Διεθνή

H Γαλλία στις φλόγες: Καίγονται δημόσια κτίρια. Λεηλατούνται καταστήματα.

Σχεδόν 2 εκ άνθρωποι στους δρόμους

Parallaxi
h-γαλλία-στις-φλόγες-καίγονται-δημόσια-987892
Parallaxi

Για ένατη συνεχόμενη μέρα η Γαλλία βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό με εκατομμύρια πολίτες να παραμένουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κόντρα στα κυβερνητικά μέτρα για το ασφαλιστικό, προκαλώντας ασφυξία σε σημαντικούς τομείς της χώρας.

Ειδικότερα, τα γαλλικά συνδικάτα την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, οργάνωσαν μια νέα ημέρα απεργιών μετά την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εφαρμόσει την πολιτική του, ακόμα και αν είναι αντι-δημοφιλής.

Την ίδια στιγμή λόγων των απεργιών τα διυλιστήρια βρίσκονται σε στάση και ακυρώνονται μαζικά οι μεταφορές. Όπως αναφέρει η Le Monde, η διακοπή του εφοδιασμού από τα διυλιστήρια έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις ελλείψεις καυσίμων για τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια του Παρισιού, προσθέτοντας σε έναν ακόμα πονοκέφαλο στη κρίση.

Ήδη, οι σωροί σκουπιδιών έχουν αυξηθεί δραματικά. Επίσης, περίπου το 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού ακυρώθηκαν την Πέμπτη. Ο Πύργος του Άιφελ και οι Βερσαλλίες έκλεισαν επίσης λόγω των απεργιών. Οι αποκλεισμοί στα διυλιστήρια πετρελαίου επρόκειτο να συνεχιστούν, με μόνο ένα στα τέσσερα εργοστάσια της TotalEnergies να λειτουργεί στη χώρα. Σε όλα αυτά τα προβλήματα, εκκρεμεί και η επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπήρχαν 1,8 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία και 119.000 στο Παρίσι. Ωστόσο, το συνδικάτο CGT είπε ότι υπήρχαν 3,5 συνολικά και 800.000 στο Παρίσι.

Στην πρωτεύουσα, η βία ξέσπασε στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου αρκετές εκατοντάδες ντυμένοι στα μαύρα έσπασαν τζάμια και έπιπλα του δρόμου. Επίσης, πέταξαν στους αστυνομικούς πλάκες από τους δρόμους και μπουκάλια βάζοντας φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, σύμφωνα με τη Le Monde.

Οι τοποθεσίες στη Γαλλία που ο κόσμος διαδήλωσε, με το μέγεθος των κινητοποιήσεων να είναι ανάλογο του κύκλου

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε υποσχεθεί να παρατάξει 12.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν αρχικά την οδική πρόσβαση στον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle της πρωτεύουσας, σύμφωνα με φωτογραφίες της γαλλικής τηλεόρασης. Τα μισά από όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας ακυρώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF, με το 1/3 του προσωπικού να απεργεί, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές.

Όπως αναφέρει η Le Monde, τουλάχιστον τα μισά από τα τρένα με προορισμό το Παρίσι, δεν ταξίδεψαν. Οι δε εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Παρίσι παρέμειναν σταθεροί στη δέσμευσή τους για απεργία, ενώ έκανε απεργία το 15,5% των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη Le Monde, oι διαδηλωτές έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα στη Λεωφόρο Strasbourg για να εμποδίσουν την κυκλοφορία της αστυνομίας στο Παρίσι. Εκεί σημειώθηκε επεισόδιο με οδηγούς. «Είστε τρελοί», φώναξε ένας ταξιτζής. «Σκεφτόμαστε τη συνταξιοδότησή σας», απάντησε ένας νεαρός διαδηλωτής.

Πάντως, την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Μακρόν έχει πέσει στα χειρότερα επίπεδα από το 2018, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, αγγίζοντας μόλις 28% αποδοχής.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπετ Μπορν δήλωσε ότι «η βία και οι ζημιές» στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «απαράδεκτες», μετά από εντάσεις σε διάφορες πόλεις.

Η ίδια δήλωσε: «Το να διαδηλώνεις και να εκφράζεις τις διαφωνίες σου είναι δικαίωμα. Η βία και οι ζημιές που είδαμε σήμερα είναι απαράδεκτες», έγραψε η πρωθυπουργός στο Twitter. «Είμαι ευγνώμων στην αστυνομία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που κινητοποιήθηκαν», πρόσθεσε.

Στο Παρίσι όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν γρήγορα στην κεφαλή της πομπής: πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν προσκλητήριο για νέες κινητοποιήσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολύ αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης», τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Ναντ και η Ρεν, σημειώθηκαν επεισόδια με ρίψη αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Στο Παρίσι ξέσπασαν ταραχές στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου αρκετές εκατοντάδες ριζοσπαστικά στοιχεία, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη του κινήματος «Μαύρο Μπλοκ» έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και επιτέθηκαν σε ένα φαστ φουντ της αλυσίδας McDonald’s.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 1.000 «ριζοσπαστικά στοιχεία» κατέβηκαν στους δρόμους.

Στην πόλη Λοριάν, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και ένα τοπικό νομαρχιακό γραφείο.

Το γαλλικό κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι «τουλάχιστον 350-400 άτομα» όλοι ντυμένοι στα μαύρα χρησιμοποιούν «μεγάλα» πυροτεχνήματα και στοχοποιούν ένα McDonald’s στην περιοχή Σεντ Ντενί στο Στρασβούργο. Η αστυνομία φέρεται να τους απώθησε κάνοντας επίσης χρήση δακρυγόνων.

Στη Λυών, εκατοντάδες εργαζόμενοι σιδηροδρόμων, φοιτητές και άλλοι έχουν κατακλύσει τις σιδηροδρομικές γραμμές διακόπτοντας τα δρομολόγια των τρένων. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ενώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν δήλωσε ότι οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.

Γαλλια, Επεισοδια

Συνολικά 123 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν την Πέμπτη και ότι 80 άτομα συνελήφθησαν. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι.

Γαλλια, Επεισοδια

«Δεν εκπροσωπούμαστε και γι’ αυτό έχουμε βαρεθεί» Οι πολίτες εξοργίστηκαν περαιτέρω από την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει τις αλλαγές στις συντάξεις μέσω του κοινοβουλίου. Πολλά συνθήματα και πανό στόχευαν τον πρόεδρο, ο οποίος απέφυγε τους δημοσιογράφους καθώς έφτανε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρχικές εκτιμήσεις των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα έδειξαν ότι η συμμετοχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τις μαζικές διαδηλώσεις πριν από την προώθηση του νομοσχεδίου. Το συνδικάτο CGT δήλωσε ότι περίπου 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα.

Ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη του κινήματος «Μαύρο Μπλοκ» έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και επιτέθηκαν σε ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας McDonald’s.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι γαλλικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χρήση “περιττής βίας”, καθώς ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες περιοχές του Παρισιού, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα ως απάντηση σε ορισμένους διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες και ρουκέτες.

«Ήρθα εδώ επειδή αντιτίθεμαι σε αυτή τη μεταρρύθμιση και πραγματικά αντιτίθεμαι στο γεγονός ότι η δημοκρατία δεν σημαίνει πλέον τίποτα», δήλωσε στο Reuters η Sophie Mendy, διοικητική ιατρική υπάλληλος, στη συγκέντρωση στο Παρίσι. «Δεν εκπροσωπούμαστε και γι’ αυτό έχουμε βαρεθεί».

Οργή και αμφισβήτηση Μακρόν Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε την Πέμπτη, καθώς τα συνδικάτα άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο. Τα αεροπορικά δρομολόγια θα συνεχίσουν να είναι μειωμένα το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας.

Οι διαμαρτυρίες είχαν επίσης ως στόχο αποθήκες πετρελαίου και μπλόκαραν έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρεια πόλη της Δουνκέρκης. Οι κυλιόμενες απεργίες σε αποθήκες πετρελαίου και διυλιστήρια έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις βενζίνης στα νοτιοανατολικά και δυτικά της χώρας.

Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου νόμου, ο οποίος επιταχύνει επίσης μια προγραμματισμένη αύξηση του αριθμού των ετών που πρέπει να εργάζεται κάποιος για να λάβει πλήρη σύνταξη, έχουν προσελκύσει τεράστιο πλήθος σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο.

Οι περισσότερες ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε την ψηφοφορία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, όπου δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και δεν ήταν βέβαιο ότι θα έπαιρνε αρκετή υποστήριξη.

Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων αποτελεί την πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του προέδρου από την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

«Ο δρόμος έχει μια νομιμοποίηση στη Γαλλία. Αν ο κ. Μακρόν δεν μπορεί να θυμηθεί αυτή την ιστορική πραγματικότητα, δεν ξέρω τι κάνει εδώ», δήλωσε ο 42χρονος εργαζόμενος σε ψυχαγωγικό σόου Willy Mancel στη συγκέντρωση της Νάντης. Η απώλεια μισθολογικών ημερών κατά την απεργία έχει αντίκτυπο σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού και η κυβέρνηση θα ελπίζει ότι οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες τελικά θα χάσουν τον έλεγχο.

Ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τα προβλήματα, αλλά θέλει να προχωρήσει.

Ποια είναι η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία – και πώς αλλάζει; Η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι τα 62 έτη – πολύ χαμηλότερη από πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 66, στη Γερμανία και την Ιταλία 67 και στην Ισπανία 65.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν κρατική σύνταξη από την ηλικία των 62 ετών, αλλά αυτή θα είναι μικρότερη εάν το εν λόγω άτομο δεν έχει καταβάλει τον απαιτούμενο αριθμό εισφορών.

Στην ηλικία των 67 ετών, δικαιούνται την πλήρη κρατική σύνταξη ανεξάρτητα από τις εισφορές τους.

Με τις αλλαγές του κ. Μακρόν η ηλικία που οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν κρατική σύνταξη θα αυξηθεί στα 64 έτη.

Αυτό θα γίνει σταδιακά κατά τρεις μήνες ετησίως από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2030.

Ο αριθμός των ετών που θα πρέπει κάποιος να καταβάλει εισφορές για να λάβει την πλήρη κρατική σύνταξη θα αυξηθεί από 42 σε 43 το 2027.

Τι είναι το άρθρο 49.3 και γιατί το χρησιμοποίησε ο Μακρόν; Σύμφωνα με το SKYNEWS το άρθρο 49.3 είναι ένα μέρος του γαλλικού συντάγματος που επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να περάσει έναν νόμο χωρίς ψηφοφορία από τους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

Εισήχθη από τον Σαρλ ντε Γκωλ το 1958 για να επιφέρει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και να διευρύνει τις κυβερνητικές εξουσίες.

Έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 80 φορές από την καθιέρωσή του, κυρίως από τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ 28 φορές μεταξύ 1988 και 1991 υπό τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του κ. Μακρόν Εντουάρ Φιλίπ προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσει για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος τον Μάρτιο του 2020, αλλά απέτυχε όταν ξέσπασε η πανδημία COVID.

Η νυν πρωθυπουργός του Γάλλου προέδρου, Ελιζαμπετ Μπορν, ανακοίνωσε τις προτεινόμενες συνταξιοδοτικές αλλαγές στις 10 Ιανουαρίου.

Λίγα λεπτά πριν από την ψήφισή τους στην Εθνοσυνέλευση αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν με το άρθρο 49.3 αντ’ αυτού, προκαλώντας οργή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα En Marche της ίδιας και του κ. Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις περσινές εκλογές και δεν είχαν καμία εγγύηση ότι θα το περάσουν, παρά το γεγονός ότι πέρασε στη Γερουσία.

Η προσπάθεια του 2020 να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα είχε ήδη αποτύχει και είχε οδηγήσει στις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία της Γαλλίας.

Ποιο είναι το επιχείρημα του Μακρόν; Το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας της Γαλλίας επιβάρυνε επί μακρόν την οικονομία και το εργατικό δυναμικό.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 113,4% του ΑΕΠ – περισσότερο από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο (100,2%), τη Γερμανία (66,6%) και παρόμοιο με τις οικονομίες που αγωνίζονται, όπως η Ισπανία (115,6%) και η Πορτογαλία (120,1%).

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Υπάρχουν μόνο 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο στη Γαλλία, από 2,1 το 2000.

«Αυτή είναι η εμβληματική πολιτική του Μακρόν», λέει στο Sky News ο David S Bell, ομότιμος καθηγητής γαλλικής κυβέρνησης και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Θέλει να την προωθήσει πριν αποχωρήσει στο τέλος αυτής της θητείας. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μια άμεση κρίση – είναι μια μελλοντική επιβάρυνση που βασίζεται σε οικονομικές προβλέψεις. Είναι το αντίθετο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική, που είναι να εστιάζει στα άμεσα, φλέγοντα ζητήματα. Το επιχείρημά του είναι ότι αν δεν γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αν δεν επιμηκυνθεί ο εργασιακός βίος των Γάλλων, η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά», τόνισε.

«Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ευχαρίστηση, είναι αναγκαιότητα. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα επιδεινώνεται [το έλλειμμα]», τόνισε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Πηγές: Le Monde, in.gr, skai

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα