“Hellinikon Project”: Κάλεσμα για να υλοποιηθεί το όραμα ενός Θεσσαλονικιού

Ο Χρήστος Λαζάρου μας υπόσχεται ότι το βιβλίο του θα μας εντυπωσιάσει, ενώ θα καταφέρει να δώσει στην Ελλάδα το νέο, πιο σύγχρονο αρχιτεκτονικό αέρα που της αξίζει.

Parallaxi
hellinikon-project-κάλεσμα-για-να-υλοποιηθεί-το-όρ-708665
Parallaxi

Ο Chris Lazarou (Χρήστος Ερμής Λαζάρου), ένας νέος φοιτητής αρχιτεκτονικής από τη Θεσσαλονίκη, ζητά τη βοήθειά μας για να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, το “Hellinikon Project”, με το όραμά του για ένα από τα πιο πολύτιμα έργα στην Ελλάδα. Σκοπεύει να σχεδιάσει σύγχρονους χώρους και κτίρια εμπνευσμένα βαθιά από την ελληνική φύση και την παραδοσιακή μεσογειακή τοιχοποιία. Μας υπόσχεται ότι τα σχέδιά του θα μας εντυπωσιάσουν ενώ με τη δημοσίευση του βιβλίου του θα μπορέσει να δώσει στην Ελλάδα το νέο, πιο σύγχρονο αρχιτεκτονικό αέρα που της αξίζει.

Η αρχιτεκτονική είναι το πάθος του, το στοιχείο του. Επίσης όμως είναι ένας βαθιά κοινωνικός άνθρωπος. Όποτε δημιουργεί κάτι, πάντοτε νιώθει την ανάγκη να το δημοσιεύσει και να ακούσει τις απόψεις και τις οπτικές άλλων ανθρώπων για τη δουλειά του. Για το λόγο αυτό δημιούργησε αυτό το βιβλίο ώστε να προβάλει το όραμά του για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Με περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους στην μητροπολιτική της περιοχή, η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα. Μεγαλώνοντας μέσα σε αυτή τη συνθήκη κατέληξε να τη σιχαίνεται για την παρακμασμένη, βρόμικη, μοντερνιστική αρχιτεκτονική των παραγκουπόλεων.

Την ίδια στιγμή έμαθε να αγαπά αυτό το μέρος για την πλούσια ιστορία του μέσα στο χρόνο. Έλληνες, Ρωμαίοι, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Αλβανοί και Ρομά πληθυσμοί αποκάλεσαν αυτή την πόλη σπίτι τους και άφησαν τα σημάδια τους μέσα από την αρχιτεκτονική. Αυτό το ιστορικό πλαίσιο σε συνδυασμό με την απογοητευτική Μοντέρνα εικόνα της πόλης τον οδήγησε στο να αναπτύξει ισχυρά αισθήματα για την Θεσσαλονίκη και το δομημένο περιβάλλον.

Έτσι ξεκίνησε να αναρωτιέται: “Πως καταλήξαμε εδώ; Τι θα είχα κάνει εάν διέθετα κάποια θέση ισχύος; Τι μπορώ να κάνω από την τωρινή μου θέση; Τι μπορεί να γίνει πλέον;” Με λίγα λόγια, η βελτίωση της εικόνας των ελληνικών αστικών κέντρων έγινε ο υπέρτατος σκοπός του. Απλά δεν μπορούσε να αποδεχτεί το να ζει σε ένα τόσο άσχημο και δυσλειτουργικό περιβάλλον πια. Κάτι έπρεπε να γίνει.

Μέσα στο χρόνια έχει δημοσιεύσει αρκετές προτάσεις χαμηλού κόστους για την βελτίωση της εικόνας της πόλης και συνεπώς την ψυχολογία των κατοίκων. Μερικές από αυτές τις προτάσεις κέρδισαν την αγάπη του κοινού και διεθνή αναγνώριση. Ωστόσο καμία δεν μπόρεσε να φτάσει στα αυτιά και στα γραφεία του Δήμου προς το παρόν.

Αυτό το βιβλίο είναι για την Αθήνα. Όπως ακριβώς και η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα έχει παρόμοια, αν όχι ίδια, αρχιτεκτονικά προβλήματα και αδυναμίες. Η ανάπλαση του Ελληνικού, του παλιού αεροδρομίου, είναι μια τεράστια ευκαιρία για τα μεγάλα κεφάλια της ελληνικής άρχουσας τάξης να βγάλουν κέρδος, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για το λαό και να ανανεώσουν τον αέρα του προσώπου της πρωτεύουσας.

Παρά τις μεγάλες ανακοινώσεις και τα διθυραμβικά άρθρα, οι πρώτες εικόνες για την μελλοντική ανάπλαση του χώρου ήταν καλές αλλά απλοϊκές. Σύμφωνα με τον Χρήστο Λαζάρου, εφόσον σκοπεύουμε να ξοδέψουμε 8 δισεκατομμύρια ευρώ καλό θα ήταν να δημιουργήσουμε κάτι εξαιρετικό. Κάτι που θα συμβολίζει μια νέα εποχή για την Αθήνα και την Ελλάδα. Μια νέα σύγχρονη «Ακρόπολη».

Χρειάζεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 15 χιλιάδες ευρώ για να καλύψει το κόστος του σχεδιασμού και της διαδικασίας εκτύπωσης του βιβλίου. Αν πειστήκατε κάντε δωρεά στον παρακάτω σύνδεσμο: gogetfunding.com/chris-lazarous-hellinikon

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα