Featured

Ο Guardian υμνεί την γαστρονομία της Θεσσαλονίκης

Αναφορές στη μπουγάτσα και στο κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα σουτζουκάκια, το μπουγιουρντί, τα τρίγωνα πανοράματος, το τοπικό κρασί και φυσικά τον φραπέ.

Parallaxi
ο-guardian-υμνεί-την-γαστρονομία-της-θεσσαλον-832766
Parallaxi

Μ’ ένα αφιέρωμα ο Guardian υμνεί την γαστρονομία της Θεσσαλονίκης και σε καλεί να ανακαλύψεις με δικές του προτάσεις τα τοπικά εδέσματα και τις συνήθειες της πόλης.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι «η Θεσσαλονίκη, η πρώτη γαστρονομική πόλη της Unesco στην Ελλάδα φημίζεται για τα τέλεια αρτοσκευάσματα, τα πικάντικα κεφτεδάκια, το κρασί, τον φραπέ και τις τοπικές σπεσιαλιτέ που αντικατοπτρίζουν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά», κάνοντας συχνή αναφορά στο κείμενο στην ιστορική ταυτότητα των προϊόντων.

Εκτός από τα αγαπημένα σε όλο τον κόσμο, όπως το τζατζίκι, το σουβλάκι και η ελληνική σαλάτα με φέτα, προτείνει τοπικές σπεσιαλιτέ της πόλης, όπως η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης (ξεχωρίζει η Εστρέλα και η Μπουγάτσα του Μπαντή), το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα σουτζουκάκια (η Διαγώνιος έχει την τιμητική της ανάμεσα στα άλλα), το μπουγιουρντί, η Σεφαραδίτικη κουζίνα (Ακαδημία) τα τρίγωνα πανοράματος, το τοπικό κρασί με αναφορές στο Κτήμα Γεροβασιλείου και το κτήμα Φλωριάν, το μπουγιουρντί στο Έργον και το Ίγκλις, τα μύδια στο Ούζο στον Πίνακα και τον Μπαζαγιάζι και φυσικά τον φραπέ.

Η Diane Kochilas, μια ελληνοαμερικανίδα τηλεοπτική σεφ με αμέτρητα βιβλία για την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα στο ενεργητικό της αναφέρει στον Guardian πως η Θεσσαλονίκη είναι η de facto «food city» της χώρας, ενώ ο τοπικός ειδικός, Chantal Jaspers δήλωσε ότι: «Βασικά, η Unesco επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε εδώ και αιώνες»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα