Διεθνή

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει παγκόσμια ύφεση

Υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 1,7% το 2023 και 2,7% το 2024

Parallaxi
η-παγκόσμια-τράπεζα-προβλέπει-παγκόσ-958602
Parallaxi

Μια δεύτερη παγκόσμια ύφεση διαφαίνεται αυτή τη δεκαετία, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη σχεδόν όλων των προηγμένων οικονομιών φέτος και του χρόνου.

Ο David Malpass, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των παγκόσμιων επιτοκίων απειλούν να προστεθούν στην «ήδη καταστροφική» κληρονομιά του κορονοϊού και των συνεπακόλουθων παγκόσμιων lockdown.

Το ίδρυμα υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 1,7% το 2023 και 2,7% το 2024, από προηγούμενες προβλέψεις για 3% και για τα δύο έτη.

Σύμφωνα με την Telegraph οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει «εύθραυστη», προσθέτοντας: «υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός, απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του, αναζωπύρωση της πανδημίας Covid-19 ή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση».

Αυτό θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που δύο παγκόσμιες υφέσεις θα συνέβαιναν μέσα στην ίδια δεκαετία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα κατηγόρησε τις απότομες επιβραδύνσεις στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Κίνα για τις υποβαθμίσεις, καθώς μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη σχεδόν όλων των προηγμένων οικονομιών και σχεδόν του 70% των αναπτυσσόμενων αγορών.

Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 2,5% το 2022 σε 0,5% το 2023.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επιβραδύνσεις αυτής της κλίμακας έχουν προαναγγείλει μια παγκόσμια ύφεση», δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η κρίση που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη εντείνεται καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης επιδεινώνονται», πρόσθεσε ο κ. Malpass. «Η αδυναμία της ανάπτυξης και των επιχειρηματικών επενδύσεων θα επιτείνει τις ήδη καταστροφικές ανατροπές στην εκπαίδευση, την υγεία, τη φτώχεια και τις υποδομές και τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την κλιματική αλλαγή».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται

Οι τιμές του πετρελαίου ταλαντεύονται μεταξύ κερδών και απωλειών, καθώς οι έμποροι αξιολογούν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και της κινεζικής κατανάλωσης.

Το αργό μπρεντ, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, σημειώνει άνοδο 0,5% σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Το West Texas Intermediate που παράγεται στις ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 0,7% σε πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι.

Δύο αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια προτού κάνει παύση και παραμείνει στη θέση της για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Τα σχόλια επιβάρυναν επίσης τις ασιατικές μετοχές και άλλα εμπορεύματα.

Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι τη Δευτέρα αφού το Πεκίνο παρείχε στα διυλιστήρια και τους εμπόρους μια γενναιόδωρη ποσόστωση εισαγωγής στη δεύτερη κατανομή του για το 2023.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας ετοιμάζεται για ανάπτυξη μετά την κατάργηση των αυστηρών περιορισμών του κορονοϊού στα τέλη του περασμένου έτους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα