Ελλάδα

Guardian για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο στη Σαντορίνη: «σοβαρή απειλή»

«το υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από το ελληνικό νησί της Σαντορίνης δεν κοιμάται»

Parallaxi
guardian-για-το-υποθαλάσσιο-ηφαίστειο-στη-σαν-343467
Parallaxi

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει νέο δημοσίευμα του Guardian, το οποίο επικαλούμενο τον Βρετανό γεωφυσικό του Imperial College, Καγετάν Κραπκίβιτς, υποστηρίζει πως το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη συνιστά «σοβαρή απειλή».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που μεταφέρει το kathimerini.gr «μπορεί εδώ και περίπου 400 χρόνια το Κολούμπο να είναι ήσυχο», όμως «το υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από το ελληνικό νησί της Σαντορίνης δεν κοιμάται».

Η βρετανική εφημερίδα εξηγεί πως «ένας θάλαμος του μάγματος ο οποίος δεν είχε ανιχνευθεί στο παρελθόν γεμίζει με τήγμα, γεγονός το οποίο ωθεί τους ερευνητές να συστήνουν ως αναγκαία την παρακολούθηση του ηφαιστείου».

Σημειώνεται πως το Κολούμπο εξερράγη για τελευταία φορά το 1650 όταν και είχε σκοτώσει 70 ανθρώπους, με τον αντίκτυπο μιας έκρηξης σήμερα να εκτιμάται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολύ μεγαλύτερος εξαιτίας της πληθυσμιακής αύξησης και της τουριστικής ανάπτυξης στην Σαντορίνη.

Στο δημοσίευμα του Guardian επισημαίνεται πως το εν λόγω ηφαίστειο περιλαμβάνεται σε μια «ιδιαιτέρως εκρηκτική οικογένεια ηφαιστείων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μια στήλη έκρηξης με ύψος δεκάδες χιλιόμετρα, με πιθανή την πρόκληση ακόμα και ενός τσουνάμι».

Όσον αφορά τη μεθοδολογία των ερευνών το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Κραπκίβιτς και η ομάδα του, εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο «χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης, όμοια με ένα ιατρικό υπερηχογράφημα».

Όλα τα παραπάνω αναλύονται εκτενώς στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, ενώ οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μπορεί να μην αναμένεται άμεσα μια επικείμενη έκρηξη, όμως το ηφαίστειο αποτελεί μια σοβαρή απειλή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα