ΓΣΕΒΕΕ: Τα μέτρα δεν αρκούν χρειάζονται επιπρόσθετα – ΣΒΕ: Σε σωστή κατεύθυνση
Οι επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν πλήρης κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους και πλαφόν στις τιμές ενέργειας
«Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι προφανώς ευπρόσδεκτο. Ωστόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ανέλυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης παρόλο που είναι θετικά, δεν αρκούν για να δημιουργήσουν το ισχυρό ανάχωμα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στην καταιγίδα των ανατιμήσεων που βιώνουν καθημερινά».
Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Η ΓΣΕΒΕΕ προσθέτει ότι πρόκειται για «μέτρα βοήθημα» αλλά όχι «λύση στην πληθωριστική απειλή».
Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών (σιτηρά, έλαια κλπ) φοβόμαστε ότι βαδίζουμε με ταχύτητα σε εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Θεωρούμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα πρέπει να συμπληρωθούν με επιπρόσθετα».
Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τα εξής:
− Πλήρης κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
− Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
− Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας.
− Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων. Αυτό προϋποθέτει εκτός από την εξειδίκευση της 1ης παρέμβασης που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών και την αύξηση του συνολικού ποσού (640 εκ ευρώ).
− Έλεγχος της αγοράς σε όλη την κλίμακα (και όχι μόνο στο εμπόριο) για να εξακριβωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να βεβαιωθεί κατά πόσο υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
− Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών. Η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.
− Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
«Τέλος, με αφορμή το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών που αναγνώρισε ότι τα μέτρα βάζουν φρένο στις αυξήσεις χωρίς να τις καλύπτουν πλήρως, τονίζουμε ότι ενίοτε το φρένο δεν αποτρέπει το ατύχημα» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΣΕΒ: Αναγκαία τα μέτρα για την ενέργεια
Αναγκαία και στη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ τα μέτρα για την ενέργεια, τονίζοντας ακόμη ότι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των δομικών ζητημάτων της ενεργειακής μετάβασης, για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Σε εθνικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων ενεργειακή κρίση που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ανακοίνωσε σήμερα μία σειρά μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των άμεσων αρνητικών συνεπειών για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ενώ, ειδικά για τη βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και εταιρικών μεγεθών, που αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα υψηλού κόστους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, το Υπουργείο Ενέργειας διευρύνει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη στήριξη», τονίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η διάρκεια της οποίας σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθεί, οφείλουμε – σχεδιάζοντας και ενεργώντας μακρόπνοα – να επιταχύνουμε την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Καταλύτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ώστε το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό. Ο χρόνος, που κερδίζουμε σήμερα με τα μέτρα στήριξης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε, συμβάλλοντας και δουλεύοντας όλοι μαζί, να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας».
Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ακόμη τα εξής: «Με την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ήπειρό μας διερράγη η ειρήνη, χάνονται ανθρώπινες ζωές, και απειλούνται θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες βάσεις της ζωής μας στην Ευρώπη και θεωρούμε αυτονόητο καθήκον μας να τις υπερασπιστούμε σθεναρά, όπως κάνει και σύσσωμη η ευρωπαϊκή επιχειρηματική οικογένεια, στηρίζοντας τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Στεκόμαστε, παράλληλα, δίπλα στους πολίτες της Ουκρανίας και στους πολλούς πρόσφυγες, που αναγκάζονται να εκπατριστούν, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, σε συντονισμό με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε ως πραγματική ένωση και έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα και σχετικά με άλλα εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, όπως η ανθρωπιστική κρίση και το νέο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία, αλλά και η αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών της ενέργειας και των δυσμενών επιπτώσεών της στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, τόσο άμεσα, όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».