H πανδημία επιστρέφει με αύξηση κρουσμάτων
Εξαπλώνονται οι νέες παραλλαγές, αυξάνονται κρούσματα, επαναλοιμώξεις και εισαγωγές
Είναι οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού αιτία αύξησης κρουσμάτων, επαναλοιμώξεων και νέων εισαγωγών; Τι αποκαλύπτει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα.
Μέσα σε μια εβδομάδα, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε αύξηση κατά 14% στα κρούσματα του κορονοϊού, 11% στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, ενώ οι επαναλοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 2% και έφτασαν στο 25% των συνολικών κρουσμάτων.
Και το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ειδικοί είναι: Ευθύνονται για τη νέα αυτή έξαρση, οι νέες μεταλλάξεις που διασπείρονται στη χώρα μας;
Τα νέα στελέχη κορονοϊού που προκαλούν συναγερμό στις υγειονομικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής, λόγω αυξημένης διαφυγής από την ανοσία και εξαιτίας της πιθανότητας να προκαλέσουν νέο κύμα Covid-19 και εκτεταμένο αριθμό επαναλοιμώξεων, παρουσιάζουν αύξηση και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ χθες Τρίτη (08.11.2022), μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκαν στη χώρα τα κρούσματα των στελεχών XBB, BQ.1, BQ.1.1 και Κένταυρος. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών της Όμικρον εντοπίζονται στην Αττική και ειδικά στον Κεντρικό Τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, σημαντική ήταν η αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής της Όμικρον 5, γνωστής ως BQ.1.1, καθώς από μόλις ένα κρούσμα που είχε εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα και για πρώτη φορά στη χώρα, χθες ταυτοποιήθηκαν 16 περιστατικά, καταλαμβάνοντας το 4,7% των 344 συνολικών κρουσμάτων της Όμικρον 5.
Οι 10 από τις 20 συνολικά περιπτώσεις βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.
Ακόμη, 10 κρούσματα εντοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα από το “αδελφάκι” της ΒQ.1.1, την υποποπαραλλαγή BQ.1, ενώ και η παραλλαγή XBB που διασπείρεται στη Σιγκαπούρη και την Ινδία, “έδωσε” ακόμη 8 περιστατικά.
Όσο για την παραλλαγή “Κένταυρος”; Έφτασε συνολικά τα 68 κρούσματα, με τα 18 από αυτά να καταγράφονται από τις υγειονομικές αρχές κατά την τελευταία εβδομάδα.
Τα παραπάνω περιστατικά είναι προφανώς περισσότερα σε απόλυτους αριθμούς, καθώς οι δειγματοληψίες (στοχευμένες ή τυχαίες) είναι αντιπροσωπευτικές. Έτσι, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν η διαφαινόμενη αύξηση στους επιδημικούς δείκτες που σημειώθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα, μπορεί να σχετίζεται ή όχι με τις νέες παραλλαγές.
Σημαντικό “ενοχοποιητικό” παράγοντα, ωστόσο, για το παραπάνω σενάριο, αποτελούν οι επαναλοιμώξεις που έφτασαν το 25% των νέων κρουσμάτων.
Το πλέον “ενοχοποιητικό” χαρακτηριστικό των νέων παραλλαγών, λένε οι ειδικοί, είναι η εξαιρετικά μεγάλη διαφυγή από την ανοσία, που προκαλεί αύξηση στις επαναλοιμώξεις.
Τι έδειξε η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό έδειξε αύξηση στα κρούσματα κατά 14% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα οι νέες λοιμώξεις ήταν 61.398, δηλαδή, 7.708 περισσότερες σε σχέση με το τέλος Οκτωβρίου.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για όλη τη χώρα υπολογίζεται σε 0,97 (την περασμένη εβδομάδα ήταν 0,99).
Οι επαναλοιμώξεις αυξήθηκαν, επίσης, κατά 2% φτάνοντας το 25% του συνόλου των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει πως το 1 στα 4 νέα κρούσματα είχε περάσει και στο παρελθόν τη νόσο Covid-19, χωρίς αυτό ωστόσο, να προστατεύει το άτομο από την επανανόσηση.
Αύξηση κατά 11% σημειώθηκε και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, οι νέοι ασθενείς με Covid-19 που εισήχθησαν στο σύστημα ήταν 1.460, αυξημένοι κατά 136 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μικρή αύξηση (+4 ασθενείς) παρατηρήθηκε και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που καταγράφονται στους 89.
Ωστόσο, μειωμένος κατά 38 θανατηφόρα περιστατικά, ήταν ο αριθμός των θανάτων, οι οποίοι σε εβδομαδιαία βάση έφτασαν τους 134.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, όπως λένε οι επιδημιολόγοι, γιατί θα μειωθεί κι άλλο η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα -κάτι που ευνοεί τον κορονοϊό και τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις-, αλλά και θα εξαπλωθούν περαιτέρω οι νέες παραλλαγές, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει να φανούν οι πραγματικές «προθέσεις» τους.
Πηγή: iatropedia.gr