Επικαιρότητα

H Ευρώπη στη δίνη του φυσικού αερίου

Πανικός και σκέψεις για έκτακτα μέτρα 

Parallaxi
h-ευρώπη-στη-δίνη-του-φυσικού-αερίου-899053
Parallaxi

«Ηλεκτροσόκ» στην Ευρώπη από το ξέφρενο ράλι των τιμών της ενέργειας: Ποιες παρεμβάσεις εξετάζει η Κομισιόν

Χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε ετοιμάζει μια «επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τα απανωτά ρεκόρ που καταρρίπτουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, με την Τσεχία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, να συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσουν μέτρα, που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις που έχει αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Μάλιστα, χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε ετοιμάζει μια «επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», καθώς το σημερινό μοντέλο είχε αναπτυχθεί κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Πρόσθεσε ότι στην απαιτείται ένα νέο μοντέλο αγοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα που λειτουργεί και επαναφέρει την εξισορρόπηση.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που προμηνύουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα είναι το γεγονός ότι χθες οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν έντονες διακυμάνσεις, με υψηλό ημέρας τα 307 ευρώ και χαμηλό στα 268 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έσπασαν όλα τα ρεκόρ ξεπερνώντας ακόμα και τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γερμανία για τα συμβόλαια του 2023, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα και στη Γαλλία.

Στο μεταξύ, σήμερα η τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ελλάδα αγγίζει την «εξωπραγματική» τιμή των 671 ευρώ, στη Γαλλία τα 744 ευρώ και στη Γερμανία τα 660 ευρώ.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη προσανατολίζεται στην αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στην επιβολή πλαφόν που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πρόταση που είχαν καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Μάιο οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά οι βόρειες χώρες ήταν τότε κατηγορηματικά αντίθετες.

Ωστόσο, μετά το ξέφρενο ράλι των τιμών ενέργειας, φαίνεται να έχουν αναθεωρήσει με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να προαναγγέλει χθες μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνοντας ότι «η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να αποσυνδεθούν μεταξύ τους».

Πηγή: Σκαι 

Γερμανία: Αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο;

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. «Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Στο Βερολίνο κάτι κινείται και, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπάρχει μια ουσιαστική, θετική διάθεση», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην διαδικτυακή της έκδοση.

Προσθέτει, δε, ότι «το μήνυμα έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι, από την Καγκελαρία και θα πρέπει να βρει επιβεβαίωση, βέβαια, στην φάση λήψης συγκριμένων αποφάσεων».

Η La Repubblica υπογραμμίζει, τέλος, ότι «όλα θα επαληθευθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ενεργειακή κρίση: Τρέχει και δεν φτάνει η Ευρώπη – Eξετάζεται αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο – Πότε οι ανακοινώσεις

Σε ασύλληπτα επίπεδα παγιώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα που μετά το μαύρο ρεκόρ της Δευτέρας, διατηρείται στα «κόκκινα» φτάνοντας την Τρίτη τα 671 ευρώ τη μεγαβατώρα, περίπου 100% επάνω από τον μέσο όρο του Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας που τρέχει και για την επάρκεια ενόψει χειμώνα με την ενίσχυση της Ρεβυθούσας, κινείται προς τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

Η φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής με έως 12 άτοκες δόσεις! σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω την ταχύτατη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 2Kw Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο μέσα στο 2022. Και αυτό μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους της Ευρώπης σε αυτό το μέτωπο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος από την πλευρά του υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην τροφοδοσία της Ευρώπης. «Είστε σε καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον (ενεργειακό) μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους συνεργασίας».

Ενεργειακός εφιάλτης – Τρέχει και δεν φτάνει η Ευρώπη Ο ενεργειακός εφιάλτης ολοένα και χειροτερεύει στην Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται για έναν δυσβάσταχτο οικονομικά χειμώνα ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρας, οι τιμές αναφοράς για το ρεύμα όσον αφορά στο επόμενο έτος στη Γερμανία έσπασαν το φράγμα των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε, σε έναν χρόνο από σήμερα η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία θα είναι 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κόφτη στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση με την αγορά ηλεκτρισμού ζητά πλέον η Γερμανία στην οποία οι αγορές προβλέπουν ότι θα έχει του χρόνου τιμή ρεύματος 1000€/MWH, αλλά και η Αυστρία.

Έκτακτη σύνοδος για το ενεργειακό Το ράλι στο ενεργειακό κόστος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό θέμα συζήτησης το πλαφόν στο αέριο που τροφοδοτεί τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Σύμφωνα με την Μαρία Αρώνη στην τηλεόραση του OPEN, το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου και η αποσύνδεση της από αυτή του ρεύματος είναι τα δυο θέματα που θα συζητηθούν στην Σύνοδο.

Τη διάθεση για να παρθούν μέτρα εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε για «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Μάλιστα σύμφωνα με την «La Repubblica», η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο

Για «δριμείες συνέπειες» προειδοποίησε ο Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα, μίλησε για τις «σφοδρές δυσκολίες» που περιμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έκανε λόγο για «δριμείες συνέπειες» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να τις αντιμετωπίσει.

«Οι εξελίξεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες τόσο στις οικονομίες, όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών» δήλωσε ο εκπρόσωπός Τύπου της κυβέρνησης.

Κίνημα «δεν πληρώνω» στη Βρετανία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες άρχισαν το τελευταίο δίμηνο να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία σε ολόκληρη τη Βρετανία κιτρινόμαυρα φυλλάδια που στέλνουν ένα σαφές μήνυμα με μεγάλα λευκά γράμματα: «Μην πληρώνετε τους λογαριασμούς ενέργειας». Το κίνημα «Δεν πληρώνω» στη Βρετανία δεν οργανώνεται από πολιτικό κόμμα ή συνδικάτα, αλλά από πολίτες. Τον Ιούνιο κάποιοι φίλοι τύπωσαν 20.000 φυλλάδια και τα διένειμαν σε διαδήλωση. Η ιδέα τους είναι ότι αν υπογράψουν τη σχετική αίτηση ένα εκατομμύριο Βρετανοί μέχρι τον Οκτώβριο, υπόσχονται να αναστείλουν την άμεση χρέωσή τους από τον προμηθευτή ενέργειας τους. Σχεδόν 140.000 άτομα έχουν πλέον υπογράψει.

Σε χρεοκοπία οι εταιρείες ενέργειας Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί οδηγεί σε τέλμα τις εταιρείες ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Τελευταίο θύμα της κρίσης είναι η Wien Energie, μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας στην Αυστρία που τελεί υπό χρεοκοπία και χρειάζεται ένα ποσό 1,7-1,8 δισ. ευρώ για να παραμείνει σε λειτουργία.

Προανήγγειλε έκτακτη παρέμβαση της ΕΕ για τις τιμές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ακριβή μέτρα παρέμβασης της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση. Ωστόσο, ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το τέλος της εβδομάδας.

Η άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών ενέργειας έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και έχει επιδεινώσει δραματικά το οικονομικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν από την πανδημία.

Πηγή: Εθνος 

Πληθωρισμός: Φυσικό αέριο και πόλεμος φέρνουν «βαρυχειμωνιά»

Το ενεργειακό σοκ που ζουν οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τις ανησυχίες για περαιτέρω ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, παρά το γεγονός ότι όλοι ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όχι όμως στο βαθμό που προβλέπονταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Η Γερμανίδα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel μόλις την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε μιλώντας στο Jackson Hall ότι οι προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν θα ανταποκριθούν και ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει σύντομα. Μια πρόβλεψη, που δεν ξάφνιασε κανένα. Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,6% το 2022. Όσον αφορά την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 8,9% φέτος, πρόβλεψη την οποία αρχίζουν να συμμερίζονται και κυβερνητικά στελέχη. Ακόμα κι αυτές όμως οι προβλέψεις φαίνονται πλέον επισφαλείς καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι δυνατότητες για εκτιμήσεις με υψηλό ποσοστό «επιτυχίας» είναι περιορισμένες.

Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατέγραψε για πρώτη φορά μικρή επιβράδυνση μετά από 17 μήνες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ρυθμό 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο. Η ανοδική αυτή πορεία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 που ανήλθε στο 1,6% για να σκαρφαλώσει στο 12,1% τον Ιούνιο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Eurostat o εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο εμφάνισε μικρή οριακή επιβράδυνση 11,3%, από 11,6% τον Ιούνιο.

Δύο παράγοντες που ίσως παίξουν ρόλο στην εκτιμώμενη υποχώρηση του πληθωρισμού στη χώρα μας είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα, μετά το υψηλό που κατέγραψαν τον Ιούνιο και η μείωση της τιμής του ρεύματος εξαιτίας όμως των επιδοτήσεων της κυβέρνησης.

Η ελληνική οικονομία, με βάση τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δείχνει προς το παρόν να αντέχει, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τον τουρισμό είναι ικανοποιητικά.

Η σύνταξη του νέου πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023, αρχίζει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Αυγούστου αλλά και τις τουριστικές εισπράξεις.

Πηγή: Naftemporiki

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα