Διεθνή

Greta Thunberg: Δεν θα πω σε κανέναν τι θα κάνει

Όταν είσαι επιδραστική φωνή για κάποια πράγματα και δεν  δεν τα κάνεις πράξη αυτό που λες να μην ληφθεί υπόψη σοβαρά

Parallaxi
greta-thunberg-δεν-θα-πω-σε-κανέναν-τι-θα-κάνει-450700
Parallaxi

Η Γκρέτα Τύνμπεργκ λέει ότι έχει σταματήσει να αγοράζει νέα ρούχα, αλλά δεν κρίνει τους άλλους των οποίων οι επιλογές τρόπου ζωής είναι λιγότερο φιλικές προς το περιβάλλον από τη δική της, σε μια συνέντευξη για τα 18α γενέθλιά της.

Η Τύνμπεργκ, της οποίας η σόλο σχολική απεργία το 2018 παρέσυρε ένα παγκόσμιο κίνημα νέων, σταμάτησε να πετά πριν από αρκετά χρόνια, ταξιδεύοντας αντί του αεεροπλάνου με βάρκα. Είναι vegan και είπε ότι είχε σταματήσει να καταναλώνει «πράγματα».

Ερωτηθείσα τι σκέφτεται για τις διασημότητες που μιλούν για το κλίμα έκτακτης ανάγκης ενώ πετούν σε όλο τον κόσμο, η έφηβη αρνήθηκε να τους επικρίνει.

«Δεν με νοιάζει», είπε στο περιοδικό των Sunday Times. «Δεν λέω σε κανέναν άλλο τι να κάνει, αλλά υπάρχει κίνδυνος όταν είσαι επιδραστική φωνή για κάποια πράγματα και δεν  δεν τα κάνεις πράξη αυτό που λες να μην ληφθεί υπόψη σοβαρά.”

Η αποφυγή μεγάλων πτήσεων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους τα άτομα μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι να μην έχουν παιδιά, σύμφωνα με μελέτες. Παρ ‘όλα αυτά, η Τύνμπεργκ δεν επρόκειτο να πει στους ανθρώπους να μην γεννήσουν. «Δεν νομίζω ότι είναι εγωιστικό να έχουμε παιδιά», είπε. “Δεν είναι οι άνθρωποι που είναι το πρόβλημα, είναι η συμπεριφορά μας.”

Ενώ ο τρόπος ζωής της είναι πολύ μακριά από αυτόν των περισσότερων δυτικών εφήβων, η Thunberg λέει ότι δεν αισθάνεται ότι χάνει.

Όσον αφορά τα ρούχα, είπε: «Το χειρότερο σενάριο υποθέτω είναι ότι θα αγοράσω μεταχειρισμένα, αλλά δεν χρειάζομαι νέα ρούχα. Γνωρίζω άτομα που έχουν ρούχα, οπότε θα τους ρωτούσα αν μπορούσα να τα δανειστεί ή αν έχουν κάτι που δεν χρειάζονται πια. Δεν χρειάζεται να πετάξω στην Ταϊλάνδη για να είμαι ευτυχισμένος. Δεν χρειάζεται να αγοράσω ρούχα που δεν χρειάζομαι, επομένως δεν το βλέπω ως θυσία. ”

Η Τύνμπεργκ είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ της είπε «να ηρεμήσει» αλλά ότι το πάθος και η ανησυχία της για το περιβάλλον δεν την κατέστρεψαν. «Δεν κάθομαι και εικάζω πώς μπορεί να αποδειχθεί το μέλλον, δεν βλέπω καμία χρησιμότητα σε αυτό», είπε. «Εφόσον κάνεις ό, τι μπορείς τώρα, δεν μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου να αισθάνεται κατάθλιψη ή άγχος».

Ονόμασε το ιδανικό δώρο γενεθλίων της ως «υπόσχεση από όλους ότι θα κάνουν ό, τι μπορούν» για τον πλανήτη. Ωστόσο, όταν πιέστηκε σε ένα πιο απτό δώρο, επέλεξε αντικατάσταση προβολέων για το ποδήλατό της, εξηγώντας: «Στη Σουηδία, γίνεται πολύ σκοτεινό το να κυκλοφορείς το χειμώνα.

Με πληροφορίες από τον Gaurdian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα