπάρχει ύλη. Και κάνοντας μια απλή αναζήτηση στη Google «γραπτή ύλη για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ» αρχίζεις και πέφτεις σε δεκάδες (χορηγούμενα και μη) αποτελέσματα από σελίδες φροντιστηρίων που έχουν αναλάβει την προετοιμασία των υποψηφίων ενόψει των εξετάσεων.

Η ύλη διαχωρίζεται σε δεκάδες ενότητες που εμπεριέχεται σε διάφορα βιβλία που το καθένα από αυτά κοστίζει ακριβά, επομένως δεν είναι μια διαδικασία στην οποία μπορεί να πει κάποιος ότι θα διαβάσει και θα είναι σε θέση να βρίσκεται σε ένα άλφα επίπεδο ετοιμότητας ενόψει του διαγωνισμού.

Έτσι, πολύ μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων θα επιλέξει να πάει στις τελικές εξετάσεις πορευμένο με τις δικές του γενικές γνώσεις γύρω από τα θέματα που εξετάζονται.

Αυτό βέβαια γίνεται γιατί υπάρχουν εκείνοι που εννοείται ότι θέλουν να πάρουν μια μόνιμη θέση στο Δημόσιο, χωρίς όμως και να «καίγονται» γι’ αυτήν καθώς ήδη εργάζονται, και από την άλλη αυτοί που πραγματικά ποντάρουν αρκετά στο να εξασφαλίσουν μία θέση που θα τους εξασφαλίσει επαγγελματικά το μέλλον τους, όμως τη δεδομένη στιγμή τους είναι οικονομικά αδύνατο να πληρώσουν κάποιο φροντιστήριο για την προετοιμασία τους.

Και υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που ανήκουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες, αλλά αποφασίζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη στο «κυνήγι» μιας θέσης σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Μπήκαμε λοιπόν στη θέση των ενδιαφερόμενων και ξεκινήσαμε να κάνουμε… έρευνα αγοράς μέσω διαδικτύου, αλλά και τηλεφώνων για να μάθουμε πόσα θα πρέπει να πληρώσουμε και τι μας προσφέρουν τα προσφερόμενα πακέτα των φροντιστηρίων που αναλαμβάνουν την προετοιμασία των υποψηφίων για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Υπάρχουν λοιπόν και οι φτηνές επιλογές που ξεκινάνε από τα 300 ευρώ μια τιμή στην οποία περιλαμβάνονται σημειώσεις για κάθε μάθημα και ενότητα, βιβλία και αποσπάσματα της βιβλιογραφίας, online τεστ προετοιμασίας.

Στις περισσότερες πάντως περιπτώσεις, τα πακέτα που παρέχονται για την προετοιμασία ενόψει διαγωνισμού κοστίζουν αρκετά παραπάνω, με το τελικό ποσό να καθορίζεται από τις ώρες του προγράμματος προετοιμασίας που επιλέγει ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος και φυσικά από το «όνομα» του φροντιστηρίου ή οργανισμού που τα προσφέρει.

Έτσι λοιπόν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα δίδακτρα ξεκινούν από τα 950 ευρώ και φτάνουν έως και τα 1.480 ευρώ.

95ο ευρώ – 64 ώρες

960 ευρώ – 180 ώρες

1100 ευρώ – 120 ώρες

1480 ευρώ – 212 ώρες

Οι ώρες των προσφερόμενων προγραμμάτων κυμαίνονται από 64 έως και κάτι παραπάνω από 210 ώρες, δίνοντας φυσικά πάντα τη δυνατότητα είτε για συμμετοχή σε ολιγομελή τμήματα εκ το σύνεγγυς, είτε για διαδικτυακά μαθήματα.

Δεν λείπουν πάντως και οι εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες υποψηφίων (άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι) εκεί όπου οι τιμές είναι περίπου 60 με 80 ευρώ πιο κάτω, όπως και η μείωση της τελικής τιμής όταν ο υποψήφιος καταβάλει εφάπαξ το ποσό.

Στα παραπάνω βέβαια κάποιοι θα πρέπει να προσθέσουν και τα ποσά που πρέπει να διαθέσουν για την εξασφάλιση ενός πιστοποιητικού γνώσης υπολογιστών ή κάποιου (fastrack) ξενόγλωσσου πτυχίου, αφού σε ορισμένες ειδικότητες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάληψη μιας θέσης.

Όπως είναι φυσικό τα παραπάνω ποσά προκαλούν «μούδιασμα» στους υποψηφίους όταν τα ακούνε, καθώς αναρωτιούνται κατά πόσο η επένδυσή τους θα φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ιδιαίτερα μάλιστα σε περίπτωση αποτυχίας, που θα κληθούν να διαχειριστούν και την απώλεια ενός σημαντικού ποσού.

Πάνω σε αυτό το κλίμα, κάνουν την εμφάνιση τους μέσω των social media, προφίλ και σελίδες που υπόσχονται υποστήριξη στην προετοιμασία των υποψηφίων σε πολύ οικονομικότερες τιμές, κάτι βέβαια που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όποιον έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες αναρτήσεις ή μηνύματα, καθώς θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος για τη συμφωνία που κάνει και το υλικό που θα έχει στη διάθεσή του, προτού προχωρήσει στην καταβολή οποιουδήποτε ποσού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα