Ελλάδα

Η ΕΡΤ απαξιώνει τα μουσικά της σύνολα – Η κραυγή των εργαζομένων

Κενές οργανικές θέσεις, μπλοκάκια και εργολάβοι αξίζουν στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ; - Ένας μουσικός εξηγεί

Γιώργος Σταυρακίδης
η-ερτ-απαξιώνει-τα-μουσικά-της-σύνολα-935202
Γιώργος Σταυρακίδης

Την οργή τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ μετά από μία σειρά αποφάσεων της διοίκησης, με σκοπό – όπως λέγεται και δείχνει η πορεία των συναυλιών – την συρρίκνωση και απαξίωση των συνόλων αυτών και μεταξύ τους και της μεγαλειώδης Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Μέχρι και στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι τις προηγούμενες μέρες, ώστε να δείξουν την αντίδραση τους και να μιλήσουν για τα αιτήματα τους που δεν είναι άλλα, από την εργασιακή και πολιτιστική τους ασφάλεια σε ένα χώρο που, οι περισσότεροι, μετράνε πολλά χρόνια έργου και βλέπουν το αύριο γεμάτο ανασφάλεια και εργασιακή απαξίωση.

Κύριο αίτημα των μουσικών, είναι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των μουσικών συνόλων  με θέσεις αορίστου χρόνου, όταν μάλιστα ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα έχει να προκηρύξει εξετάσεις για την κάλυψη θέσεων από το 1987! «Αυτό είναι το πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων των συναδέλφων που συμμετέχουν στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.» αναφέρει ο μουσικός Νίκος Δημητράτος, μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ από το 2007.

«Είναι υποχρέωση της ΕΡΤ να έχει μουσικά σύνολα, αυτό βγαίνει από το νόμο που διέπει τη λειτουργία της ΕΡΤ και εκεί βασίζεται και το ανταποδοτικό τέλος. Ο κόσμος το πληρώνει και είναι υποχρέωσή της ΕΡΤ να παρέχει στους πολίτες της χώρας το πολιτιστικό έργο όπου για αυτό φτιάχτηκαν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Ένα έργο που όπως φαίνεται σιγά σιγά δεν θα παρέχεται. Αυτό που προβλέπουμε εμείς είναι σιγά-σιγά να μειώνονται οι συναυλίες και ίσως σύντομα να μη γίνονται καν συναυλίες, απλά να καλούν μουσικούς για να πραγματοποιήσουν κάποιες εμβληματικές παράγωγες, από αυτές που κάνουν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα και θα είναι μέχρι εκεί.» προβλέπει ο κ. Δημητράτος, ενώ παρακάτω μιλάει για τη δική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

«Εγώ πρωτοκαλέστηκα στην ορχήστρα το 2007. Τότε δούλεψα στην Ορχήστρα με μπλοκάκι. Το 2010 έγινε ένας πανελλήνιος διαγωνισμός με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Δηλαδή η σύμβαση αυτή ήταν ένας χρόνος συν ένας και ήταν με μισθοδοσία κανονικά. Κέρδισα τότε στο διαγωνισμό και μπήκα στην Ορχήστρα με αυτή τη συνθήκη. Πέρασαν όμως τα δύο χρόνια και ενώ όπως μας είπαν θα έπρεπε η ΕΡΤ να μας κάνει αορίστου, μάλλον δεν ήθέλε και μας προσέλαβε τότε μέσω εργολάβου. Έτσι δουλέψαμε μέχρι το κλείσιμο της εταιρείας το 2013. Μάλιστα για εκείνη την περίοδο είμαστε μέχρι και σήμερα απλήρωτοι γιατί ο εργολάβος δεν μας πλήρωσε ποτέ…

Όταν το 2014 ανοίγει και η ΕΡΤ ως ΝΕΡΙΤ τότε, μπαίνουμε πάλι στην Ορχήστρα με εξετάσεις. Με σύμβαση έργου μάλιστα, με την οποία βρισκόμαστε μέχρι και σήμερα στην ορχήστρα. Αυτή η σύμβαση έργου (που προέβλεπε 150 συναυλίες), στην ουσία πάλι με μπλοκάκι ήταν, απλά υπήρχε ένα προϋπολογισμένο ποσό και όριζε τότε στην αρχή ότι θα κάνουμε τέσσερις συναυλίες το μήνα. Όπως κάνει κάθε Συμφωνική Ορχήστρα στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό υπήρχε μέσα στην ΕΡΤ σαν κονδύλιο και ήταν για να πληρώνονται οι συμβασιούχοι μουσικοί για αυτές τις τέσσερις συναυλίες. Έτσι υπήρχε μία μισθοδοσία. Πληρωνόμασταν δηλαδή με τον μήνα. Αυτή η σύμβαση λήγει μετά από τρεισήμισι περίπου χρόνια, και ξεκινάνε οι ανανεώσεις. Έχουμε κάνει δύο ανανεώσεις νομίζω μετά. Έχουμε φτάσει με την ίδια σύμβαση μέχρι σήμερα μόνο που στη διάρκεια των ανανεώσεων οι συναυλίες που ήταν τέσσερις το μήνα μειώθηκαν σε τρεις. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται και η αμοιβή μας.

Φτάνουμε στο σήμερα με αυτόν τον τρόπο και με την προκήρυξη που κάνει η εταιρεία μειώνει τις συναυλίες, αυτή τη φορά σε δύο. Άρα λοιπόν οι συμβασιούχοι που θα προσληφθούν, αν θα κάνει και όταν θα κάνει τον διαγωνισμό, θα παίρνουν γύρω στα 600 ευρώ το μήνα!»

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Δημητράτος στην Parallaxi, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, έχει 105 οργανικές θέσεις. Από αυτές οι 51 καλύπτονται από τακτικούς υπαλλήλους, ενώ άλλοι 22 συμβασιούχοι (με σύμβαση έργου), διατηρούν τη θέση τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 όπου λήγει η σύμβαση. Επί του παρόντος, στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, μένουν 32 κενές θέσεις στο οργανόγραμμα της ορχήστρας.

«Ο πρόεδρος της ΕΡΤ λοιπόν, ακούγοντας τις εισηγήσεις, κόβει 7 συμβάσεις από την Συμφωνική, τις οποίες μαζί με 3 καινούργιες συμβάσεις τις μοιράζει στην χορωδία των τελευταίων (25 έχουν απομείνει κι εκεί, δείχνοντας την σοβαρότητα του προβλήματος σε όλα τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ) και στην ορχήστρα σύγχρονης μουσικής. Ούτε λόγος φυσικά για προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητράτος.

Έτσι λοιπόν, οι κενές οργανικές θέσεις στην ορχήστρα, μετά την παρέμβαση του προέδρου, φτάνουν τις 39.

Με προϋπολογισμένες 24 (από 33 στην προηγούμενη σύμβαση) συναυλίες ετησίως, οι μηνιαίες απολαβές του κάθε συμβασιούχου θα είναι της τάξης των 600 και κάτι ευρώ.

«Ο κορυφαίος Α’ λοιπόν στο κλαρίνο, στην βιόλα, στην τρομπέτα, στο τρομπόνι (ναι συμβασιούχοι βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις), θα πληρώνονται με 600 ευρώ το μήνα.» διαπιστώνει ο μουσικός της Ορχήστρας που δέχτηκε να μας φωτίσει το πρόβλημα τους.

Και εκεί που το πρόβλημα δείχνει όλο και πιο μεγάλο, η πρόταση για την δημιουργία ενός μητρώου μουσικών στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, όπου θα καλούνται εργαζόμενοι σύμφωνα με την εκάστοτε ανάγκη και απαίτηση, έκανε τους μουσικούς να μην ανεχτούν άλλο πια αυτή την συρρίκνωση αυτού του καλλιτεχνικού πόλου.

Ο κ. Δημητράτος λέει : «Η λύση που πρότειναν οι σύμβουλοι στον πρόεδρο ήταν να δημιουργηθεί ένα μητρώο μουσικών και από εκεί, ανάλογα με τις ανάγκες της ορχήστρας, θα καλούν μουσικούς για να μπορεί να παραχθεί το έργο. Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο είναι η συρρίκνωση των μουσικών συνόλων , εξάλλου φαίνεται πολύ καλά και στο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας που θέλει μόνο εργολαβίες και μπλοκάκια. Στις άλλες χώρες, αυτά είναι τα κοσμήματα των ραδιοφωνιών. Ενώ εδώ με αυτούς τους μισθούς είναι τουλάχιστον εξευτελιστικό για όλους μας. Οι τελευταίοι συνάδελφοί του μπήκαν στην ορχήστρα, μπήκαν με το νόμο Παυλόπουλου. Έτσι δηλαδή νομιμοποιήθηκαν οι περισσότεροι συνάδελφοι που είναι αορίστου αυτή τη στιγμή. Το στενάχωρο είναι ότι όσο κι αν δεν προβάλλεται το έργο των συνόλων από την ίδια την εταιρεία, η ανταπόκριση που έχουμε είναι τεράστια από τον κόσμο. Ξέρετε, κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, πηγαίνουμε σε επαρχιακές, μας καλούν Δήμοι σε φεστιβάλ, πηγαίνουμε σε νοσοκομεία, σε σχολεία. Κάνουμε εξαιρετική δουλειά όταν μας επιτρέπεται. Πάντα όταν παίζουμε η επιβράβευση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Αλλά προφανώς δεν πουλάει όπως «πουλάνε» τα σίριαλ. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται γιατί δεν ισχύει αυτό το πράγμα.»

«Δεν υπάρχουν χρήματα» είναι η επίσημη απάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ, σύμφωνα με τον κ. Δημητράτο, προς τους μουσικούς και τα αιτήματα τους, βασικός λόγος που γίνεται και για την μείωση των συναυλιών από τέσσερις τον χρόνο, σε δύο.

Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία και κινητοποίηση της Τετάρτη 16/11/22 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 20.30 για τη στήριξη των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ

«ΠΑΛΕΎΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΜΑΣ

ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ

Συναυλία και κινητοποίηση !  Η παρουσία σας και η δράση μας στην πράξη ενάντια στην απαξίωση και στον μαρασμό. Η στήριξη σας αναγκαία και στην πολιτισμική επικοινωνία αλλά και στην διασφάλιση της λειτουργίας μας ώστε να συνεχίσουμε το λειτούργημα μας. Σας περιμένουμε και στο προαύλιο του Μεγάρου και στην αίθουσα συναυλιών!»

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα