Ελλάδα

Guardian για Γρηγορόπουλο: Το αφιέρωμα και οι πορείες για τον πυροβολισμό του

Θέμα στον Guardian έγιναν οι μεγάλες διαδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Parallaxi
guardian-για-γρηγορόπουλο-το-αφιέρωμα-και-οι-944934
Parallaxi

Θέμα στον Guardian έγιναν οι μεγάλες διαδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου που τον Δεκέμβρη του 2008 έπεσε νεκρός από το υπηρεσιακό όπλο του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το βρετανικό μέσο αναφέρει πως οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, καθώς διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για τη δολοφονία εφήβου (σ.σ. αναφέρεται στον Αλέξη Γρηγορόπουλο) από την αστυνομία, λίγες ώρες μετά την έκρηξη βίας για ένα παρόμοιο περιστατικό στα βόρεια της χώρας.

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου, υποστηριζόμενοι από ΜΑΤ, είχαν αποσταλεί γύρω από το κέντρο της πόλης την Τρίτη εν μέσω φόβων για αναζωπύρωση των συγκρούσεων, καθώς ένα αγόρι Ρομά, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό, πάλευε για τη ζωή του. «Σταματήστε αυτές τις δολοφονικές πολιτικές», φώναζαν οι διαδηλωτές αναφέρει ο Guardian.

Και ο Guardian συνεχίζει:

«Το θύμα, που αναγνωρίστηκε ως ο Κώστας Φραγκούλης, 16 ετών, μέλος της κοινότητας των Ρομά στη Θεσσαλονίκη, τραυματίστηκε σοβαρά καθώς καταδιώχθηκε από μηχανοκίνητο τμήμα της αστυνομίας, αφού φέρεται να μην πλήρωσε λογαριασμό καυσίμων αξίας 20 ευρώ σε πρατήριο καυσίμων.

Το περιστατικό συνέβη την παραμονή της επετείου του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου – ενός εφήβου που σκοτώθηκε το 2008 από αστυνομικό στην περιοχή των Εξαρχείων της Αθήνας – και έριξε για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στις τακτικές μιας αστυνομικής δύναμης που συχνά επικρίνεται για τη σκληρότητα και τη βιαιότητά της. Οι αμφιλεγόμενες συνθήκες του θανάτου του Γρηγορόπουλου εξαπέλυσαν τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών σε εθνικό επίπεδο».

Σε ανακοίνωσή του, το κύριο κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία, ως αποτέλεσμα της αστυνομικής ασυλίας και της κραυγαλέας αυθαιρεσίας».

Νωρίτερα την Τρίτη εκατοντάδες Ρομά συγκεντρώθηκαν έξω από ένα δικαστικό συγκρότημα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, καθώς ένας 34χρονος αστυνομικός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του πιστόλι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, εμφανίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Σε ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι πριν από τους πυροβολισμούς ο νεαρός είχε επιχειρήσει να «εμβολίσει μοτοσικλέτες της αστυνομίας» και «έκανε επανειλημμένα επικίνδυνους ελιγμούς».

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξοργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αργά τη Δευτέρα με πανό που ανέφεραν ότι ο έφηβος είχε στοχοποιηθεί σκόπιμα από την αστυνομία επειδή ήταν μέλος μιας μειονότητας που υφίσταται διακρίσεις».

Αρκετοί Ρομά έχουν πυροβοληθεί θανάσιμα

Το βρετανικό μέσο αναφέρει ακόμα: «Σε απόηχο των ταραχών που ακολούθησαν τον πυροβολισμό του Γρηγορόπουλου, ξέσπασαν βίαια επεισόδια καθώς αριστερές και αναρχικές ομάδες ξέσπασαν την οργή τους, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων και πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομίας, η οποία ανταπέδωσε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί Ρομά έχουν πυροβοληθεί θανάσιμα ή τραυματιστεί σε παρόμοιες καταδιώξεις από την αστυνομία. «Ήταν μια δολοφονική επίθεση εναντίον ενός μέλους μιας μειονότητας που υφίσταται διακρίσεις», δήλωσε ο Γιάννης Μπαρούτσας, ένας νεαρός φοιτητής, καθώς διαδήλωνε στην πρωτεύουσα μαζί με διαδηλωτές την Τρίτη. «Η αστυνομία έχει μια κουλτούρα βιαιότητας σε αυτή τη χώρα. Χρησιμοποιούν όπλα εναντίον των Ρομά και χημικά εναντίον μας».

Γκράφιτι που γράφτηκαν σε δημόσια κτίρια σε όλη την Αθήνα μετά το περιστατικό της Δευτέρας διακήρυτταν: «Δεν ήταν το πετρέλαιο, δεν ήταν τα χρήματα, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν επειδή ήταν Ρομά». Η κυβέρνηση του κεντροδεξιού πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει υιοθετήσει μια δρακόντεια, όπως έχει χαρακτηριστεί, προσέγγιση στο θέμα του νόμου και της τάξης, με τους πρόσφυγες ειδικότερα να πλήττονται ιδιαίτερα από τις σκληρές πολιτικές.

Ο Έλληνας ηγέτης, ο οποίος ελπίζει σε επανεκλογή το επόμενο έτος, επικρίθηκε έντονα την Τρίτη επειδή επέλεξε να ανακοινώσει μπόνους 600 ευρώ για τους υπαλλήλους της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος την ίδια ημέρα που πυροβολήθηκε ο Φραγκούλης. «Πολλοί από εμάς το βλέπουμε ως απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση επιδοκιμάζει τις τακτικές της αστυνομίας», δήλωσε ο Μπαρούτσας, αποσπώντας νεύματα συναίνεσης από άλλους συμμετέχοντες στην πορεία. «Δεν θα μπορούσε να είχε ανακοινώσει το επίδομα μια άλλη μέρα;»

Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια Φραγκούλη περιέγραψε τη ζωή του εφήβου λέγοντας ότι «κρέμεται από μια κλωστή», καθώς η οργή για το περιστατικό ήταν μεγάλη μεταξύ του πληθυσμού των Ρομά στην Ελλάδα.

«Δεν θέλουμε ο Κώστας να γίνει άλλος ένας Αλέξης», δήλωσε ο δικηγόρος, Θεόφιλος Αλεξόπουλος. «Θέλουμε να τα καταφέρει και να γίνει η αιτία που θα μας επιτρέψει να ξαναβάλουμε στο τραπέζι όλα τα θέματα που αφορούν τους Ρομά».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα