Η Ευρώπη παρακολουθεί πανικόβλητη τις οικονομικές επιπτώσεις

Ελλάδα: Σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Parallaxi
η-ευρώπη-παρακολουθεί-πανικόβλητη-τι-905275
Parallaxi

Στη δίνη του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, με πολλές χώρες να είναι αντιμέτωπες με σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού τους ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, αλλά και από την άνοδο του κόστους προϊόντων διατροφής.

Ελλάδα: Σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως θα δέχεται μόνο ρούβλια για την παροχή φυσικού αερίου.

Είχε κάνει λόγο για αθέτηση των υποχρεώσεών της Δύσης έναντι της Ρωσίας.

«Λάβαμε την απόφαση για μετατροπή των πληρωμών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε ρούβλια το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στις ποσότητες και τις τιμές των προηγούμενων συμβάσεων. Χτες ο Πεσκόφ επέμεινε στην κυβερνητική θέση να πληρώνονται οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια από τους Δυτικούς΄.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, πως «οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μόνο σε ρούβλια… Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει, λόγω του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας».

Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ τόνισε για άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει δωρεάν αέριο» και σημείωσε ότι με τη μετάβαση στην πληρωμή σε ρούβλια, στην πραγματικότητα, η κατάσταση δεν αλλάζει.

Ρεκόρ πληθωρισμού 37 χρόνων στην Ισπανία, με 9,8% τον Μάρτιο

Ο πληθωρισμός έφθασε το 9,8% τον Μάρτιο στην Ισπανία, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει φθάσει τα τελευταία 37 χρόνια, εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ενέργειας που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια πρώτη επίσημη εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο αριθμός αυτός είναι «υψηλότερος κατά πάνω από δύο μονάδες» σε σχέση με το Φεβρουάριο, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε ήδη με 7,6%, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Στο επίπεδο αυτό είχε να φθάσει «από το Μάιο του 1985», υπογράμμισε το INE.

Η κατάσταση αυτή «πλήττει την οικονομία μας, την κοινωνία μας και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες», παραδέχθηκε σήμερα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

Σύμφωνα με το INE, η δυναμική αυτή εξηγείται κυρίως από τη μεγάλη άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, αλλά και από την άνοδο του κόστους προϊόντων διατροφής, η οποία επιδεινώνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός -ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη ορισμένες τιμές, όπως αυτές της ενέργειας, και είναι διορθωμένος όσον αφορά τις εποχικές διακυμάνσεις- αυξήθηκε από την πλευρά του κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, για να φθάσει το 3,4% σε ετήσιο ρυθμό, διευκρίνισε ο δημόσιος οργανισμός.

Ζοφερές προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία από την επιτροπή οικονομικών συμβούλων

Η επιτροπή ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης μείωσε την Τετάρτη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2022 για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές.

Η επιτροπή προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας θα αυξηθεί μόνο κατά 1,8% φέτος, σε σύγκριση με το 4,6% που προέβλεπε τον Νοέμβριο.

Πέρυσι, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,8%. το τελευταίο τρίμηνο του 2021, συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Η υψηλή εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο χαμηλότερης οικονομικής παραγωγής και ακόμη και ύφεσης με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού», ανέφερε η επιτροπή.

Οι οικονομολόγοι ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «η Γερμανία θα πρέπει να κάνει αμέσως ό,τι είναι δυνατόν για να λάβει προφυλάξεις έναντι της αναστολής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού και να τερματίσει γρήγορα την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας».

Πρόσθεσαν ότι «μακροπρόθεσμα, στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση υψηλότερης ενεργειακής ασφάλειας, για παράδειγμα με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαφοροποίηση των εισαγωγών ενέργειας». Αυτά τα βήματα αντικατοπτρίζουν την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης.

Λίγο πριν οι οικονομολόγοι δημοσιοποιήσουν την πρόβλεψή τους, η Γερμανία ενεργοποίησε ένα επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης για τις προμήθειες φυσικού αερίου εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις παραδόσεις εκτός εάν πληρωθεί σε ρούβλια. Η ομάδα συμβούλων προβλέπει ανάπτυξη 3,6% το 2023.

Ρωσία: Αν θέλετε αέριο, σιτηρά ή μέταλλα… βρείτε ρούβλια, λέει ο πρόεδρος της Δούμας

Οπρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε σήμερα την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν χθες, Τρίτη, το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν.

«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ/efsyn.gr/in.gr/tanea.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα