Ελλάδα

HumanRights360: Έρευνα για αδικήματα όπως απιστία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Ήδη έχουν «παγώσει» οι λογαριασμοί εμπλεκομένων

Parallaxi
humanrights360-έρευνα-για-αδικήματα-όπως-απιστία-932400
Parallaxi

Εισαγγελική έρευνα ξεκινά για στελέχη της οργάνωσης HumanRights360, για να εξακριβωθεί εάν προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, όπως της απιστίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. 

Η έρευνα ξεκινά αφού διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που εντοπίζει στοιχεία για κακοδιαχείριση κονδυλίων από χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Μιχαλοπούλου θα ερευνήσει την υπόθεση της ΜΚΟ και καλείται να μελετήσει όσα παραθέτει η Αρχή, προκειμένου να αποφανθεί εάν προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη αδικημάτων από τον ιδρυτή και στελέχη της HumanRights360.

Ήδη η Αρχή προχώρησε σε «πάγωμα» λογαριασμό των εμπλεκομένων προσώπων. Στο πόρισμά της φέρεται να εντοπίζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στελέχη της οργάνωσης έχουν ιδιοποιηθεί μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, στο πόρισμα φέρεται να περιγράφονται οικονομικές δράσεις που φαίνεται να παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές, με διακίνηση χρημάτων μέσω οργανώσεων που σχετίζονται με στελέχη της ΜΚΟ και τελικούς αποδέκτες των χρημάτων, κατά την Αρχή, συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η οργάνωση, που λαμβάνει επιχορηγήσεις από διάφορα διεθνή ιδρύματα, λειτουργεί ως διαχειριστικός φορέας κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και μεμονωμένα τη Νορβηγία, για συγκεκριμένα προγράμματα. Ένα από τα τελευταία, που ανέλαβε η HumanRights360 με άλλη ΜΚΟ, αφορούσε δράσεις για θέματα ασύλου ευάλωτων προσφύγων, το οποίο έληξε το 2021 και χρηματοδοτήθηκε με περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Η οργάνωσή της σε ανακοίνωση αναφέρει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι «ανακριβή και εσφαλμένα» και τονίζει ότι ορκωτοί λογιστές ελέγχουν κάθε χρόνο τα οικονομικά πεπραγμένα της.

«Οι αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η ετήσια αναφορά δράσης μας όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών αποστέλλονται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγη – ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα