H ανακούφιση της Γαλλίας και τι ακολουθεί

Εν θερμώ ανάλυση του The Economist 

Parallaxi
h-ανακούφιση-της-γαλλίας-και-τι-ακολουθ-913068
Parallaxi

Αναστενάστε με ανακούφιση. Ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει για δεύτερη, πενταετή, θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας. 

Πρέπει να τον καλωσορίσουμε για δύο λόγους. 

Υπήρξε ένας ασυνήθιστα καλός ηγέτης για τη Γαλλία, μέχρι στιγμής. Και, για δεύτερη φορά, απέτρεψε την επιβλαβή υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, να αναλάβει καθήκοντα. 

Το γεγονός ότι δεν θα ηγηθεί μιας από τις πιο σημαντικές δυνάμεις της Ευρώπης (τουλάχιστον όχι ακόμα) είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε. 

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το πόσο κοντά έφτασε, φτάνοντας ξανά στον δεύτερο γύρο και αυτή τη φορά μειώνοντας τη διαφορά. 

Θα τολμούσε κανείς να στοιχηματίσει ότι αυτή, ή ίσως η ανιψιά της, δεν θα επιστρέψει σε πέντε χρόνια;

Όσο για το τι θα κάνει στη συνέχεια ο κ. Μακρόν, το πρώτο του εκλογικό καθήκον είναι να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ώστε το κόμμα του να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και να νομοθετήσει.

 Αυτό το έργο θα είναι πιθανώς πιο δύσκολο να επιτευχθεί από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσει με περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, να προωθήσει μια ισχυρότερη εξωτερική πολιτική (ειδικά στην ώθηση της Γερμανίας να είναι πιο σκληρή κατά της ρωσικής επιθετικότητας) και να βρει τρόπους να ενισχύσει τη μέση οδό της γαλλικής πολιτικής, για παράδειγμα κατευνάζοντας τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της υπαίθρου.

Ο παράλογος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται για τον τρίτο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες με τους θανάτους δύο ακόμη Ρώσων στρατηγών το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πεδίο της μάχης. 

Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τον Ρώσο στρατηγό που μίλησε τις τελευταίες ημέρες για επέκταση της σύγκρουσης στη Μολδαβία; Ο πόλεμος μπορεί να κλιμακωθεί. Αλλά ο πιο πιθανός κίνδυνος, μου φαίνεται, είναι ότι οι μάχες γίνονται μια τρομερά παρατεταμένη υπόθεση, προκαλώντας πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο και οικονομικό τίμημα. 

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, εικάζει ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ και το επόμενο έτος. Οι μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς, άλλωστε, έχουν ήδη διαρκέσει περίπου οκτώ χρόνια.

Ένας γρίφος που αναφέραμε αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η χρήση «φλεκέτες» από τις ρωσικές δυνάμεις όταν κατέλαβαν την Μπούχα, κοντά στο Κίεβο. 

Μπορείτε να διαβάσετε την εξήγησή μας για το τι είναι αυτά τα πρωτόγονα και αδιάκριτα όπλα—σκεφτείτε ένα σμήνος από μικροσκοπικά, σχεδόν αθόρυβα, ιπτάμενα στιλέτα— και την προσπάθειά μας να καταλάβουμε γιατί οι Ρώσοι θα τα είχαν χρησιμοποιήσει.

Ένα ερώτημα αφορά τα Ηνωμένα Έθνη. Τι νόημα έχει να υπάρχει ο παγκόσμιος θεσμός εάν δεν παίζει ισχυρό ρόλο στην αντιμετώπιση συγκρούσεων όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία; Δεν έχει απουσιάζει εντελώς. Δείτε, για παράδειγμα, το έργο της υπηρεσίας προσφύγων, UNHCR. Αυτή την εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη θα έρθουν στο επίκεντρο. Τις επόμενες μέρες, ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συναντήσει επιτέλους τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, πριν πάει να δει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Οποιαδήποτε διπλωματία μεταφοράς είναι αξιέπαινη, αλλά κρατήστε τις προσδοκίες σας χαμηλές. Οι εθνικοί ηγέτες που συνάντησαν τον κ. Πούτιν πριν από τον πόλεμο (και ο ηγέτης της Αυστρίας που τον είδε στα μέσα Απριλίου) δεν επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Πούτιν είναι αδίστακτος, παραπλανητικός και επιρρεπής σε επικίνδυνους λανθασμένους υπολογισμούς. 

Εν τω μεταξύ, για τα Ηνωμένα Έθνη είναι εμπόδια, επειδή η επιρροή τους είναι μόνο ό,τι μπορεί να απαιτήσουν από τα πιο ισχυρά κράτη μέλη τους. Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου, με δικαίωμα αρνησικυρίας μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να μεσολαβήσουν ή να υποστηρίξουν – δεν μπορεί να επιβάλει κανένα αποτέλεσμα.

Διαφορετικά, την ερχόμενη εβδομάδα θα παρακολουθούμε μερικές δυνατές επιχειρηματικές και οικονομικές ιστορίες. Περισσότερο φως ρίχνεται στα οικονομικά των μεγαλύτερων εταιρειών της Silicon Valley. Προσέξτε, επίσης, τα νέα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ την Πέμπτη. Αυτά μπορεί να κάνουν να φαίνεται ότι η οικονομία επιβραδύνεται απότομα, με την ανάπτυξη να αναμένεται να μειωθεί από ετήσιο ρυθμό 7% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε μόλις 1% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Μην ανησυχείτε πολύ από αυτή την ύφεση: τα περίεργα στοιχεία για την ανάπτυξη θα εξηγήσουν πολλά από αυτό (η συσσώρευση αποθεμάτων προστέθηκε στο ΑΕΠ στα τέλη του περασμένου έτους και η εξάντληση μειώθηκε από αυτό φέτος). Η μεγαλύτερη ιστορία είναι ότι ο πληθωρισμός τρέχει σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δέχεται έντονες πιέσεις να τον θέσει υπό έλεγχο—ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η οικονομία πραγματικά υποφέρει από σοβαρή επιβράδυνση.

Τέλος, θα παρακολουθούμε για την τελευταία ανατροπή στην κάπως περίεργη μάχη του Έλον Μασκ να καταλάβει το Twitter. Μεσοβδόμαδα, η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραδίδει τα τελευταία της αποτελέσματα και το διοικητικό συμβούλιο της θα πρέπει να εκπονήσει σχέδια για να αποκρούσει τις ανεπιθύμητες προόδους του κ. Μασκ. Ο μεγιστάνας είπε ότι θέλει τον έλεγχο της εταιρείας όχι για να κερδίσει περισσότερα χρήματα, αλλά για να προωθήσει τη διάδοση της ανεξέλεγκτης ελευθερίας του λόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τώρα τα μέσα για να αγοράσει (με ένα δάνειο, που αντλήθηκε έναντι των άλλων περιουσιακών στοιχείων του), αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα το καταφέρει.

Adam Roberts/Τhe Economist

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα