Διεθνή

Η γκρίνια Κίνας-Φινλανδίας για δύο γιγαντιαία πάντα

Πώς δύο πάντα που δάνεισε η μία χώρα στην άλλη πριν από πέντε χρόνια θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές τους σχέσεις

Parallaxi
η-γκρίνια-κίνας-φινλανδίας-για-δύο-γιγ-966007
Parallaxi

Δύο πάντα που η Κίνα δάνεισε στη Φινλανδία πριν από πέντε χρόνια θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κι αυτό εάν η Φινλανδία δεν βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να διατηρήσει τα πάντα, καθώς η πανδημία έχει διαψεύσει όλες τις ελπίδες ότι τα ακριβά ζώα θα γίνουν προσοδοφόρα τουριστικά αξιοθέατα.

Μετά από συμφωνία με την Κίνα που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2017, δύο πάντα δανείστηκαν στο ζωολογικό κήπο Αχτάρι της Φινλανδίας τον επόμενο χρόνο.

Αν και υπήρχε η ελπίδα ότι τα δύο πάντα, η Λούμι και η Πίρι, θα αποτελούσαν σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για τον ζωολογικό κήπο, η πανδημία και το υψηλό κόστος τους, είχαν ως αποτέλεσμα ο ζωολογικός κήπος να συσσωρεύσει χρέη.

Τα πάντα κοστίζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, με ένα εκτιμώμενο αλλά μη δημοσιοποιημένο ποσό της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ να πηγαίνει στην Κίνα.

Με άλλα 10 χρόνια πριν από τη λήξη της μίσθωσης, οι φινλανδικές αρχές αναγκάστηκαν να παρέμβουν, με το θέμα να φτάνει ακόμη και στις υψηλότερες βαθμίδες, με τον υπουργό Γεωργίας Άντι Κούρβινεν να αποσύρει την προγραμματισμένη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό το βράδυ της Τετάρτης.

Το θέμα έχει επίσης περάσει σε μια ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι από τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών.

Προς το παρόν, παραμένει ασαφές ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για να συνεχίσει να πληρώνεται η Κίνα, αν και ενώ οι αρχές εξετάζουν τη δημιουργία ενός ιδρύματος για την εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, είναι επιφυλακτικές για τις «συνέπειες» στο εμπόριο σε περίπτωση που στείλει πίσω τα ζώα.

Πηγη – euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα