Ελλάδα

ΓΣΕΕ και ΕΚΘ διοργανώνουν ημερίδα αντί διαδήλωσης στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Η Συνομοσπονδία την παραμονή των εγκαινίων διοργανώνει ημερίδα για τα εργασιακά στο ξενοδοχείο Grand Hotel,

Φίλιππος Δεργιαδές
γσεε-και-εκθ-διοργανώνουν-ημερίδα-αντ-809589
Φίλιππος Δεργιαδές

Ένα διαφορετικό τρόπο, πιο «ευπρεπή και εύσχημο», επίλεξε φέτος η διοίκηση της ΓΣΕΕ αλλά και του ΕΚΘ για να εκφράσουν την “αντίθεση” τους στην κυβερνητική πολιτική κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που γίνονται κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ειδικά η Συνομοσπονδία αντί να τεθεί εξ αρχής επικεφαλής των κινητοποιήσεων που θα γίνουν το Σάββατο 11/9, την παραμονή των εγκαινίων διοργανώνει ημερίδα για τα εργασιακά στο ξενοδοχείο Grand Hotel, δηλαδή εκτός του αστικού κέντρου, στις παρυφές της πόλης, σχεδόν εκτός Θεσσαλονίκης.

Για τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου των εγκαινίων, στην σχετική της ανακοίνωση, αρκείται σε μία απλή αναφορά για τις διεκδικήσεις των συνδικάτων, χωρίς να απευθύνει κάλεσμα κινητοποίησης και συμμετοχής. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ δεν αναλαμβάνει με τόσο ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική και συνδικαλιστική ευθύνη του συλλαλητηρίου των εγκαινίων της ΔΕΘ. Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση της Συνομοσπονδίας κατά την οποία καταρτίστηκε το πρόγραμμα της ΓΣΕΕ στη φετινή 85η ΔΕΘ, ακόμα και η κυβερνητική ΔΑΚΕ τάχθηκε υπέρ της πρότασης, η ΓΣΕΕ να τεθεί επικεφαλής των συλλαλητηρίων της Θεσσαλονίκης.

Προφανώς, η ηγεσία του Γιάννη Παναγόπουλου δεν θέλει να πάρει μέρος σε ένα γεγονός στο οποίο η ΓΣΕΕ τα τελευταία χρόνια δεν έχει τον πολιτικό και συνδικαλιστικό έλεγχο ή λόγο, με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς και των εξωκοινοβουλευτικό χώρο να δίνουν τον τόνο και να ορίζουν τον χαρακτήρα των κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, η διοίκηση της ΓΣΕΕ εξηγώντας τη στάση της αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη «με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο». Συγκεκριμένα όπως τονίζει «με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο, αποφάσισε, κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, να μην πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Η απόφασή μας αυτή έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν, αφενός τη θέση που διατύπωσαν σε διαδικτυακή σύσκεψη οι περισσότερες οργανώσεις-μέλη μας, και αφετέρου τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα με τη γεωμετρική άνοδο κρουσμάτων, νοσούντων, νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, αλλά και θανάτων συμπολιτών μας. Η Συνομοσπονδία αναλαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις ευθύνες που τις αναλογούν, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δραστηριοποίησης και της συνδικαλιστικής της λειτουργίας. Ο κόσμος της εργασίας δε θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή ακόμα και τοπικά lockdown».

Τέλος η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει πως «θα τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Palace στη Θεσσαλονίκη».

Όχι και από  ΕΚΘ στο συλλαλητήριο

Στη γραμμή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ κινείται και η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η οποία, με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ, αποφάσισε να μη απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του Σαββάτου των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Αντίθετα, οι άλλες παρατάξεις, ακόμα και η φιλοκυβερνητική ΔΑΚΕ, τάχθηκαν υπέρ της διοργάνωσης συλλαλητηρίου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και στέλεχος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης», τόνισε πως πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση με πρόσχημα την προστασία των διαδηλωτών από τον κορονοϊό. «Κρύβονται πίσω από τα μέτρα για την πανδημία και επιλέγουν το ΕΚΘ να μην εκφραστεί κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Ωστόσο όταν η πανδημία χτυπάει τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και βάζει τους υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας δεν υπάρχει πρόβλημα», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν μέρος μαζικά στα συλλαλητήρια των εγκαινίων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Κριτική από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΓΣΕΕ

Η αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας στο ΔΣ της ΓΣΕΕ, ήταν εξαιρετικά έντονη και επικριτική, κατηγορώντας την ηγεσία της Συνομοσπονδίας ότι λειτουργεί ως κυβερνητικός εταίρος.

Η κίνηση ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών & Ισχυρών Συνδικάτων), με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να μη διοργανωθεί συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, τονίζει πως «η ηγεσία της ΓΣΕΕ, αβαντάροντας την κυβέρνηση, αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία πρόταση της παράταξής μας για άμεση απεργιακή κινητοποίηση και διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Λες και έχουμε χρόνο, παρέπεμψε το θέμα σε άλλη συνεδρίαση!». Όπως σημειώνει, όλες οι άλλες παρατάξεις καταψήφισαν την πρόταση να μη διοργανωθεί συλλαλητήριο, η οποία όμως πέρασε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ. Τονίζει επίσης ότι το ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ καλεί σε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, το απόγευμα της 11ης  Σεπτεμβρίου, μαζί με τις άλλες ταξικές δυνάμεις.

Επίσης δριμεία κριτική ασκεί και το ΠΑΜΕ, που καλεί σε συγκέντρωση συνδικάτων στην πλατεία ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 Σεπτεμβρίου, στις 6μμ, με σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η δίκαιη οργή να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα». Όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, «η ηγεσία της ΓΣΕΕ  έβγαλε δελτίου τύπου σήμερα, με αφορμή τη ΔΕΘ για να επισφραγίσει ότι και το επόμενο διάστημα θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους για να προχωρήσουν την σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων χωρίς αντιδράσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να «κάτσουν στα αυγά τους» με πρόσχημα την πανδημία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα