H συνδυαστική επέλαση γρίπης και covid τινάζει τις αντοχές

Δοκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων

Parallaxi
h-συνδυαστική-επέλαση-γρίπης-και-covid-τινά-956916
Parallaxi

Ποδαρικό με υγειονομικές βόμβες – Η γρίπη προελαύνει, η XBB.1.5 μας απειλεί

Μεταλλάξεις του SARS- CoV-2, νέα έξαρση της πανδημίας στη Κίνα, επιθετική γρίπη και ελλείψεις φαρμάκων συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό στην Υγεία που μοιάζει με ένα «κακό ποδαρικό» στις αρχές του νέου έτους. Η διαχείριση των δύσκολων όσο και σύνθετων προβλημάτων προβλέπεται δύσκολη, με διάφορες «υγειονομικές βόμβες» να βρίσκονται έτοιμες προς απασφάλιση!

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρίνισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα» ενώ χαρακτήρισε «απειλή» την παραλλαγή κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφερόμενος στο νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με το οποίο γίνεται υποχρεωτικό το τεστ ανίχνευσης του ιού και η χρήση μάσκας στους ταξιδιώτες από την Κίνα είπε:

«Εάν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία είναι υποχρεωτικό (το τεστ και η χρήση μάσκας). Αν δεν έχει εκδοθεί, δεν είναι υποχρεωτικό ακόμα… Δεν αποκλείω να έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες και να το έχουν κάνει, αλλά άπαξ και δεν είναι (ενημερωμένοι), άμα δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, δεν είναι πιθανόν να μην είναι ακόμα υποχρεωτικό. Οι οδηγίες έχουν εκδοθεί και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνει υποχρεωτικό, αν δεν έχει ήδη προλάβει να γίνει».

Τέλος αναλύοντας ο κ. Μαγιορκίνης τα νέα περί του νέο στελέχους κορονοϊού στις ΗΠΑ σημείωσε: «Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.. Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό. Δεν βλέπουμε δηλαδή ούτε καν την έξαρση που είδαμε μέσα στο καλοκαίρι, η οποία ήταν κι αυτή πλήρως διαχειρίσιμη. Θεωρώ ότι προς το παρόν και με τα στοιχεία που έχουμε δεν θα μεταβληθεί η υγειονομική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους έναν με δύο μήνες».

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωσή του ECDC, το στέλεχος XBB.1.5 έχει προκύψει από το αρχικό στέλεχος XBB, σε «συνεργασία» με την μετάλλαξη RBD στο σημείο S486P της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού. Για πρώτη φορά το XBB.1.5 εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 22 Οκτωβρίου του 2022 και έκτοτε έχει διαρκώς ανοδική τάση.

Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 3.456 αλληλουχίες που ανήκουν στο XBB.1.5 είχαν καταγραφεί στη βάση δεδομένων GISAID EpiCoV. Οι περισσότερες από αυτές τις αναφορές προέρχονται από τις ΗΠΑ (3.080 ακολουθίες) και το Ηνωμένο Βασίλειο (106).

Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρώπης: Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Η γρίπη προελαύνει Ο κορονοϊός όμως δεν είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός εχθρός μας… Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε τρεις από τις οχτώ περιοχές που ελέγχθηκαν ενώ καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Ελλείψεις φαρμάκων Στο πεδίο των ελλείψεων φαρμάκων η επικαιροποιημένη λίστα περιλαμβάνει 162 σκευάσματα ενώ εκείνη η οποία είχε εκδοθεί πριν από 15 ημέρες περιλάμβανε 156.

Μεταξύ των 162 περιλαμβάνονται και 4 για τα οποία το πρόβλημα σήμερα έχει αποκατασταθεί άρα ο τελικός αριθμός σκευασμάτων σε έλλειψη είναι 158.

Σχετικά τώρα με τα σκευάσματα σε μακροχρόνια έλλειψη αυτά είναι 71 φάρμακα κοινότητας, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 65 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Πηγή: ieidiseis.gr

Explainer: Μπορεί η νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή να φέρει έξαρση της πανδημίας;

Με το βλέμμα του κόσμου να είναι στραμμένο στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και το άνοιγμα των συνόρων εξ ανατολάς, ο πραγματικός «εχθρός» ενδέχεται να έρθει από τη Δύση και ακούει στο διόλου εύηχο όνομα XBB.1.5.

Πρόκειται για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που ήδη κάποιοι στο διαδίκτυο αποκαλούν «Κράκεν» και τείνει να γίνει η επικρατούσα στις ΗΠΑ, έχοντας κάνει πρώτα την εμφάνισή της γύρω στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η XBB.1.5 έχει ήδη ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 29 χώρες, ενώ στην Κίνα κυριαρχεί ακόμα η γνώριμη και σε εμάς Όμικρον 5.

