Ελλάδα

Greenwave festival: Οι αντιδράσεις της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και οι διευκρινίσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών

Τι λένε οι δυο πλευρές σχετικά με την ακύρωσή του

Parallaxi
greenwave-festival-οι-αντιδράσεις-της-οικολογικής-κί-483594
Parallaxi

Η δεύτερη συνεχόμενη μη διεξαγωγή του Greenwave festival προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης. Πέρυσι λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγείας το φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε ενώ φέτος δεν έλαβε την απαιτούμενη άδεια από την Αντιδημαρχία Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις δραστηριότητες που είχε προγραμματίσει.

Η ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης:

Είναι η δεύτερη χρονιά που δεν θα πραγματοποιηθεί το Greenwave, το οικολογικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μόνο οι συνθήκες του covid-19 που μας θέτουν σαφή διλήμματα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κτλ αλλά και η ουσιαστική υπόσκαψη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης της δυνατότητας να υλοποιηθεί όπως αξίζει σε ένα φεστιβάλ 11 χρόνων.

Παρόλο που η αίτηση εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης κατατέθηκε στον Δήμο στις 30 Ιουνίου, η ολιγωρία εκ μέρους της αρμόδιας αντιδημαρχίας Οικονομικών (!) και οι όροι που έθεσε μόλις χθες 15.9, λειτουργούν απαγορευτικά για την πραγματοποίηση αυτής της ωραίας γιορτής της πόλης, που περιμένουν με χαρά χιλιάδες πολίτες.

Ο Δήμος με μια δήθεν «άδεια» υπονομεύει και ουσιαστικά απαγορεύει την εγκατάσταση περιπτέρων των οργανώσεων της πόλης, βάζει σιγαστήρα στις συναυλίες των δημιουργών που έρχονται εθελοντικά χρόνια τώρα, απαγορεύει τη λειτουργία καντίνας με vegan προϊόντα και αντιμετωπίζει εχθρικά τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, που απλώνονταν στον χώρο του παλιού ζωολογικού κήπου. Με τις απαγορεύσεις αυτές δεν θα ήταν πια το ίδιο φεστιβάλ.

Το Greenwave είναι ένα ανοιχτό φεστιβάλ, που συγκεντρώνει δεκάδες οργανώσεις, συλλογικότητες, παραγωγούς, εκθέτες οικολογικών προϊόντων, καλλιτέχνες και για την υλοποίηση του χρειάζονται δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες. Είναι ένα δημιουργικό και μη εμπορευματοποιημένο φεστιβάλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δυστυχώς το φετινό Greenwave ακυρώνεται λόγω της στάσης της διοίκησης του Δήμου και της δυσκολίας να σταθούμε ανάμεσα σε διλήμματα για το πόσα άτομα, με τι δικαιολογητικά θα συμμετέχουν, ποια θραύσματα του φεστιβάλ θα λειτουργήσουν και ποια όχι. Είναι ένα ελεύθερο φεστιβάλ, που δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να υποχρεωθούμε να κάνουμε ελέγχους, δεδομένης της έκτακτης κατάστασης, τόσο στους συμμετέχοντες αλλά και στους επισκέπτες για το αν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Θα ήταν δύσκολο να επιλέξουμε λόγω της αναγκαστικής συρρίκνωσης του ποιοι εκθέτες και ποιες οργανώσεις θα συμμετείχαν.

Από το 2020 ξεκινήσαμε το Greenwave Forum το οποίο γίνεται διαδικτυακά και καλύπτει ένα κομμάτι των εκδηλώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολουθήσει κανείς συζητήσεις για επίκαιρα οικολογικά ζητήματα με ανθρώπους από την πόλη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό θα κάνουμε και φέτος.

Επίσης, οι άνθρωποι του Greenwave, της Οικολογικής Κίνησης και του Οικόπολις θα στηρίξουν κάθε άλλη εναλλακτική διοργάνωση, όπως η διαμαρτυρία για την κλιματική κρίση στις 24.9, η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στις 24 με 26/09/2021 στον χώρο SUBURBAN CREW της ΒΙΟΜΕ και το Pride.

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»!

Οι πράσινες αξίες, οι ιδέες της οικολογίας δεν θα «φυτρώσουν» φέτος στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο greenwave festival -καταλαβαίνουμε ότι οι ιδέες και οι αξίες αυτές ενοχλούν όσους κατέχουν την εξουσία. Αλλά θα συνεχίσουμε να τους ενοχλούμε!

Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Σε απάντηση ανακοίνωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης σχετικά με την ακύρωση του Greenwave Festival ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας διευκρινίζει τα εξής:

1. Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης έλαβε εμπρόθεσμα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης άδεια παραχώρησης του πάρκου της ΧΑΝΘ για τη διενέργεια του Greenwave Festival.

2. Οι παραχωρήσεις όλων των κοινοχρήστων χώρων γίνονται με απόλυτη νομιμότητα σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που εξειδικεύονται με σχετική ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε εβδομάδα. Δεν υπήρχε συνεπώς εκ του Δήμου Θεσσαλονίκης η δυνατότητα για έκδοση άδειας σε προγενέστερο χρόνο.

3. Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αιτήθηκε τον χώρο του Δημοτικού Πάρκου της ΧΑΝΘ στις 30.06, δίχως καμία περιγραφή των δράσεων που θα συμπεριλαμβάνονται και έλαβε θετική απάντηση ότι η άδεια παραχώρησης θα εκχωρηθεί με την επιφύλαξη όλων των ισχυουσών περιοριστικών διατάξεων λόγω της πανδημίας.

4. Κατόπιν προφορικής επικοινωνίας του κ. Τρεμόπουλου με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών στις 13/9/2021 συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί ο πεζόδρομος του Πάρκου ΧΑΝΘ για τη διενέργεια του φεστιβάλ. Σε σχετικό προφορικό ερώτημα του κ. Τρεμόπουλου για την παράλληλη λειτουργία υπαίθριας αγοράς και πάγκων για πώληση προϊόντων, διευκρινίστηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών ότι η λειτουργία υπαίθριας αγοράς υπόκειται στις διατάξεις του Ν.4497/2017 (Α’ 171), οι οποίες στο πλαίσιο του φεστιβάλ δεν πληρούνται.

5. Επιπλέον, στην άδεια που εκδόθηκε με απόφαση Αντιδημάρχου καθορίστηκαν οι όροι για την προσβασιμότητα του κοινού και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, η απαγόρευση εμπορικής διαφήμισης και η υποχρέωση του φορέα να τηρηθούν η ευταξία, η καθαριότητα, η προστασία του πρασίνου και η αποφυγή ηχορύπανσης, ώστε ο χώρος να παραδοθεί στην αρχική του κατάσταση μετά το πέρας της διοργάνωσης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη και κάθε δράση στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της ευαισθητοποίησης του κοινού. Είναι απαραίτητη, ωστόσο, η προσαρμογή κάθε διοργάνωσης στην ελληνική νομοθεσία και στα μέτρα που κάθε φορά ορίζονται ως αναγκαία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα