Διεθνή

Η ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρεψε να πωλούνται πισίνες – Έτσι περιορίζει την κατανάλωση νερού

Ακόμα, ανακοίνωσε πως έρχονται περιορισμοί στο πότισμα των κήπων και του πλυσίματος των αυτοκινήτων

Parallaxi
η-ευρωπαϊκή-χώρα-που-απαγόρεψε-να-πωλο-349172
Parallaxi

Καθώς η διαρκής ξηρασία επιδεινώνεται προκαλώντας λειψυδρία, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό κατανάλωσης του νερού. Σε αυτά περιλαμβάνεται η απαγόρευση να πωλούνται πισίνες κήπου στην περιοχή των Ανατολικών Πυρηναίων, αλλά και περιορισμοί στο πότισμα των κήπων, του πλυσίματος των αυτοκινήτων, αλλά και να γεμίζουν οι ήδη υπάρχουσες πισίνες.

Τα μέτρα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Κριστόφ Μπετσού, θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Μαΐου.

Τα Ανατολικά Πυρηναία συνορεύουν με την Καταλονία, στην Ισπανία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας λόγω ξηρασίας και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.

«Πρέπει να βγούμε από την κουλτούρα της αφθονίας στην οποία είχαμε μάθει», δήλωσε ο Κριστόφ Μπετσού, ο οποίος εξήγησε γιατί αποφασίστηκε να απαγορευθεί η πώληση πισινών για κήπους: «Είναι για να προστατέψουμε τους ανθρώπους από τον πειρασμό να κάνουν αυτό που στην πραγματικότητα δεν τους επιτρέπεται να κάνουν ούτως ή άλλως – δηλαδή να τις γεμίσουν».

Και τόνισε ότι η περιφέρεια των Ανατολικών Πυρηναίων έχει να δει μία μέρα βροχής πάνω από έναν χρόνο. «Όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κρίση, είναι πραγματικά πολύ απλό: είναι πόσιμο νερό και τίποτα άλλο», είπε και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τώρα. Πρέπει να βγούμε από την κουλτούρα της αφθονίας. Πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους πόρους που έχουμε».

Όπως είπε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, περίπου 2.000 χωριά και πόλεις κινδυνεύουν να χάσουν την παροχή νερού φέτος, ενώ πέρυσι, 1.000 δήμοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, εκ των οποίων περίπου 400 χρειάστηκε να εφοδιαστούν με μπουκάλια ή με πόσιμο νερό από κινητές δεξαμενές.

«Ο πόλεμος για το νερό που προκλήθηκε από την πτώση των αποθεμάτων είναι μια πραγματική απειλή για την εθνική μας συνοχή», είπε ο υπουργός.

Το καμπανάκι για τη Γαλλία χτυπάει εδώ και μήνες, καθώς ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ξηρός και επιδείνωσε ήδη την επιβαρημένη κατάσταση της χώρας από το 2022.

Και παρά τις βροχές του Μαρτίου, που ανακούφισαν τους αγρότες, γιατί μπορούσαν να προχωρήσουν στη σπορά, τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων είναι επικίνδυνα χαμηλά, ειδικά στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Οι μόνες περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η Βρετάνη και Ακουιτανία στα νοτιοδυτικά.

Περισσότερα από 40 γαλλικά διαμερίσματα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού, ενώ τα Ανατολικά Πυρηναία είναι η τέταρτη περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «κρίσης». Οι υπόλοιπες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση «συναγερμού» ή «επαγρύπνησης», καθώς προμηνύονται μεγαλύτερες ελλείψεις από πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα του υδροφόρου ορίζοντα είναι τόσο χαμηλά ώστε υπάρχει κίνδυνος εισροής αλμυρού νερού από τη θάλασσα, καθιστώντας μη πόσιμο το νερό. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα υπόγειων υδάτων μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη συγκέντρωση ρύπων, βλάπτοντας επίσης την ποιότητα του νερού.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ανακοινώσει από τον Απρίλιο ένα εθνικό πρόγραμμα για το νερό, υποσχόμενος επενδύσεις για να περιοριστούν οι απώλειες και οι διαρροές, αλλά και για να αυξηθεί η ανακύκλωση. Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης για ένα «προοδευτικά αυξανόμενο τιμολόγιο νερού, βάσει του οποίου η κατανάλωση πάνω από μια συγκεκριμένη ποσότητα (όπως για παράδειγμα για να γεμίσει μια πισίνα) θα χρεώνεται με υψηλότερες τιμές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα