Ελλάδα

Ι.Χ.Στεφάνου: Η «ακριβότερη» Δικαιοσύνη, δεν είναι Δικαιοσύνη για όλους

Επιβάλλεται η παραίτηση ή αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης - Μέλος του στενού οικογενειακού κύκλου του, φέρεται να είναι μέτοχος σε εισπρακτική εταιρεία

Parallaxi
ι-χ-στεφάνου-η-ακριβότερη-δικαιοσύν-933162
Parallaxi

Λέξεις Ιωάννης Χ. Στεφάνου*

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε την συζήτηση που έγινε στα ΜΜΕ για μέλος του στενού οικογενειακού κύκλου του υπουργού Δικαιοσύνης, το οποίο φέρεται να είναι μέτοχος σε εισπρακτική εταιρεία. Η συζήτηση τελείωσε περιέργως και το θέμα τείνει να ξεχαστεί.

Εντούτοις για όλους εμάς που ζούμε την δικαιοσύνη και τα βάσανά της καθημερινά, αυτή η “συγκυρία” δημιουργεί το παράδοξο τα οικογενειακά οικονομικά συμφέροντα του συγκεκριμένου υπουργού να έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα τα οποία ορκίστηκε να υπηρετεί, αφού έχει ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα κατά το οποίο “όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό και ασκούνται υπέρ αυτού και του Έθνους”. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα οξύμωρο να φέρει την αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας για διαδικασίες που σχετίζονται με την αναγκαστική εκτέλεση, ακόμα και πρώτης κατοικίας, πρόσωπο που ο στενός του οικογενειακός κύκλος κερδοσκοπεί υλοποιώντας τέτοιες διαδικασίες σε βάρος εργαζομένων πολιτών.

Ο (συγκεκριμένος) Υπ. Δικαιοσύνης πιθανότατα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει νομικές “λεπτομέρειες”, ως ειδικός ιατρός-μικροβιολόγος. Πιστεύω ωστόσο, καλόπιστα, ότι εάν εξηγηθεί στον υπουργό αυτή η εύλογη αντίφαση, ακόμη και ο ίδιος θα αντιληφθεί την ανάγκη να ανατεθεί το χαρτοφυλάκιό του σε κάποιο πρόσωπο που η οικογένειά του δεν θα κατέχει μετοχές σε εισπρακτική εταιρεία.

Ως δικηγόροι, συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να υπηρετήσουμε το κύρος αυτής, αλλά και τα νόμιμα συμφέροντα, των συναδέλφων μας και της ελληνικής κοινωνίας. Το κύρος και τα νόμιμα συμφέροντα αυτών είναι που πλήττονται από την συνέχιση της παρουσίας του συγκεκριμένου προσώπου στην συγκεκριμένη θέση.

Ο Ελληνικός λαός, τον οποίο αποκλειστικά πρέπει να υπηρετεί η Δικαιοσύνη του Ελληνικού κράτους, δεν εξυπηρετείται όταν κυβερνητικοί παράγοντες αντλούν οικονομικά συμφέροντα από πλειστηριασμούς των σπιτιών των εργαζομένων Ελλήνων.

Ταυτόχρονα με την εφαρμογή αντιλαϊκών και αντεθνικών πολιτικών στην Δικαιοσύνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης πασχίζει σε όλη την θητεία του να στερήσει από τον Έλληνα το δικαίωμα να προσφύγει στην Δικαιοσύνη. Πρόσφατα με την κοροϊδία των ηλεκτρονικών “πλατφορμών”, όπου ελλείπει το στοιχείο της εξατομικευμένης κρίσης από φυσικό δικαστή, και ταυτόχρονα παραβιάζονται οι αρχές της δημοσιότητας και της προφορικότητας της δίκης.

Το νέο χτύπημα στο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στην Δικαιοσύνη είναι τα σχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για αύξηση των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής (γνωστά και ως “παράβολα”) . Βεβαίως ο υπουργός Δικαιοσύνης , όπως φαίνεται, δρα σε συνεννόηση με μια μικρή μειοψηφία του δικηγορικού σώματος ,η οποία απροσχημάτιστα ζητά αύξηση των γραμματίων διότι μεταξύ άλλων, όπως ομολογεί, αυτή η αύξηση “θα οδηγήσει σε μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων” , αφού προφανώς και η ακριβότερη Δικαιοσύνη, δεν είναι Δικαιοσύνη για όλους.

Η πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη είναι κοινωνικό αγαθό και προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτήν , καμία αύξηση στα γραμμάτια προείσπραξης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Συμφέρον του δικηγόρου είναι όλοι οι Έλληνες να μπορούν να έχουν νομικό παραστάτη, όχι μόνον το κράτος, οι προνομιούχοι, οι τράπεζες και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που θέλουν να αρπάξουν τα σπίτια μας.

Κατόπιν των ανωτέρω επιβάλλεται η άμεση παραίτηση – άλλως αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση , ο συγκεκριμένος, δεν μπορεί να αποτελεί πλέον συνομιλητή οποιουδήποτε εκλεγμένου εκπρόσωπου του δικηγορικού σώματος.

*Ο Ιωάννης Χ. Στεφάνου, είναι δικηγόρος, Α’  Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα