Διεθνή

Η Γερμανία θα στείλει 178 Leopard στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το Spiegel - Τα πρώτα τανκς θα πρέπει να παραδοθούν στην Ουκρανία το καλοκαίρι.

Parallaxi
η-γερμανία-θα-στείλει-178-leopard-στην-ουκρανία-970777
Parallaxi

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την προμήθεια 178 αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το Der Spiegel την Τρίτη, επικαλούμενο δικές του πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν ο Γερμανός καγκελάριος, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομικών Υποθέσεων, Οικονομικής Συνεργασίας και Δικαιοσύνης, ενέκρινε την παράδοση συνολικά 178 αρμάτων μάχης Leopard 1 στο Κίεβο.

Το στρατιωτικό υλικό, σύμφωνα με το Spiegel, θα μεταφερθεί από τα αποθέματα της βιομηχανίας. Ιδανικά, τα πρώτα άρματα μάχης Leopard 1 θα πρέπει να παραδοθούν στην Ουκρανία ήδη από αυτό το καλοκαίρι, αλλά τα περισσότερα από αυτά πιθανόν να μην παραδοθούν πριν από το 2024, καταλήγει το έγγραφο.

Επισήμως, σύμφωνα με το Spiegel, η απόφαση για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία θα ανακοινωθεί το βράδυ της Τρίτης. Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση προωθεί άλλο ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Τους τελευταίους μήνες, όπως επισημαίνει το Spiegel, η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία διαπραγματεύεται μυστικά με εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 1. Η γερμανική εταιρεία Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH θα προετοιμάσει για λειτουργία και αποστολή στην Ουκρανία περίπου 90 μοντέλα Leopard 1, τα οποία φυλάσσονται σε αποθήκες εδώ και πολλά χρόνια.

Leopard και από την Ιταλία

Η δεύτερη παρτίδα των Leopard 1, όπως σημειώνει το Spiegel, θα φτάσει από την Ιταλία. Ο γερμανικός αμυντικός όμιλος Rheinmetall είχε την ευκαιρία να αγοράσει 88 από αυτά τα άρματα πριν από μερικούς μήνες. Αφού έλαβε την άδεια εξαγωγής, η Rheinmetall άρχισε να αγοράζει τα άρματα και τώρα θα τα αναβαθμίσει το συντομότερο δυνατό. Το κόστος των αρμάτων μάχης και της ανακαίνισής τους θα επιβαρύνει τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ τα χρήματα θα προέλθουν από πηγές που προορίζονται για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης που θα παραδοθούν τελικά στο Κίεβο εξαρτάται από το πόσα Leopard 1 θέλει η Ουκρανία. Ωστόσο, πηγές ασφαλείας πιστεύουν ότι το Κίεβο θα πάρει όλα τα διαθέσιμα άρματα μάχης. Η FFG Flensburger έχει ήδη ανακαινίσει περίπου 30 άρματα μάχης Leopard 1 και στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να παραδοθούν την άνοιξη. Η Bundeswehr απέσυρε τελικά το άρμα Leopard 1 από την υπηρεσία το 2003 και το αντικατέστησε με το Leopard 2.

Στις 25 Ιανουαρίου, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα έστελνε 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα εξέδιδε άδειες σε άλλες χώρες για την επανεξαγωγή αυτών των οχημάτων. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, τα Leopard 2 θα σταλούν στην Ουκρανία «μέχρι το τέλος Μαρτίου». Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Γαλλία ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να προμηθεύσουν το Κίεβο με δυτικής κατασκευής άρματα μάχης. Το Κίεβο αναμένει να παραλάβει έως και 140 άρματα μάχης από 12 χώρες ως την πρώτη αποστολή.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα