Υποκλοπές: Ξεκινά η δίκη των τεσσάρων – Γιατί διώκονται για πλημμέλημα;
Η πολύκροτη υπόθεση που εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά της στο πολιτικό – και όχι μόνο – σκηνικό της χώρας, φτάνει σήμερα στη Δικαιοσύνη
Οι υποκλοπές, η πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που, παρά την αρχειοθετησή της κατά το μεγαλύτερο μέρος της για σειρά καταγγελλόμενων πράξεων, εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά της στο πολιτικό – και όχι μόνο – σκηνικό της χώρας, φτάνει σήμερα (5/3) στη Δικαιοσύνη.
Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας έχουν παραπεμφθεί τέσσερις κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται να έχουν σχέση με τις εταιρείες διακίνησης του κακόβουλου λογισμικού Predator και αντιμετωπίζουν το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου επικοινωνιών, το οποίο είναι πλημμέλημα.
Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης με τις υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων σημαντικών παραγόντων του δημοσίου βίου από τον Άρειο Πάγο που προκάλεσε αντιδράσεις, προσδιορίστηκε η δίκη για τέσσερα άτομα που συνδέονται με τις εμπλεκόμενες εταιρείες στις υποκλοπές.
Πρόκειται για κατηγορουμένους που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις, που σχετίζονται με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Όπως είναι γνωστό η Δικαιοσύνη, μετά από πολύμηνη έρευνα, έκρινε τελικά ότι μόνο για τα συγκεκριμένα πρόσωπα προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την οργάνωση και εγκατάσταση ενός εκτεταμένου δικτύου παρακολούθησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της πολιτείας.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι
Η ιστοσελίδα wearesolomon.gr σε εκτενές ρεπορτάζ της στο θέμα παρουσιάζει και το προφίλ των τεσσάρων κατηγορουμένων της υπόθεσης.
Ταλ Ντίλιαν – Ο ιδρυτής της Intellexa
Στις 7 Ιανουαρίου 2022, ακούμε πρώτη φορά το όνομα του Ταλ Ντίλιαν στην Ελλάδα. Πρώην διοικητής μιας επίλεκτης μονάδας τεχνολογίας που υπάγεται στις μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού, ο Ταλ Ντίλιαν μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα και έφτιαξε έναν όμιλο εταιρειών, με την επωνυμια Intellexa, που φιλοδοξούσε να γίνει το αντίπαλο δέος στην επίσης ισραηλινή NSO που δημιούργησε το spyware Pegasus. Βασικό προϊόν της Intellexa, γνωστής και ως «η Star Alliance των spyware», είναι το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.
Ο Τάλ Ντίλιαν αρχικά είχε επιλέξει την Κύπρο ως επιχειρηματική του έδρα. Όταν όμως το 2019 άρχισε να έχει προβλήματα με τις κυπριακές αρχές (αφορμή υπήρξε συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στο Forbes όπου διαφήμιζε τις υπηρεσίες του), ήρθε η ώρα για την εταιρική μετεγκατάσταση του στην φιλόξενη χώρα μας.
Η Intellexa ΑΕ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2020, διατηρούσε μέχρι και που ξέσπασε το σκάνδαλο γραφεία στο Ελληνικό, όπου έκανε επίδειξη των δυνατοτήτων των κατασκοπευτικών προϊόντων της και εκπαίδευση πελατών, και απασχολούσε δεκάδες εξειδικευμένους εργαζομένους.
Μέτοχοι της Intellexa ΑΕ είναι η κυπριακή εταιρεία Santinomo του επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιου και η Thalestris Limited, μια ιρλανδική εταιρεία συμφερόντων Ντίλιαν.
Η Intellexa, από κοινού με την ελληνική εταιρεία Krikel συμφερόντων Γιάννη Λαβράνου, το 2021 και το 2022 αιτήθηκαν και πήραν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών άδειες εξαγωγής κατασκοπευτικής τεχνολογίας σε Ουκρανία, Μαδαγασκάρη και Σουδάν.
Τον Μάρτιο του 2024, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θέτει σε καθεστώς κυρώσεων τον Ταλ Ντίλιαν και εταιρείες του καθώς εμπορεύονται spyware που στόχευσε Αμερικανούς πολίτες.
Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Ντίλιαν δεν κλήθηκε καν ως μάρτυρας.
Τον Απρίλιο του 2023, το Solomon είχε αποκαλύψει πως ο Ντίλιαν επιχείρησε να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (όπως η Google), προκειμένου να «θάψει» τις αρνητικές αναφορές για τον ίδιο στο διαδίκτυο.
Σάρα Χάμου – Διευθύντρια της Intellexa
Στενή συνεργάτιδα και σύζυγος του Ταλ Ντίλιαν. Ειδικεύεται στο στήσιμο offshore εταιρειών, ενώ έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε διάφορες εταιρείες της κοινοπραξίας Intellexa εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι το πρόσωπο που υπέγραψε το μισθωτήριο των γραφείων της Intellexa AE στο Ελληνικό.
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (Σεπτέμβριος 2022), ως νόμιμη εκπρόσωπος της Intellexa, η Σάρα Χάμου, ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να προσέλθει με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι βουλευτές της ΝΔ απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να εξεταστεί μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίζοντας να της σταλούν γραπτά ερωτήματα.
Τον Μάρτιο του 2024 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θέτει σε καθεστώς κυρώσεων τη Σάρα Χάμου.
Φέλιξ Μπίτζιος – Αναπληρωτής διαχειριστής και μέτοχος Intellexa
Επιχειρηματίας με πολυετή δράση σε εταιρείες στην Ελλάδα και στενός φίλος του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου. Είναι ιδρυτής της κυπριακής εταιρείας Santinomo Limited, μέσω της οποίας απέκτησε το 35% των μετοχών της Intellexa ΑΕ. Ο Μπίτζιος έχει βρεθεί στη θέση του αναπληρωματικού συμβούλου και διαχειριστή της Intellexa και άλλων δύο σχετιζόμενων εταιρειών. Υπήρξε επίσης νόμιμος εκπρόσωπος μιας ακόμη σχετιζόμενης εταιρείας.
Παράλληλα, είχε σχέσεις και με την εταιρεία Krikel συμφερόντων Λαβράνου, έναν από τους επίσημους προμηθευτές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το 2018 η Krikel σύναψε σύμβαση με μία άλλη κυπριακή εταιρεία του Φέλιξ Μπίτζιου (Viniato Holdings Limited) για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τα γραφεία της Krikel στο Μαρούσι στεγάζονται σε ακίνητο ιδιοκτησίας εταιρείας του Φέλιξ Μπίτζιου.
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Μπίτζιος δεν κλήθηκε καν ως μάρτυρας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Γιάννης Λαβράνος – Πραγματικός διαχειριστής της Krikel
Επιχειρηματίας με πολυετή δράση σε εταιρείες στην Ελλάδα, και κουμπάρος με πολλά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Γενικού Γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Αχιλλέα Ζήση αλλά και υπόμνημα που έχει καταθέσει ένας από τους διαχειριστές της Krikel στις φορολογικές αρχές – οι οποίες έχουν βεβαιώσει στην εταιρεία πρόστιμα εκατ. ευρώ για μη απόδοση φόρων και εικονικά τιμολόγια – είναι το πρόσωπο που ασκούσε τον πραγματικό έλεγχο στην Krikel.
Εκτός από τα πρόσωπα που έχουν διατελέσει διαχειριστές της Krikel, οι φορολογικές αρχές έχουν βεβαιώσει πρόστιμο και στον Γιάννη Λαβράνο, και έχουν προχωρήσει σε δέσμευση και δικών του περιουσιακών στοιχείων.
Επί χρόνια, η Krikel είχε πολύ στενές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (πολλές απόρρητες συμβάσεις εκατ. ευρώ με την Ελληνική Αστυνομία), ενώ ήταν υπεργολάβος για το σύστημα νόμιμης επισύνδεσης της ΕΥΠ.
Στο γραφείο του Γιάννη Λαβράνου είχε γίνει το 2020 η συνάντηση του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, με τον Ισραηλινό Σαχάκ Άβνι, στενό συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν. Ο Λαβράνος δεν κλήθηκε καν ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή, παρά τις προφανείς συνδέσεις με την υπόθεση.
«Επαρκείς ενδείξεις»
Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, για την υπόθεση των υποκλοπών, προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ειδικότερα, στο πόρισμα Ζήση, στο οποίο στηρίζεται και το κατηγορητήριο για τους τέσσερις, μεταξύ άλλων αναφέρεται και η διαβάθμιση της ποινικής τους δίωξης σε πλημμέλημα, αλλά και πού αυτή στηρίζεται.
«Προέκυψαν ‘επαρκείς ενδείξεις’ στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9- 12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021», σημειώνεται στο πόρισμα.
«Οι απαιτούμενες αυτές στο παρόν στάδιο ‘επαρκείς ενδείξεις’ για την κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των ως άνω ιδιωτών, οι οποίες ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.ά, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων ‘στόχων’ και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι», όπως αναφέρεται.
Πηγές:
wearesolomon.gr / Δανάη Μαραγκουδάκη, Ελίζα Τριανταφύλλου