Explainer: Μπορεί η νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή να φέρει έξαρση της πανδημίας;-1 Ηλίας Μόσιαλος στην «Κ»: Τα μέτρα της Ε.Ε. για την Κίνα δεν έχουν επιστημονική βάση Παράλληλα, ο ΠΟΥ κατέγραψε τον Δεκέμβριο μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς, κάτι που ενδέχεται να οφείλεται στην επικράτηση της νέας υποπαραλλαγής έναντι των άλλων μεταλλάξεων τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

O Θεόδωρος Λύτρας, επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλούν στην «Κ» για τη νέα αυτή υποπαραλλαγή και προειδοποιούν ότι είναι ο «πιο πιθανός υποψήφιος» να προκαλέσει ένα νέο κύμα της πανδημίας και στην Ελλάδα.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από την περασμένη εβδομάδα, προς το παρόν δεν έχει ανιχνευθεί κάποιο κρούσμα της XBB.1.5 στη χώρα μας.

Τι είναι η ΧΒΒ.1.5 και από πού προήλθε; Η ΧΒΒ.1.5 αποτελεί υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον 2, η οποία είχε προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων στη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η «μητρική» υποπαραλλαγή ΧΒΒ – η οποία με τη σειρά της προέκυψε από τη διασταύρωση των υποπαραλλαγών της Όμικρον BA.2.75 και BA.2.10.1 – είχε πρωτοεμφανιστεί αρκετούς μήνες πριν στην Ινδία και στη Σιγκαπούρη.

Η εξελιγμένη ΧΒΒ.1.5 καταγράφηκε πρώτα τον περασμένο Οκτώβριο στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ειδικά στη Νέα Υόρκη και τις γύρω περιοχές.

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ με τη νέα μετάλλαξη; Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40%) από κορωνοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου έναντι μόλις 4 με 5% στις αρχές Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους στις ΗΠΑ.

Πάντως, ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ότι η παραπάνω αύξηση δεν συνδέεται απαραίτητα με την αύξηση των κρουσμάτων της ΧΒΒ.1.5. καθώς ακόμα δεν είναι η επικρατούσα υποπαραλλαγή, ενώ προσθέτει ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πρόσφατα κύμα βαρυχειμωνιάς οπότε είναι λογικό να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Σε τι διαφέρει από άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού; Αν και η «μητρική» ΧΒΒ έχει τη δυνατότητα να ξεφεύγει από τα αντισώματα και την ανοσία, δεν είναι τόσο αποτελεσματική στο να προσκολλάται και να προσβάλλει τα κύτταρα του οργανισμού, δηλαδή δεν ήταν τόσο μεταδοτική.

Αντίθετα, η εξελιγμένη ΧΒΒ.1.5 διατηρεί τόσο τη δυνατότητα να ξεφεύγει από την υβριδική ανοσία και έχει πλεονέκτημα στη μεταδοτικότητα.

Για την ακρίβεια, έχει 20% πλεονέκτημα μεταδοτικότητας σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού.

Είναι πιο επικίνδυνη; Μέχρι στιγμής, αν και αποδεικνύεται πιο μεταδοτική, δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι και πιο μολυσματική ούτε ότι προκαλεί βαρύτερη νόσο. Προβληματισμό, βέβαια, προκαλεί το γεγονός ότι διαφεύγει της ανοσίας (φυσικής, υβριδικής ή από το εμβόλιο), δηλαδή μπορεί να ξαναμολυνθεί κάποιος που είχε περάσει κορωνοϊό πριν από λίγο καιρό.

Τα συμπτώματά της είναι τα συνηθισμένα του κορωνοϊού, δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα.

Μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα της πανδημίας; Λόγω του πλεονεκτήματος μεταδοτικότητας και της διαφυγής από την ανοσία, ο κ. Λύτρας εκτιμά ότι η υποπαραλλαγή αυτή μπορεί να εκτοπίσει άλλες μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές.

Όπως λέει, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκαλέσει και στην Ελλάδα ένα επιδημικό κύμα μέσα στους επόμενους μήνες.

Με τη σειρά του, και ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ότι πολύ πιθανόν να τη δούμε και στη χώρα μας και είναι «ο πιο πιθανός υποψήφιος» για να προκαλέσει μια καινούργια έξαρση της πανδημίας.

Τι γίνεται με τα εμβόλια; Αν και ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά τι γίνεται με τα εμβόλια, ο κ. Τζανάκης επισημαίνει ότι αυτά σίγουρα εξακολουθούν και προστατεύουν από βαριά νόσηση με κορωνοϊό και έως ένα βαθμό από τη μόλυνση.

Προσθέτει ότι μικρή έρευνα που έγινε πριν κάποιους μήνες στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στη «μητρική» υποπαραλλαγή ΧΒΒ.

Από την άλλη, θεωρεί ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στη ΧΒΒ.1.5.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τη νέα αυτή υποπαραλλαγή; Οι συστάσεις του Θεόδωρου Λύτρα είναι οι εξής:

Να είναι οι πολίτες εμβολιαστικά ενήμεροι. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να έχουν κάνει την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου, όπως συστήνεται εξάλλου από τον ΕΟΔΥ.

Να εφαρμόζονται τα ατομικά μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Να συμφωνηθεί από την Πολιτεία ένα πρωτόκολλο προστασίας των πολιτών και να γίνεται σωστή και έγκαιρη καταγραφή των νέων παραλλαγών.

Πηγή: Καθημερινή

Μαγιορκίνης για κοροναϊό: Δεν απειλεί η έξαρση στην Κίνα, πιο επικίνδυνη η μετάλλαξη των ΗΠΑ

Στα νέα στελέχη του κοροναϊού και την ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Την έντονη ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού στην Κίνα και τη νέα παραλλαγή της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες σχολίασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως υποστήριξε, δεν ανησυχεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο πανδημικό κύμα, ενώ σημείωσε πως η νέα μετάλλαξη στις ΗΠΑ είναι πιο απειλητική από τα κρούσματα στην Κίνα.Τα νέα μέτρα για τις πτήσεις Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέλυσε τα νέα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού που θα ισχύσουν και τα οποία προβλέπουν υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης Covid-19 και τη χρήση μάσκας στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Εάν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία είναι υποχρεωτικό (το τεστ και η χρήση μάσκας). Αν δεν έχει εκδοθεί, δεν είναι υποχρεωτικό ακόμα», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας πως οι επιβάτες που έφτασαν σήμερα να είχαν ειδοποιηθεί.

«Δεν αποκλείω να έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες και να το έχουν κάνει, αλλά άπαξ και δεν είναι (ενημερωμένοι), άμα δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, δεν είναι πιθανόν να μην είναι ακόμα υποχρεωτικό. Οι οδηγίες έχουν εκδοθεί και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνει υποχρεωτικό, αν δεν έχει ήδη προλάβει να γίνει», συμπλήρωσε.

Δεν κρύβει στοιχεία η Κίνα Ο κ. Μαγιορκίνης εστίασε και στην προσπάθεια που κάνει η Κίνα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, αλλά και τις «φωνές» ότι υπάρχει συγκάλυψη στοιχείων.

«Να θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία η Κίνα απομόνωσε το στέλεχος πολύ γρήγορα, δηλαδή εντός των πρώτων 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 και έγινε διαθέσιμη η αλληλουχία. Έγινε γνωστό λοιπόν στην παγκόσμια κοινότητα αμέσως και αυτό βοήθησε στο να αναπτυχθούν τα εμβόλια πολύ γρήγορα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, δεν θα είχαμε τόσο γρήγορα τα εμβόλια» σημείωσε.

«Δεν θεωρώ ότι η Κίνα κρύβει κάτι αυτή τη στιγμή και δεν το θεωρώ για δύο λόγους. Πρώτον: Εάν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο δημιουργούσε όλη αυτή την έξαρση και 10 Κινέζους ή 10 ταξιδιώτες να ελέγχαμε, θα το είχαμε βρει» πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις θεωρίες για νέο «ντόμινο» της πανδημίας, με έναρξη πάλι από την Κίνα.

«Μιλώντας ξεκάθαρα, επιστημονικά και επιδημιολογικά, δεν υπάρχει ανησυχία από αυτό που συμβαίνει στην Κίνα για να μεταδοθεί, να προκαλέσει κάποιο “ντόμινο” που λένε κάποιοι στην Ευρώπη. Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει ο ECDC, το λένε και επιστήμονες. Επιστημονικά λοιπόν και επιδημιολογικά δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος. Το άλλο στοιχείο, ότι αν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο ήταν επικίνδυνο, η ίδια η πολιτική ηγεσία της Κίνας θα το χρησιμοποιούσε πολιτικά για να διατηρήσει την πολιτική zero-Covid, την οποία την πολέμησε» τόνισε.

«Το νέο επιθετικό στέλεχος στις ΗΠΑ προβληματίζει» Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο νέο στέλεχος κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από την Κίνα.

«Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη.

«Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό» συμπλήρωσε.

«Το Σύστημα Υγείας αντέχει» Τέλος, ο καθηγητής Επιδημιολογίας διευκρίνισε, ότι δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα. «Σίγουρα έχουμε δει ότι η μεγάλη ύφεση έρχεται γύρω στον Μάιο με Ιούνιο, οπότε εκεί θα έχουμε την πολύ μεγάλη ύφεση, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση πάντως ότι θα χρειαστούν μέτρα σε αυτή τη φάση» ανέφερε.

«Είχαμε μια μικρή αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες της τάξης του 50%, αλλά είναι κάτι πλήρως διαχειρίσιμο και το έχουμε ξαναδεί να γίνεται» πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης, για να καταλήξει στο ότι «το Σύστημα Υγείας αντέχει, γιατί φτιάχτηκε για να αντέχει πολύ υψηλότερες πιέσεις».

«Χρειάστηκε όμως να περάσουμε μια πανδημία για να φτιάξουμε ένα ισχυρό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίζει τα αναπνευστικά νοσήματα» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πηγή: τα Νέα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα