Η Ευρώπη ετοιμάζεται για χειμώνα-εφιάλτη

Ο Μακρόν ζητά από τους Γάλλους να κλείσουν τα φώτα 

Parallaxi
η-ευρώπη-ετοιμάζεται-για-χειμώνα-εφιά-906618
Parallaxi

Μακρόν: Κλείστε τα φώτα, ετοιμαστείτε για ρεύμα «με σύνεση»

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται σε συνέχεια της προειδοποίησης (και) της Shell ότι τον προσεχή χειμώνα οι ευρωπαϊκές χώρες ίσως αναγκαστούν να χορηγούν με δελτίο καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον λαό της Γαλλίας να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου υποστηρίζοντας εναλλακτικές λύσεις, σβήνοντας τα δημόσια φώτα τη νύχτα και συμμετέχοντας σε μια περίοδο ενεργειακής «σύνεσης» σε εθνικό επίπεδο.

Χωρίς να διαβλέπεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είπε ο Μακρόν, οι Γάλλοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για κόστη που θα παραμείνουν υψηλά.

«Αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας, την Ημέρα της Βαστίλης. «Το καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου θα είναι πολύ δύσκολα» διεμήνυσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια, όπως και τα τρόφιμα, ως όπλο», συνέχισε ο Μακρόν. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το σενάριο όπου πρέπει να πάμε χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα προετοιμάσει ένα «σχέδιο σύνεσης» για την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο θα ξεκινούσε με το σβήσιμο των δημόσιων φώτων τη νύχτα όταν δεν είναι χρήσιμα.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να επιδιώκει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, είπε, ζητώντας μια ταχύτερη μεταστροφή προς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και περισσότερη ευρωπαϊκή διασυνοριακή ενεργειακή συνεργασία για να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση.

Προειδοποίηση για «σκληρό χειμώνα» με δελτίο σε ρεύμα και καύσιμα

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται σε συνέχεια της προειδοποίησης (και) της Shell ότι τον προσεχή χειμώνα οι ευρωπαϊκές χώρες ίσως αναγκαστούν να χορηγούν με δελτίο καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

«Θα είναι πραγματικά ένας σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μπεν βαν Μπόιρντεν, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας» προειδοποίησε σε συνέδριο που παρακολούθησε ο Guardian στην Οξφόρδη.

Ο Μπόιρντεν δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες του αγωγού Nord Stream 1 που φέρνει στην ήπειρο ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazpron ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αναστολή λειτουργίας οφείλεται σε τουρμπίνα που έχει σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, με τις εργασίες να προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου.

«Ο Πούτιν έχει εκπλήξει πολλούς από εμάς» είπε ο Μπόιρντεν. «Έχει επίσης δείξει ότι πρέπει να τον παίρνουμε σοβαρά όταν προχωρά σε απειλές [..] Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να αποκλείσει τη μεγαλύτερη αγορά της. Είναι πλέον πρόθυμος να μετατρέψει τα αποθέματα σε όπλο».

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Φόβοι για εφιαλτικό χειμώνα – Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα

Η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει την στρόφιγγα σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον.

Αντιμέτωπη με το σενάριο να κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου βρίσκεται η Ευρώπη, που αναζητεί λύσεις για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με έναν εφιαλτικό χειμώνα.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπήρξε σαφής: Προειδοποίησε για ένα «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο, ενώ εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία όπως ανέφερε η χώρα του θα βοηθήσει. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ο Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας -όπως είπε- εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της Γαλλίας ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν σε μέτρα οικονομικης ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους.

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δικαίωσε τους φόβους του Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κ. Ζαχάροβα επέρριψε στη Δύση ευθύνες για το κλείσιμο της «στρόφιγγας» του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 μετά από την τρέχουσα περίοδο συντήρησης είναι πρωτίστως ευθύνη της Δύσης.

«Όσον αφορά τη λειτουργία του αγωγού αερίου στο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους μας -σχετικά με τη ζήτηση του αερίου αλλά και με την αποτροπή αρνητικών συνεπειών ή παράνομων περιοριστικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αγωγός σταμάτησε την τροφοδοσία προς την Γερμανία πριν από λίγες ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, ωστόσο ήταν ήδη σαφές ότι το ενδεχόμενο να μην ξαναλετουργήσει ήταν στο τραπέζι.

Τους φόβους επέτεινε ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία ο ρωσικός κολοσσός δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά, ο οποίος είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας.

Η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει την στρόφιγγα σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον.

Τα αποθέματα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο ανέρχονται σήμερα στο 62,6% και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επίτευξη του στόχου του 80% θα είναι απίστευτα δύσκολη, εάν συνεχιστούν οι σημαντικές διακοπές στον εφοδιασμό του ρωσικού φυσικού αερίου.

Τον προσεχή χειμώνα οι ευρωπαϊκές χώρες ίσως αναγκαστούν να χορηγούν με δελτίο καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, εκτιμά ο επικεφαλής της Shell, μια προειδοποίηση που έρχεται να εντείνει την ανησυχία για την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση.

«Θα είναι πραγματικά ένας σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μπεν βαν Μπόιρντεν, διευθύνων σύμβουλος της Oλλανδο-βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας» προειδοποίησε σε συνέδριο που παρακολούθησε ο Guardian στην Οξφόρδη.

Ο Μπόιρντεν δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες του αγωγού Nord Stream 1 που φέρνει στην ήπειρο ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazpron ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αναστολή λειτουργίας οφείλεται σε τουρμπίνα που έχει σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, με τις εργασίες να προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου.

«Ο Πούτιν έχει εκπλήξει πολλούς από εμάς» είπε ο Μπόιρντεν. «Έχει επίσης δείξει ότι πρέπει να τον παίρνουμε σοβαρά όταν προχωρά σε απειλές (..) Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να αποκλείσει τη μεγαλύτερη αγορά της. Είναι πλέον πρόθυμος να μετατρέψει τα αποθέματα σε όπλο».

nord-stream-2.jpg

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Με την αγωνία να κλιμακώνεται για τη στάση της Μόσχας, ο έλληνας πρωθυπουργός συγκάλεσε την Πέμπτη ενημερωτική συνάντηση για τα μέτρα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Στις 4 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προγραμματισμένο να ενημερωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την ομάδα διαχείρισης κρίσεων -δηλαδή τους εκπροσώπους της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ αλλά και της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας-για τις ασκήσεις προσομοίωσης που διεξάγονται προκειμένου να αντεπεξέλθει το ενεργειακό σύστημα σε περίπτωση διακοπής της παροχής αερίου, αλλά και στο σενάριο της παύσης λειτουργίας του Turk Stream, του αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.

Αν και η διακοπή της παροχής του ρωσικού αερίου μέσω του Turk Stream φαντάζει απίθανο σενάριο, εντούτοις η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο του blackout του Nord Stream, το οποίο θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια όλης της Ευρώπης.

Για παράδειγμα, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα είναι εφικτή η προμήθεια της Γηραιάς Ηπείρου με ποσότητες LNG λόγω της έκρηξης της ζήτησης που θα πυροδοτήσει το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 από την Gazprom.

Προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας

Για «πολύ δύσκολο χειμώνα» στην Ευρώπη είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Φατίχ Μπιρόλ εκτίμησε ότι μια τέτοια κατάσταση «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία».

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί πιο σοβαρή από την κρίση του αραβικού εμπάργκο το 1973.

«Πιθανότατα δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα» είπε.

Ήδη, αρκετές κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τον χειμώνα.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς έχει αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή ενέργειας από μονάδες λιγνίτη, που είναι η πιο βρόμικη πρώτη ύλη. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αναθεωρήσει την απόφαση για ολοκληρωτικό «σφράγισμα» των τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων ως το τέλος του έτους.

Στη Γαλλία, επίσης, αρκετές βιομηχανίες καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. «Αυτό που κάναμε είναι να μετατρέψουμε τους λέβητές μας ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν τόσο με φυσικό αέριο όσο και με πετρέλαιο, ενώ θα είμαστε σε θέση να στραφούμε και στον λιγνίτη, όταν κριθεί αναγκαίο» δήλωσε το αφεντικό της Michelin, Φλοράν Μενεγκό.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται

Σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ενημέρωση για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας, καθώς και για τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για τους επόμενους μήνες.

Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

nordsttream.jpg

Τα σενάρια που εξετάζονται

Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου. Ειδικότερα:

Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού. Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας. Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

Οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες, που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας. Οι κοινοτικές δυνατότητες, τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή, θα έλθουν να προστεθούν στις εθνικές. Χρειάζεται, όμως, όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου.

Πηγές: in.gr/skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα