Η αμφιλεγόμενη απόφαση Μητσοτάκη για την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης

Πολλοί στην τοπική ΝΔ θεωρούν ότι δεν θα προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα

Φίλιππος Δεργιαδές
η-αμφιλεγόμενη-απόφαση-μητσοτάκη-για-1009279
Φίλιππος Δεργιαδές

Εσωκομματική μουρμούρα και γκρίνιες προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης, η απόφαση του προέδρου του κόμματος και απερχόμενου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης .

Προφανώς η απόφαση πάρθηκε γιατί στις άλλες δυο περιοχές που θα είναι υποψήφιος (Έβρος και Δυτική Αττική) οι πιέσεις να μη χαθεί η έδρα είναι πολύ πιο ισχυρές από την αδύναμη Θεσσαλονίκη αλλά και γιατί παίρνοντας την έδρα Καραμανλή που δεν θα κατέβει στέλνει και ένα συμβολικό μήνυμα προς εκείνη την κατεύθυνση.

Οι αντιδρώντες εντοπίζονται κυρίως μεταξύ όσων, μετά και την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να απέχει από την εκλογική μάχη, φιλοδοξούσαν να καλύψουν το κενό, καταλαμβάνοντας την έδρα, αλλά και μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στην Α’ Θεσσαλονίκης, δεν πρόκειται να ενισχύσει την παράταξη στην πόλη.

Και ίσως δεν έχουν άδικο, καθώς όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα, όσοι επικεφαλής κομμάτων έχουν κρατήσει έδρα από την Θεσσαλονίκη, ουδέποτε έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα τοπικά ζητήματα και προβλήματα. Απλά οι πολιτικοί αρχηγοί το επιλέγουν αυτό, είτε για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας, είτε προκειμένου να παραχωρήσουν την έδρα της δική τους εκλογικής περιφέρειας, σε κάποιο φιλικό και προσκείμενο στέλεχος.

Μέχρι και προχθές, δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος από το 2004 εκλέγεται βουλευτής στη Β’ Αθήνας. Στην εκλογική μάχη του 2019 ήταν υποψήφιος στον δυτικό τομέα Αθηνών, στη Β’ Πειραιά και στην Αχαΐα, αλλά δεν αποχώρησε από το κέντρο και κράτησε την έδρα του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και στον Έβρο.

Χθες η ανακοίνωση από το Άκη Σκέρτσο, ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης, έπεσε ως βόμβα μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. Πολλοί μιλούν για παρακινδυνευμένη, αν όχι λανθασμένη επιλογή, που δεν θα λειτουργήσει ενισχυτικά και πιθανά θα έχει, τελικά, αρνητικά αποτελέσματα.

Επισήμως η ΝΔ με την υποψηφιότητα Μητσοτάκη στην Α’ Θεσσαλονίκης στοχεύει να συσπειρώσει το κόσμο της παράταξης και να ενισχύσει το κόμμα σε μία δύσκολη εκλογική μάχη. Οι πληροφορίες της Parallaxi αναφέρουν ότι η ΝΔ καταγράφει σημαντικές διαρροές προς τα διάφορα σχήματα της άκρας δεξιάς ενώ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι χάνει την μάχη της Α Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετρήσεις που διαθέτει η ηγεσία της ΝΔ, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται κατά 3% στην Ά Θεσσαλονίκης ενώ το ποσοστό του κόμματος είναι κάτω από 25%.

Με αυτά τα δεδομένα η υποψηφιότητα Μητσοτάκη στην Α’ Θεσσαλονίκης αποκτά νόημα και σκοπό, αλλά όπως λένε στελέχη της ΝΔ, «αν τελικά χαθεί η μάχη στην Α’ Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, και πανελλαδικά η πρωτιά της ΝΔ δεν είναι «ισχυρή», ποια θα είναι τα μηνύματα που θα σταλούν ενόψει των επαναληπτικών εκλογών;»

Δυσαρεστημένοι επίσης είναι και πολλοί «Καραμανλικοί», που θεωρούν ότι είναι ασύμβατο για την Θεσσαλονίκη «στο ψηφοδέλτιο της πόλης να βρίσκεται ένας Μητσοτάκης και όχι ένας Καραμανλής». «Γιατί δεν πάει στα Χανιά και στην Κρήτη, στον τόπο καταγωγής του, όπου η παράταξη έχει μεγάλο πρόβλημα;» σχολιάζουν και επισημαίνουν ότι η επιλογή Μητσοτάκη υποβαθμίζει παραπέρα το τοπικό πολιτικό δυναμικό το οποίο έχει αποκλείσει από κυβερνητικές θέσεις.

«Αν εξαιρέσουμε το ΥΜΑΘ, ο Μητσοτάκης δεν έχει αξιοποιήσει κανένα τοπικό στέλεχος της ΝΔ, όταν έχει «υπουργοποιήσει» βουλευτές από την Καβάλα, τις Σέρρες και την Ημαθία», είναι το σχόλιο στελέχους της ΝΔ που θεωρεί ότι η επιλογή Μητσοτάκη να «εδραιωθεί» στην Α’ Θεσσαλονίκης, δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Όσο για τους υποψήφιους βουλευτές, η «αφαίρεση» της έδρας από την Α’ Θεσσαλονίκη, διότι έτσι εκλαμβάνεται η απόφαση Μητσοτάκη, δεν περνάει απαρατήρητη και ασχολίαστη, διότι κόβει ζωτικό χώρο.

Να επισημάνουμε πως εκτός από τους τρεις «πρώτους», Γκιουλέκα, Ράπτη και Καλαφάτη, που θεωρούνται φαβορί, και τους Σιμόπουλο, Ευθυμίου και Κούβελα που παλεύουν για την επανεκλογή τους υπάρχουν και νέοι ισχυροί παίχτες που έτρεφαν ελπίδες για την «άδεια» έδρα που προέκυψε από την «αποχή» του Κ.Καραμανλή. Πρόκειται για τους Καραγιαννακίδη, Γκολιδάκη, Τύρη και Ταχματζίδη όπως και τους πάντα υπολογίσιμους Βενιέρη και Κοκκόρη, που μαζί με όλους του άλλους του ψηφοδελτίου, ελπίζουν ότι «ουρανός θα γίνει» και γι’ αυτούς κάποτε «πιο γαλανός».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα