Γυναίκες πρόσφυγες δημιουργούν μόδα μέσα στο Βαγιοχώρι Βόλβης

Είναι ένας χώρος όπου γυναίκες και κορίτσια μπορούν να έρθουν ελεύθερα και να περάσουν τον χρόνο τους μακριά από τα άγχη και τις πιέσεις που μπορεί να βιώνουν σε μία δομή φιλοξενίας

Parallaxi
γυναίκες-πρόσφυγες-δημιουργούν-μόδα-747949
Parallaxi

Στολίζουν και ράβουν τα φορέματά τους με πολύχρωμες δαντέλες, πέρλες και χρυσά σιρίτια, φτιάχνουν ταιριαστές μάσκες προστασίας για τον κορονοϊό και «παντρεύουν» τη Δύση με την Ανατολή στη μόδα, δημιουργώντας ανάλογα νυφικά με στοιχεία διαφορετικών πολιτισμών!

Γυναίκες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι Βόλβης έπιασαν βελόνες και κλωστές και πέρασαν από τα αναγκαία μπαλώματα και επιδιορθώσεις που έκαναν σε ρούχα, στην …υψηλή ραπτική, φτιάχνοντας υπέροχα φορέματα με έμπνευση από τις πατρίδες τους αλλά και …τολμηρά νυφικά για γυναίκες διαφορετικών πολιτισμών. Πρόσφατα, μάλιστα, έχοντας ολοκληρώσει μερικές δημιουργίες, οργάνωσαν μια αυτοσχέδια πασαρέλα μέσα στο camp επιδεικνύοντας με καμάρι τα φορέματά τους, τα κοσμήματα, τα δαντελένια νυφικά αλλά και τα ρούχα για κοριτσάκια!

Η επίδειξη μόδας διοργανώθηκε, με όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την COVID-19, στον ασφαλή χώρο για τις γυναίκες (Female Friendly Space – FFS) που λειτουργεί στη δομή το SolidarityNow. Η γυναικεία φιλαρέσκεια εκφράστηκε με κόκκινο κραγιόν, ακόμη και κάτω από τις μάσκες, καλοχτενισμένα μαλλιά κι ας κρύβονταν στις μαντίλες και εκφραστικά βαμμένα μάτια. Άλλωστε, ήταν μια ευκαιρία για γιορτή για τις γυναίκες αυτές, οι οποίες υποδέχθηκαν τον κόσμο με εδέσματα που μαγείρεψαν και χόρεψαν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Ανάμεσά τους πόζαρε ως μοντέλο, φορώντας ένα μίνι και εξώπλατο νυφικό που έραψαν, η Ηλιάνα Καρβέλα, υπεύθυνη του χώρου γυναικών, η οποία, μέσω του SolidarityNow, στήριξε όλη τη προσπάθεια των γυναικών του camp να δημιουργήσουν διαπολιτισμικά ρούχα.

Το βλέμμα στη μόδα

Πολλές από τις γυναίκες του camp, όπου φιλοξενούνται 760 άτομα, εκ των οποίων τα 400 παιδιά, έχουν εξοικείωση με το ράψιμο. Είτε, όπως λένε μέλη του SolidarityNow, επιδιορθώνοντας ρούχα, είτε μεταποιώντάς τα για τα παιδιά τους.

«Όλες οι γυναίκες ράβουν, είναι ένα κομμάτι εμπειρικό που έχουν από τις χώρες τους. Ξεκινήσαμε λοιπόν εδώ και ενάμιση χρόνο με ραπτομηχανές, με τις οποίες ράβαμε ρουχαλάκια για τα παιδιά, κάναμε μπαλώματα, επιδιορθώσεις. Όταν άρχισε η καραντίνα, ράβαμε ακόμη πιο πολύ, φτιάξαμε μάσκες για όλο τον πληθυσμό και μετά αποφασίσαμε να κάνουμε το project αυτό που δουλεύεται εδώ και 7 μήνες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του προγράμματος της παιδικής προστασίας Μυρτώ Προδρομίδου.

«Ουσιαστικά ξεκίνησε από πέντε γυναίκες με βάση κάποιες συζητήσεις που είχαμε κάνει αναφορικά με τη μόδα στο Αφγανιστάν, το Ιράν και τη Συρία και το πώς βλέπουν οι γυναίκες τη μόδα εδώ. Προ κορονοϊού είχαμε κάνει πολλές επισκέψεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε διάφορους χώρους έβλεπαν οι κυρίες τις περαστικές, αλληλεπιδρούσαν με ρούχα, με καλλυντικά και έβρισκαν κοινά σημεία. Έτσι κι έγινε ένα πάντρεμα αυτών των σημείων και δημιουργήσαμε τα νυφικά και διάφορες φορεσιές παραδοσιακές με ίσως πιο δυτικά κομμάτια πάνω στην επιλογή των υλικών και της δαντέλας», λέει η κ. Προδρομίδου, τονίζοντας ότι είναι μια προσπάθεια «να κάνουμε μια διαπολιτισμική ανταλλαγή και ένα “πάντρεμα” ανάμεσα σε κομμάτια που δημιουργούν μια διαφορετικού τύπου μόδα».

Σύμφωνα με την ίδια, τα νυφικά, για παράδειγμα, είναι δυτικότροπα αλλά έχουν τη δαντέλα που η χρήση της είναι πολύ έντονη στο Αφγανιστάν και το Ιράν, όπως και οι πέρλες ενώ οι μοδίστρες, έχουν «παίξει» με το μήκος, με τα ανοίγματα στα φορέματα προς τα κάτω και το μήκος που είναι πιο …δυτικό.

«Κι εμείς έχουμε όμορφα ρούχα…»

Η 32χρονη Σαρά από το Αφγανιστάν, μητέρα τεσσάρων παιδιών, έραψε και φόρεσε μαύρα ρούχα και μαντίλα με χρυσά σιρίτια γιατί, λέει, ότι «έτσι τα προτιμά».

Δεν είναι μοδίστρα αλλά ήθελε να κάνει ένα επίσημο ρούχο που φοράνε σε εκδηλώσεις στη χώρα της. «Θέλαμε να ξέρετε κι εσείς ότι έχουμε κι εμείς όμορφα ρούχα», σημειώνει και δηλώνει ότι θα της άρεσε να τα φορέσει και σε μια βόλτα της στη Θεσσαλονίκη αλλά «ίσως φαινόταν περίεργο και μπορεί να μου έλεγαν κάτι…».

Ρούχα που φοράνε συνήθως σε γάμους στο Αφγανιστάν έραψε η 32χρονη Χατμέ, που δεν ξέχασε και τα παρανυφάκια, φτιάχνοντας φορέματα για κοριτσάκια που συνοδεύουν τη νύφη, ενώ η 26χρονη Καριμέ χρησιμοποίησε για τα ρούχα της «που μπορεί να τα φορέσουν οι αδερφές αλλά και η μαμά της νύφης», χρυσό, κόκκινο και άσπρο χρώμα.

Ασφαλής χώρος γυναικών

Ο χώρος γυναικών στο Βαγιοχώρι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» που υλοποιείται από το SolidarityNow σε συνεργασία με τη UNICEF και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχες παρεμβάσεις λειτουργούν και σε 13 άλλες ανοιχτές δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, με βασικούς πυλώνες την παιδική προστασία και τη μη τυπική εκπαίδευση.

Σημαντικό κομμάτι της παρέμβασης είναι ο ασφαλής χώρος για τις γυναίκες (Female Friendly Space- FFS), μέσω του οποίου υλοποιήθηκε και η δράση με το fashion show.

«Είναι ένας χώρος όπου γυναίκες και κορίτσια μπορούν να έρθουν ελεύθερα και να περάσουν τον χρόνο τους μακριά από τα άγχη και τις πιέσεις που μπορεί να βιώνουν σε μία δομή φιλοξενίας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέρος που θα είναι το ασφαλές σημείο της γυναίκας, θα κάνει δραστηριότητες, θα περάσει τον χρόνο της δημιουργικά και ελεύθερα, θα πιει ένα τσάι και θα εκμυστηρευθεί κάτι που την απασχολεί», ξεκαθαρίζει η συντονίστρια του προγράμματος Μυρτώ Προδρομίδου.

Νατάσα Καραθάνου/ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα