Ελλάδα

Υποκλοπές: Αντιδράσεις προκάλεσε η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση;

Parallaxi
υποκλοπές-αντιδράσεις-προκάλεσε-η-πα-1064002
Parallaxi

Αντιδράσεις και αιχμηρά σχόλια προκάλεσε η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, με την οποία η Γεωργία Αδειλίνη αφαίρεσε την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και ανέθεσε την περαιτέρω έρευνα γύρω από αυτήν στον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αχιλλέα Ζήση.

Σύμφωνα με την παραγγελία της η κ. Αδειλίνη διαπιστώνει καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και του Pretador, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρωτοδίκες που είχαν αναλάβει την υπόθεση με την υποχρέωση να παραδώσουν πόρισμα στο τέλος Οκτωβρίου, είχαν σχεδόν ολοκληρώσει το έργο τους και βρίσκονταν πριν την οριστική κρίση τους για την άσκηση διώξεων.

Παράλληλα, όπως εκτιμά σε σχόλιά του στο X (πρώην Twitter) ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που έχει υπάρξει στόχος παρακολουθήσεων, τόσο μέσω ΕΥΠ όσο και με το Predator, μια τέτοια παρέμβαση σαφώς υποδηλώνει ότι έχει ήδη προεξοφληθεί πως δεν πρόκειται να στοιχειοθετηθούν κακουργήματα, καθώς τέτοια αδικήματα δεν κινδυνεύουν με παραγραφή, παρά μόνο πλημμελλήματα.

Σε ανάρτησή του μάλιστα ανατρέχει σε επικοινωνία που είχε το καλοκαίρι του 2022 με τον τότε επικεφαλής του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος τον είχε ενημερώσει ότι δε θα γίνει μία τέτοια κίνηση, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στο έργο των εισαγγελέων.

Εκτός ελληνικών συνόρων και εντός Ε.Ε., η Σόφι Ιντ’ Βελντ με ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter θέτει κρίσιμα ερωτήματα, κάνοντας λόγο για «ξαφνική μεταφορά της έρευνας», λίγες μόνο εβδομάδες μετά το κυβερνητικό πραξικόπημα στη σύνθεση των μελών της ΑΔΑΕ.

Η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει ότι «βασικό ερώτημα» παραμένει το αν «θα συγκριθούν οι λίστες στόχων του Predator και της ΕΥΠ». Σύμφωνα με την Ιντ’ Βελντ, εάν ονόματα είναι κοινά και στις δύο περιπτώσεις «ο ρόλος της Ν.Δ. / κυβέρνησης γίνεται αναμφισβήτητος».

Με αιχμές για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, σχολιάζει την παρέμβαση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού ο Γιώργος Κύρτσος.

«Απευθύνθηκα στη Δικαιοσύνη τον περασμένο Δεκέμβριο, μόλις η ΑΔΑΕ τεκμηρίωσε την παράνομη παρακολούθησή μου από ΕΥΠ. Η μόνη αντίδραση “ανεξάρτητης” Δικαιοσύνης ήταν να κυνηγήσει τον Ράμμο της ΑΔΑΕ. Τώρα δηλώνουν ότι κάποιος, κάπου, κάποτε, θα “ερευνήσει” το θέμα που θάβουν. Ντροπή», αναφέρει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.

Πηγη – efsyn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα