Υπόθεση Μάριου Παπαγεωργίου: Την ενοχή του 73χρονου ζήτησε η εισαγγελέας
Η εισαγγελική λειτουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά την έκδοση της απόφασης να ασκήσει ποινική δίωξη και σε άλλα πρόσωπα που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.
Την ενοχή του 73χρονου βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση εξαφάνισης του φοιτητή Μάριου Παπαγεωργίου, τον Αύγουστο του 2012, για δολοφονία και άλλες βαρύτατες πράξεις, ζήτησε η εισαγγελέας έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο θεωρούμενος ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση της εξαφάνισης του 26χρονου φοιτητή, το πτώμα του οποίου δεν έχει βρεθεί έως τώρα. Πρόταση ενοχής υπέβαλε και για τρεις συγκατηγορούμενους του 73χρονου, για επιμέρους πράξεις.
Σε πρώτο βαθμό ο 73χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 23χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία, αρπαγή, σύσταση συμμορίας και απόπειρα εκβίασης. Κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και η σύζυγός του, η οποία έχει καταδικαστεί σε 18 έτη κάθειρξη για αρπαγή, απλή συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης και συμμορία. Στη δίκη είναι κατηγορούμενα, επίσης, άλλα πέντε πρόσωπα που πρωτοβάθμια έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης έως έξι ετών.
Αντικρούοντας όσα υποστηρίζει ο 73χρονος, ότι ο φοιτητής ζει κάπου στο εξωτερικό, η εισαγγελέας εξέφρασε την απόλυτη πεποίθηση πως ο Μάριος έχει δολοφονηθεί από τον βασικό κατηγορούμενο και τους συνεργούς του: «Ο Μάριος δεν έχει επιστρέψει και δεν θα επιστρέψει, γιατί είναι νεκρός. Τον σκότωσε ο 73χρονος με τους συνεργούς του. Του κατάφεραν το θανατηφόρο πλήγμα. Οι ενέργειες του κατηγορούμενου δεν ήταν τυχαίες. Οι χειρισμοί του ήταν προσεκτικά σχεδιασμένοι. Γιατί σκότωσε τον Μάριο; Μόνο εκείνος και οι συνεργοί του ξέρουν», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας έμφαση στις σχέσεις που είχε αναπτύξει ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος της υπόθεσης με τη μητέρα του θύματος με στόχο να της αποσπάσει χρήματα. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο 73χρονος «ήταν εκείνος που έστησε την απαγωγή και προσποιούταν δήθεν τον διαπραγματευτή αποτρέποντας τη μητέρα να πάει στην αστυνομία. Κατάφερε να αποτελεί τον πιο στενό φίλο της Βαρβάρας Θεοδωράκη, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία στον γιο της. Ο βαθμός εξάρτησής της ήταν τέτοιος που δεν αντιδρούσε σε ό,τι της έλεγε, είχε μετατραπεί σε άβουλο πιόνι του».
Στο δικαστήριο προσκομίστηκε έγγραφο με όσα κατέθεσε πρώην συγκρατούμενη της κατηγορουμένης συζύγου του 73χρονου, η οποία ισχυρίζεται πως η συνεργός του βασικού κατηγορούμενου της είχε πει πως η απαγωγή του φοιτητή έγινε με σκοπό τα λύτρα και ότι ο Μάριος δολοφονήθηκε. Η πρώην κρατούμενη φαίνεται ακόμη να υποστηρίζει ότι η σύζυγος του 73χρονου της είπε, ενόσω ήταν και οι δύο κρατούμενες στις φυλακές Ελαιώνα, ότι το πτώμα του φοιτητή κάηκε σε περιοχή στο Άνω Διακοφτό Αχαίας.
Η εισαγγελέας, στηριζόμενη σε μαρτυρίες, τηλεφωνικές κλήσεις και ευρήματα, όπως το αίμα του νεαρού φοιτητή που εντοπίστηκε στη ρεζέρβα του αυτοκινήτου του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βασικός κατηγορούμενος ήταν αυτός που κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στον Μάριο, χτυπώντας τον με έναν πυροσβεστήρα όταν ο φοιτητής προσπάθησε να αντιδράσει. «Λόγω του τραυματισμού ο Μάριος θα καταλήξει λίγες ημέρες μετά», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός.
Κατά την εκτίμηση της εισαγγελέως, ο 73χρονος, εκτός από την αρπαγή και τη δολοφονία του Μάριου, είχε σχεδιάσει ή να απαγάγει και τη μητέρα του ή να τη ληστέψει, προκειμένου να καταφέρει τελικά να αποσπάσει τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει η Βαρβάρα Θεοδωράκη, πιστεύοντας ότι εκείνη δεν είχε ειδοποιήσει την αστυνομία: «Δεν υπολόγισε, όμως, την επιμονή και την αντοχή της μάνας, η οποία βλέποντας ότι έχει χάσει τα ίχνη του παιδιού της μετασχηματίζεται σε ατσάλι. Δεν μπορούσε να το έχει προβλέψει αυτό ο πανούργος… στενός φίλος», πρόσθεσε.
Η εισαγγελική λειτουργός, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά την έκδοση της απόφασης να ασκήσει ποινική δίωξη και σε άλλα πρόσωπα που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.
Πηγή: ΑΠΕ