Ελλάδα

Υποψηφιότητες και διαψεύσεις για τον δήμο Θεσσαλονίκης από τον χώρο της ΝΔ ενόψει εκλογών 2019

Οι ευρωβουλευτές, Θοδωρής Ζαγοράκης και Μαρία Σπυράκη, καθώς και η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, διαψεύδουν τα σενάρια που τους θέλουν ως "εκλεκτούς".

Parallaxi
υποψηφιότητες-και-διαψεύσεις-για-τον-121376
Parallaxi

Σε “τροχιά” αναζήτησης υποψηφίου για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία μετά την οριστική απόφαση του βουλευτή και επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρου Καλαφάτη, να μην διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο.

Οι ευρωβουλευτές, Θοδωρής Ζαγοράκης και Μαρία Σπυράκη, καθώς και η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, διαψεύδουν τα σενάρια που τους θέλουν ως “εκλεκτούς” για τον δήμο Θεσσαλονίκης στις προσεχείς εκλογές.

Το όνομα του Θοδωρή Ζαγοράκη ακούγεται συχνά σε “πηγαδάκια” και σε δημοσιεύματα, ο ίδιος όμως υποστηρίζει πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ακόμη μακριά και πως δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή, ο ίδιος πληροφορήθηκε για τα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης από τα δημοσιεύματα -τα οποία συνεχώς αναπαράγονται- ωστόσο προτεραιότητα του αποτελούν τα καθήκοντα στις Βρυξέλλες για τον επόμενο χρόνο.

Η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, με σημερινή της ανάρτηση στο Twitter σχολιάζει επίσης τα δημοσιεύματα για τον κεντρικό δήμο υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: “Η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είμαι υποψήφια δήμαρχος. Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου στην Ευρωβουλή και να ανταπεξέρχομαι στα καθήκοντα της εκπροσώπου”.

Από την πλευρά της και η Έλενα Ράπτη με δήλωση της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ξεκαθαρίζει πως “η θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι έξω από τα ενδιαφέροντα μου”. Στις προτεραιότητες της κ. Ράπτη είναι οι κοινοβουλευτικές της υποχρεώσεις, οι παρεμβάσεις που αφορούν θέματα της πόλης και η ολοκλήρωση του προγράμματος “Ένα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Ωστόσο μετά τη συνέντευξη του Σταύρου Καλαφάτη, στην οποία ανακοίνωσε πως δεν ενδιαφέρεται για τη δημαρχία και πως “στον εκλογικό στίβο που απλώνεται μπροστά μας θα είναι παρών μόνο ως υποψήφιος βουλευτής” ανοίγει ο δρόμος για υποψήφιους “μνηστήρες” μέσα από την παράταξη των “Εντάξει”.

Μόλις δύο 24ωρα μετά τη δήλωση του κ. Καλαφάτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Εφραίμ Κυριζίδης, ανακοίνωσε επίσημα την επιθυμία του να κατέβει στις εκλογές του 2019 ως υποψήφιος δήμαρχος παρουσιάζοντας και το όνομα του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Θετικά”.

Ο κ. Κυριζίδης, στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης, τόνισε πως είναι στέλεχος της ΝΔ και θα παραμείνει, χωρίς να βάλει την κομματική ταυτότητα στο συρτάρι. Επίσης, στάθηκε σε δήλωση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, πως δεν πρόκειται να δοθούν χρίσματα σε δημάρχους και περιφερειάρχες σχολιάζοντας συγκεκριμένα: “Ελπίζω να κρατήσει τον λόγο του”.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Εφραίμ Κυριζίδη για τον δήμο προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξης, καθώς -σύμφωνα με τις πληροφορίες- μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του ούτε τον επικεφαλής των “Εντάξει” κ. Καλαφάτη, ούτε και τους δημοτικούς συμβούλους με τους οποίους ξεκίνησε το 2014 την προσπάθεια αντιπολίτευσης στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.

“Παρών” στην επόμενη μέρα για το μέλλον της Θεσσαλονίκης δηλώνει και ο Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με πρωτιά σε σταυρούς στις εκλογές του 2014. Δεν κρύβει πως τον ενδιαφέρει η συνέχεια της παράταξης των “Εντάξει” με στόχο να διοικήσει τον κεντρικό δήμο.

“Σέβομαι την απόφαση του Σταύρου Καλαφάτη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη της δημοτικής παράταξης να δουλέψει ομαδικά, τόσο για να βάλει φρένο στην κατρακύλα της πόλης, ειδικά στη δεύτερη θητεία της διοίκησης Μπουτάρη, αλλά κυρίως για να είμαστε έτοιμοι για το καλύτερο όταν οι συμπολίτες μας αναθέσουν τις τύχες της Θεσσαλονίκης το 2019”, υπογραμμίζει ο κ. Κούβελας.

Ενδιαφέρον για το “αύριο” στα αυτοδιοικητικά θέματα της πόλης δείχνει ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και υπεύθυνος Οργανωτικού της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, με την προϋπόθεση να συγκροτηθεί μία ομάδα που θα χαρακτηρίζεται από συνέργεια και θα έχει ως μοναδικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών.

Οι επόμενες κινήσεις αναμένονται και από την πλευρά του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου στον κεντρικό δήμο (εκλεγμένος με τη διοικούσα παράταξη “Πρωτοβουλία και πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη) ο οποίος συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης.

“Η πόλη εδώ και καιρό είναι σε μια νιρβάνα ακινησίας που ταλαιπωρεί και εξουθενώνει τους πολίτες και την καθημερινότητά τους. Η ασφάλεια της πολιτικής στέγης και της κομματικής παρέας κανέναν δεν εξασφαλίζει και ελάχιστους απασχολεί. Ο επόμενος δήμαρχος δεν θα προκύψει ούτε από εξωσωματική γονιμοποίηση, ούτε με παρένθετη κύηση, αλλά από το πόσο θα πείσει τους πολίτες ότι η πόλη μπορεί να γυρίσει στην κανονικότητα και στη δημιουργία”, τονίζει ο κ. Ζέρβας.

Υποψηφιότητες για τον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν ήδη ανακοινώσει στελέχη που προέρχονται από την κεντροδεξιά, όπως είναι ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος και ο Στέργιος Καλόγηρος, ιδιοκτήτης τηλεοπτικού καναλιού.

Την Τετάρτη, 6 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα στους εκπροσώπους του Τύπου στην Εύξεινο Λέσχη, στο Μητροπολιτικό Ποντιακό Σωματείο και ο υποστράτηγος, πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωϋσίδης.

Α. Καρυπίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα