Διεθνή

Η Κροατία αναζητά 35.000 εργαζόμενους για την τουριστική σεζόν

Από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι καμαριέρες, τεχνίτες και ειδικούς σε θέματα ευεξίας

Parallaxi
η-κροατία-αναζητά-35-000-εργαζόμενους-για-τ-967480
Parallaxi

Η Κροατία θα χρειαστεί να εισάγει τουλάχιστον 35.000 εργαζόμενους για τον προσοδοφόρο θερινό τουρισμό της φέτος και θα πρέπει να προσφέρει υψηλότερους μισθούς και άλλα προνόμια, καθώς οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες αναζητούν επίσης ξένους εργαζόμενους, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Novi List.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον Βέλικο Όστογιτς, διευθυντή της Κροατικής Ένωσης Τουρισμού, ο οποίος δήλωσε ότι οι ανάγκες για ξένους εργαζόμενους είναι περίπου 10% υψηλότερες από ό,τι το 2022, από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι καμαριέρες, τεχνίτες και ειδικούς σε θέματα ευεξίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να προέρχονται από τους βαλκανικούς γείτονες – Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία- αλλά και από το Νεπάλ, την Ινδία και τις Φιλιππίνες.

Ορισμένοι ξενοδόχοι προσπαθούν να προσελκύσουν το εργατικό δυναμικό προσφέροντας νέες παροχές, όπως πληρωμένο ρεπό για τα γενέθλιά του, μπόνους, δωρεάν φαγητό και διαμονή.

Συν τοις άλλοις, «όλες οι εταιρείες γνωρίζουν ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και φέτος», δήλωσε ο Όστογιτς, προσθέτοντας ότι οι έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος μισθός στον τουρισμό αυξήθηκε κατά 27,5% τα τελευταία δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, είπε ο Novi List, η Γερμανία αναζητά 50.000 εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού και η Αυστρία 40.000 άτομα.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα