Η Καϊλή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου-Μπαίνουν πολλοί στο κάδρο
Στο στόχαστρο των ερευνών άγνωστος αριθμός προσώπων σε κάθε επίπεδο της Ευρωπαϊκής πυραμίδας
Σπάει το «άβατο» των Βρυξελλών και του Στρασβούργου. Χείμαρρος εξελίξεων από τις καταθέσεις Καϊλή και των Ιταλών.
Οι συλλήψεις και τα όσα κατέθεσαν η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της και οι άλλοι δύο Ιταλοί ανοίγουν το δρόμο για έρευνες στο «άβατο» των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.
Σύμφωνα με βελγικές πηγές, τις επόμενες μέρες οι έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ που προκαλεί σεισμό στην ΕΕ θα φτάσει στα «μεγάλα ψάρια». Και σε άλλα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και σε αξιωματούχους της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και της Επιτροπής που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.
Ως γνωστόν και οι δύο θεσμοί καλύπτονται από ασυλία η οποία όμως μπορεί να «σπάσει» αν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από τις καταθέσεις και τις ανακρίσεις της Εύας Καϊλή και των άλλων τριών κατηγορουμένων που βρίσκονται ήδη στις φυλακές των Βρυξελλών.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα θυμίζουν χείμαρρο που τίποτα δεν θα μπορεί να τον σταματά.
Ήδη τις τελευταίες 48 ώρες βγήκαν στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία για την πρωτοφανή αυτή ιστορία διαφθοράς με το Κατάρ στην πρώτη του επίσημη αντίδραση να σημειώνει ότι «κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη». Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν συγκεκριμένα ότι: «Το Κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη. Το Κράτος του Κατάρ λειτουργεί πλήρως συμμορφωμένο με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς», ενώ στο «κάδρο» της υπόθεσης έβαλε η «Repubblica» τον Μαργαρίτη Σχοινά.
Στο δημοσίευμα μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης αναφέρεται ότι η έρευνα των βελγικών αρχών πρόκειται να διευρυνθεί. Ειδικότερα, επισημαίνεται στο άρθρο πως «η Αστυνομία ήθελε να επιταχύνει τις έρευνες επειδή φοβόταν ότι, με το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πολλά (βαλίτσες με χρήματα). Μάλλον δεν είχαν άδικο. Αλλά τις επόμενες ώρες θα γίνει κατανοητό αν και πώς θα επιτευχθεί το δεύτερο επίπεδο: η βελγική αστυνομία ρωτά τους Παντσέρι και Τζόρτζι για ποιον προορίζονταν τα μετρητά, που βρέθηκαν στο σπίτι τους, με τους κοριούς στο χέρι. Επομένως, δεν θα μπορέσουν να πουν πολλά ψέματα».
Ακόμα προστίθεται ότι «οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ο συνδικαλιστής Βιζεντίνι και ο πρόεδρος της ΜΚΟ “No Peace Without Justice”, Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, θα ερωτηθούν για τις σχέσεις τους με το Κατάρ. Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα».
Η Καϊλή σε ρόλο πασπαρτού για το Κατάρ Και συνεχίζει το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο: «Ο Παντσέρι δεν εργάστηκε μόνος του. Για να επιβεβαιώσετε τις πολύ υψηλές σχέσεις του, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Φεντερίκα Μογκερίνι (που δεν έχει σχέση με την έρευνα και η οποία χθες παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο) και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Καζενέβ. Για να πιστέψουμε τα αρχεία, ο πρώην βοηθός του Τζόρτζι έπαιξε βασικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Σήμερα βοηθός του ευρωβουλευτή του Αντρέα Κοτσολίνο (δεν ερευνάται), είχε ερωτική σχέση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, την Ελληνίδα, Καϊλή. Όπως είπαμε, στο σπίτι τους βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι μίζες μπορεί να οδηγούν αλλού: για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού. Έξω από την ομάδα PSE. Να πούμε: η βουλευτής φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι σε ένα Σαββατοκύριακο με τον συμπατριώτη της, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, μέλος του ΕΛΚ. Ο ίδιος Σχοινάς που σε ένα tweet στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους είχε επαινέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, “μια χώρα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, η έρευνα βρίσκεται μόνο στον πρώτο βαθμό».
Τι έχει δηλώσει ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το Κατάρ Με τα καλύτερα λόγια έχει μιλήσει πάντως ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το Κατάρ, τονίζοντας πως το εν λόγω κράτος, με φόντο τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022, «έχει σαφέστατα κάνει τομές σε πράγματα που είναι αδιανόητα για χώρες της περιοχής».
Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «το Κατάρ έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει αναμορφώσει την εργατική του νομοθεσία. Έχει σαφέστατα κάνει τομές σε πράγματα που είναι αδιανόητα για χώρες της περιοχής».
«Στήριξη» στο Κατάρ και μετά την έναρξη του Μουντιάλ
Ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ –ανταποκριτής της Deutche Welle στις Βρυξέλλες που φέρεται γνώστης της συγκεκριμένης υπόθεσης– μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας πως η κ. Καϊλή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Εμιράτου ακόμα και μετά την έναρξη του Μουντιάλ.
Σύμφωνα με τον Πάροκ, η κ. Καϊλή ήταν στην Ντόχα την ημέρα της τελετής έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ψήφισε υπέρ του Κατάρ σε μια επιτροπή του Κοινοβουλίου –της οποίας δεν ήταν μέλος– για θέμα που αφορούσε την απελευθέρωση βίζας.
Το κατηγορητήριο Την ίδια στιγμή το κατηγορητήριο της Εύας Καϊλή είναι λίαν επιεικώς βαρύ καθώς κατηγορείται για τα αδικήματα που σχετίζονται με εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Προηγήθηκε η ανακοίνωση των βελγικών αρχών για τις συλλήψεις στην οποία σημειώνουν:
«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους προχθές, Παρασκευή, στο πλαίσιο της ευρείας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Υπάρχουν υποψίες ότι καταβλήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του.
Τέσσερα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον δικαστή».
Οι κατηγορούμενοι Ο σύντροφος της Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατηγορήθηκε επίσης και κρατείται. Ο Τζόρτζι είναι κοινοβουλευτικός βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή και ιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity. Κατηγορήθηκε επίσης ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, πρόεδρος της οργάνωσης Fight Impunity, σύμφωνα με τη Le Soir. Ένας μη κατονομαζόμενος λομπίστας αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες.
Ο πατέρας της Καϊλή, ο οποίος επίσης συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας, αφέθηκε ελεύθερος, όπως και ο συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι, σύμφωνα με την εφημερίδα. Για τον δε πατέρα της Καϊλή εντοπίστηκε κρατώντας βαλίτσες με μετρητά έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών.
Πόσο μεγάλη υπόθεση είναι; Το θέμα πάντως είναι πρώτη είδηση σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα. Οι New York Times χθες είχαν ένα τεράστιο αφιέρωμα με όλες τις εξελίξεις και το Politico αναφέρει ότι πρόκειται για το πιο «σοκαριστικό» σκάνδαλο διαφθοράς που έχει γίνει στην ιστορία της Ευρωβουλής απαντώντας μάλιστα στο ερώτημα: Πόσο μεγάλη υπόθεση είναι;
«Οι ομάδες παρακολούθησης συμφωνούν στους υπερθετικούς χαρακτηρισμούς. Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κατάφωρη περίπτωση» φερόμενης διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Michiel van Hulten. Ο Alberto Alemanno, καθηγητής νομικής στο HEC Paris, το αποκάλεσε το «πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Daniel Freund, συμπρόεδρος της διαπαραταξιακής ομάδας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έκανε λόγο για ένα από τα «σοβαρότερα σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δεκαετίες».
Ο Van Hulten δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας … με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και πλήρους έλλειψης ανεξάρτητης (ή και οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας». Ο Alemmano προέβλεψε ομοίως ότι αυτό θα είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», ελπίζοντας ότι μια συσσώρευση σκανδάλων θα δημιουργήσει πολιτική δυναμική για ένα ανεξάρτητο σύστημα δεοντολογίας».
Τι θα ακολουθήσει στο Κοινοβούλιο; Η Καϊλή έχει ήδη αποβληθεί από την ομάδα S&D και το εγχώριο κόμμα της στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Όταν η ολομέλεια του Κοινοβουλίου συγκεντρωθεί τη Δευτέρα, θα ασκηθούν πιέσεις στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα να αφαιρέσει από την Καϊλή τα καθήκοντά της ως αντιπροέδρου και οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να ανακαλέσουν την κοινοβουλευτική της ασυλία. Η Αριστερά έχει ήδη ζητήσει επίσημα να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για το περιστατικό, με την ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.
Γιατί το σκάνδαλο Καϊλή είναι η κορυφή του παγόβουνου
Τέσσερις επισημάνσεις που αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο στην υπόθεση Καϊλή και προμηνύει τσουνάμι εξελίξεων στις Βρυξέλλες.
Επισήμανση 1η: Το Βέλγιο ανέκαθεν αποτελούσε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και οι Μυστικές Υπηρεσίες ελέγχονται πλήρως από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Επομένως και η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχεται πλήρως από την CIA. Σιγά μην άφηναν οι αμερικανοί την ΕΕ «ακυβέρνητο καράβι» και να κατευθύνεται κάθε φορά όπου φυσάει ο άνεμος! Με κατεύθυνση των αμερικανών η ΕΕ έχει εντάξει επισήμως το κακόβουλο λογισμικό predator στους μηχανισμούς ασφάλειας της!
Επισήμανση 2η: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Βελγικές υπηρεσίες εδώ και καιρό παρακολουθούν στενότατα την δράση εταιριών που δραστηριοποιούνται πέριξ του ευρωκοινοβουλίου και κάνουν λόμπινγκ για λογαριασμό Εθνών που βρίσκονται εκτός ΕΕ και αναζητούν επαφές καλές σχέσεις και διευκολύνσεις από την ΕΕ. Μέχρι πριν ένα χρόνο η προσοχή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και των Βρετανικών είχαν εστιάσει την προσοχή του στα λόμπινγκ Κινεζικών συμφερόντων. Η σχετική πολυετής έρευνα δεν έχει φτάσει στο τέλος της αν και έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένοι θύλακες που έχει αναπτύξει το Πεκίνο στην καρδιά της ΕΕ!
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία μπήκαν στο σκοπευτικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις Βρυξέλλες και τα λόμπινγκ που δούλευαν για λογαριασμό της Μόσχας!
Επισήμανση 3η: Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που βιαίως η Ευρώπη αποκόπηκε ενεργειακά από την Ρωσία, οι ΗΠΑ στρατηγικά επιχειρούν να ελέγξουν απολύτως την ενεργειακή διαχείριση της Ευρώπης και την τροφοδοσία υγροποιημένου αερίου. Κοινώς οι ΗΠΑ αξιώνουν να κάνουν εκείνες κουμάντο για τις πηγές τροφοδοσίας και εξάρτησης της ΕΕ ως προς την ενεργειακή επάρκεια της γηραιάς Ηπείρου. Στο σημείο αυτό υπεισέρχονται οι χώρες του Κόλπου οι οποίες έχουν ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ τους (Κατάρ – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και οι οποίες δαπανούν τεράστια πόσα για λόμπινγκ στην ΕΕ. Επιπροσθέτως για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν θέμα γοήτρου η αποκάλυψη χρηματισμού από το Κατάρ τόσο στην FIFA, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη για την απόφαση διεξαγωγής του Μουντιάλ στην Αραβική Χερσόνησο και όχι στις ΗΠΑ που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και θεωρούσαν ότι αξιοκρατικά έπρεπε να είχαν επιλέγει.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν λοιπόν να κουνήσουν τα αραβικά χαρτιά αυτή την περίοδο θεωρώντας ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή στην κορύφωση του χορού εκατομμυρίων πετρελαιοδόλαρων που σκορπούσε η Ντόχα στις Βρυξέλλες με όχημα το Μουντιάλ για να αποκτήσει την πολυπόθητη χρυσομένη βίζα για τα βουλευάρτα της Ευρώπης. Σήμερα εξαρθρώθηκε το λόμπινγκ του Κατάρ, αύριο ίσως να έρθει η σειρά του λόμπινγκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή της Κίνας ή της Ρωσίας.
Επισήμανση 4η: Σε όλα τα λόμπινγκ των Βρυξελλών που εργάζονται υπέρ συμφερόντων τρίτων χωρών κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι συμμετέχουν και Έλληνες πολιτικοί – αξιωματούχοι της ΕΕ ή παράγοντες που πέρασαν από νευραλγικές κυβερνητικές και εθνικές θέσεις. Απομένει να δούμε τις επόμενες αποκαλύψεις ώστε γι´ άλλη μια φορά να πέσουμε από τα …σύννεφα.
Διευρύνονται οι έρευνες
Καθώς το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται, οι έρευνες διευρύνονται: παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου οι αρχές έκαναν φύλλο και φτερό την οικία του ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής.
Επίσης, εκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, επίσης με την παρουσία της Ρομπέρτα Μετσόλα όπως προβλέπει ο βελγικός νόμος, επειδή εκλέγονται στο Βέλγιο. Αναμένεται πάντως να διευρυνθεί ο κύκλος των ερευνών και σε άλλα πρόσωπα εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους ευρωβουλευτές να είναι οργισμένοι και μα ζητούν άμεσες κινήσεις.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης από την πλευρά τους εστιάζουν στον Παντσέρι. Όπως γράφουν, ήταν ο ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Ενώ, η Repubblica, αποκαλύπτει πως μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016 – 2018». Οι βελγικές Αρχές θεωρούν πως οι Ιταλοί έλαβαν χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις. Μάλιστα μετέδωσαν στις ιταλικές Αρχές πως ο Παντσέρι έκανε λόμπι και για το Μαρόκο.
Το ενδιαφέρον των βελγικών αρχών εστιάζεται τώρα αφενός στον τρόπο μεταφοράς και διανομής των χρημάτων της δωροδοκίας και αφετέρου στις επιδιώξεις του Κατάρ μέσω της δωροδοκίας, σημαντικότερη εκ των οποίων φαίνεται να είναι η άρση των θεωρήσεων (visa waiver), προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα οι Καταριανοί πολίτες στην ΕΕ.
Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας
Το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλιο- Τα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο για την
Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες κρατείται η Εύα Καϊλή, που είναι ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες για την υπόθεση Katar – Gate. Τις προσεχείς ημέρες, πιθανώς έως την Τετάρτη, θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι καθώς κι ένας λομπίστας των Βρυξελλών. Η σύζυγός και η κόρη του ευρωβουλευτή Παντσέρι, τέθηκαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, καθώς φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, και οι 4 συλληφθέντες κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο πατέρας της Εύας Καϊλή και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Η υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων προκειμένου να προωθήσουν την εικόνα και τα συμφέροντα του Κατάρ στην Ευρώπη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κ. Καιλή, σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου.
Πηγές: ieidiseis/ta nea/skai