H απελπισία μπορεί να οδηγήσει τον Πούτιν σε χρήση πυρηνικών
Προειδοποίηση διευθυντή της CIA: Η ρωσική απειλή για πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να ληφθεί «ελαφρά» «Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, λόγω των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά. Kανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή […]
Προειδοποίηση διευθυντή της CIA: Η ρωσική απειλή για πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να ληφθεί «ελαφρά»
«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, λόγω των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά.
Kανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», δήλωσε ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, μιλώντας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «παίρνουν ελαφρά» την πιθανότητα η Ρωσία να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς.
«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, λόγω των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», μιλώντας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.
Η CIA «το παρακολουθεί πολύ προσεκτικά», είπε ο Μπερνς. Ωστόσο, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη σημάδια ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.
«Ενώ έχουμε δει κάποια ρητορική στάση από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πολλά πρακτικά στοιχεία για το είδος των αναπτύξεων ή στρατιωτικών διαθέσεων που θα ενίσχυαν αυτή την ανησυχία—αλλά το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», είπε ο Μπερνς.
Ωστόσο, στις ίδιες παρατηρήσεις, ο Μπερνς προειδοποίησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απομονωθεί ολοένα και περισσότερο και ότι «η όρεξη για ρίσκο έχει αυξηθεί καθώς η λαβή του στη Ρωσία έχει σφίξει».
«Ο κύκλος των συμβούλων του έχει στενέψει και σε αυτόν τον μικρό κύκλο δεν ήταν ποτέ ενθαρρυντικό να αμφισβητήσει κανείς την κρίση του ή την πεισματική, σχεδόν μυστικιστική πεποίθησή του ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», είπε ο Μπερνς.
Από το 2021 άρχισε η συλλογή πληροφοριών για το σχέδιο του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία
Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.
Μιλώντας σήμερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA, πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.
Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούτσα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».
Ο Μπάιντεν εξετάζει την πιθανότητα να στείλει αξιωματούχο στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα σταλεί ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
«Αποφασίζουμε τώρα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα.
Μια πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε χθες Τετάρτη ότι είναι πιθανό να πήγαινε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά ότι ο Μπάιντεν είναι απίθανο να ταξιδέψει εκεί.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε ανοιχτά τη Γερμανία και την Ουγγαρία ότι μπλοκάρουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στη Ρωσία.
Τις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο “κερδίζοντας χρήματα με το αίμα των Ουκρανών” κατηγόρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο BBC.
Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν δίστασε να κατονομάσει τη Γερμανία και την Ουγγαρία, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, από την οποία η χώρα αναμένεται να κερδίσει πάνω από 326 δισεκατομμύρια δολάρια τη φετινή χρονιά.
ADVERTISING
Υπενθυμίζεται πως στη Γερμανία επικρατεί ένας γενικότερος εκνευρισμός το τελευταίο 24ωρο με το Κίεβο, με αρκετούς πολιτικούς να αντιδρούν στην άρνηση της ηγεσίας της Ουκρανίας να υποδεχθεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο.
Ο κ. Σταϊνμάιερ ήθελε να ταξιδέψει στο Κίεβο χθες Τετάρτη (13/04), μαζί με ηγέτες κρατών της Βαλτικής, για να εκφράσει την υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή από την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, βετεράνος της γερμανικής πολιτικής, επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε προχθές Τρίτη (12/04) πως ενημερώθηκε ότι θεωρείται «ανεπιθύμητος» στο Κίεβο και η ουκρανική πλευρά ξεκαθάρισε αργότερα πως προτιμά να υποδεχθεί τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
“Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά επιβίωσης” Από εκεί και πέρα, κατά τη συνέντευξή του στο BBC, ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε: “Ορισμένοι από τους φίλους και τους εταίρους μας αντιλαμβάνονται ότι τώρα είναι μία διαφορετική στιγμή. Δεν είναι θέμα επιχειρηματικής δραστηριότητας και χρημάτων”, για να τονίσει πως “είναι θέμα επιβίωσης”.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ζελένσκι δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τη στήριξη της Δύσης στο πλευρό της χώρας του, λέγοντας ότι “οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μας βοηθήσουν και μας βοηθούν”, ωστόσο, έκανε έκκληση για πιο άμεση βοήθεια, ξεκαθαρίζοντας: ‘Η λέξη κλειδί είναι «τώρα»”.
Εν συνεχεία, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του και τις απώλειες στρατιωτών και αμάχων από τη ρωσική εισβολή: “Έχουμε πληροφορίες ότι, εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, υπάρχουν ακόμα πολλοί που έχουν εξαφανιστεί. Τα έγγραφά τους έχουν αντικατασταθεί, τους έδωσαν ρωσικά διαβατήρια και τους μετέφεραν στη Ρωσία, κάποιοι σε στρατόπεδα ή σε άλλες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν σκοτωθεί”.
Ο Ζελένσκι μίλησε για τις “φρικαλεότητες των Ρώσων”, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μπούτσα που περιόρισαν ακόμα περισσότερο τις όποιες πιθανότητες για συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του στην πόλη κατακλύστηκε από συναισθήματα, με επικρατέστερο όμως να είναι το “μίσος για τον ρωσικό στρατό”, κατηγορώντας για ακόμα μία φορά τον Πούτιν για “εγκλήματα πολέμου”.
Κλείνοντας, θέλησε να στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο προς τον ρωσικό, όσο και προς τον ουκρανικό στρατό λέγοντας: “Μπορούν να μας καταστρέψουν αλλά θα απαντήσουμε. Μπορούν να μας σκοτώσουν, αλλά θα πεθάνουν κι οι ίδιοι. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο ήρθαν εδώ”.