Αθλητισμός

Η ποδοσφαιροποίηση της κάλπης

Οι εποχές του «no politca» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, με ιδιοκτήτες, ομάδες, οπαδούς να δίνουν «γραμμή» και... ραντεβού στις κάλπες

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
η-ποδοσφαιροποίηση-της-κάλπης-1009156
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Οι εποχές του «no politca» στον οπαδικό και ιδιοκτησιακό κύκλο των μεγάλων ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Το φετινό πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ήταν από τα πλέον αμφίρροπα σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο παρασκηνίου, με τα… ντέρμπι από το χορτάρι να μεταφέρονται πλέον στις κάλπες που θα στηθούν σε λίγα 24ωρα στη χώρα.

Ιδιοκτήτες ομάδων, παράγοντες, οργανωμένοι οπαδοί που δίνουν «γραμμή» ψήφου για την 21η Μαΐου, αλλά και υποψήφιοι βουλευτές που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με ποδοσφαιρικούς συλλόγους και προσδοκούν σε ένα… χρωματισμένο σταύρωμα με στόχο μία θέση στο νέο Κοινοβούλιο.

Μπορούν λοιπόν οι Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό την έκβαση των εκλογών της Κυριακής και πώς κινούνται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες;

Ανεξέλεγκτη οπαδική βία, ξένοι διαιτητές, ένας υφυπουργός που βάλλεται από παντού αλλά μένει… αμετακίνητος και το Μαξίμου που κρατάει χαμηλά τη μπάλα

Μπορεί ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του να σημείωσε ότι η Πολιτεία έχει κάνει βήματα στο κομμάτι της οπαδικής βίας, όμως τα καθημερινά -πλέον- γεγονότα τον διαψεύδουν πανηγυρικά.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γινόμαστε μάρτυρες απίστευτης αγριότητας οπαδικών επεισοδίων και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ένα ακόμη θύμα.

Το αίμα του Άλκη Καμπανού δεν έβαλε μυαλό σε κανέναν. Τα χτυπήματα συνεχίζουν να είναι «τυφλά» και η συζήτηση για τις ευθύνες της Πολιτείας και των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών και της στάσης που κρατούν απέναντι στους οργανωμένους οπαδούς, δεν ανοίγει ποτέ επί της ουσίας.

Σύλλογοι, οπαδοί και απλός φίλαθλος κόσμος δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική διαιτησία και αυτό φάνηκε από το διαρκές αίτημα των ομάδων για παρουσία ξένων διαιτητών στα κρίσιμα παιχνίδια.

Ακόμα όμως και αυτοί μας… γυρνάνε την πλάτη, καθώς η UEFA κάνει λόγο για επικίνδυνες και εχθρικές καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Αυτή τη στιγμή, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των αξιωματούχων των αγώνων μας, οι οποίοι πρέπει να κρατηθούν μακριά από τέτοιες εχθρικές και επικίνδυνες καταστάσεις», υπογράμμισε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της UEFA κ. Τσέφεριν.

Μάλιστα και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, έστειλε το δικό του μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση, λέγοντας:

«Δε θα είναι εύκολο από τον Αύγουστο και μετά να βρίσκουμε elite διαιτητές. Είναι μόνο 26 στην Ευρώπη. Και όλα αυτά έχουν γίνει με όσα συνέβησαν με τους ξένους διαιτητές στην Ελλάδα», ενώ όσον αφορά τους Έλληνες διαιτητές και αν είναι έτοιμοι να σφυρίξουν, σχολίασε:

«Αν τους αφήσουν, είναι. Άρα δεν είναι θέμα διαιτητών αλλά της κατάστασης που υπάρχει».

Σε ερώτηση για το αν η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσει τους διαιτητές, απάντησε:

«Θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας διότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους αν φοβούνται να πάνε στο σπίτι τους. Η ΕΠΟ δεν είναι αστυνομία. Όπως η ΕΠΟ δεν είναι υπεύθυνη και με την οπαδική βία, αλλά κατηγορήθηκε ακόμα και για αυτό».

Η ΕΠΟ τη δεδομένη στιγμή πάντως δείχνει αδύναμη να κρατήσει ισορροπίες, με την κατάσταση να ξεφεύγει ακόμα και κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων και να γινόμαστε μάρτυρες αδιανόητων εικόνων, όπως για παράδειγμα εκείνης που παράγοντας ποδοσφαιρικής ομάδας πέταξε μια γυναικεία φούστα στο πρόσωπο (!!!) του κ. Μπαλτάκου.

Ομάδες, Super League (σ.σ η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος) και η ΕΠΟ, έχουν μπει το τελευταίο διάστημα σε έναν ατελείωτο… χαρτοπόλεμο με τις ανακοινώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό τόνο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δέχεται δριμεία κριτική σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, ωστόσο έμεινε… αμετακίνητος στη θέση του, διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο του.

Μπορεί οι προεκτάσεις της ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης να έφτασαν μέχρι και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις αναφορές ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ ζήτησε από τον κ. Θεοδωρικάκο αστυνομική προστασία λόγω απειλών που δεχόταν, όμως το Μαξίμου ουδέποτε μπήκε στο… παιχνίδι σε μία ξεκάθαρη κίνηση τακτικής μιας και οι κάλπες πλησίαζαν.

Και γιατί να ρισκάρει να το κάνει άλλωστε, αν δούμε πώς ακόμα και το μιντιακό τοπίο έχει ποδοσφαιροποιηθεί.

Alter Ego, Mega, TA ΝΕΑ, το in.gr, ΒΗΜΑ (Μαρινάκης)

Open, ethnos,gr (Σαββίδης)

ΣΚΑΙ, SportFm (Αλαφούζος)

Ναυτεμπορική (Μελισσανίδης)

Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και από το… σήριαλ στο οποίο εξελίχτηκε το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον φετινό τελικό του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο διασύρθηκε διεθνώς με την αναζήτηση γηπέδου να γίνεται ανέκδοτο και την ΕΠΟ να «ψάχνεται» σε κάθε γωνιά της χώρας και του εξωτερικού, αλλά κανείς να μην αναλαμβάνει την… καυτή πατάτα και τον τελικό να φιλοξενείται (όπως όριζε και η προκήρυξη) στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στο Βόλο την ερχόμενη Τετάρτη 24/5, μεταξύ… συγγενών και φίλων.

Η στάση των ομάδων

Ιδιοκτήτες, παράγοντες, αλλά και οργανωμένοι οπαδοί, ενδεχομένως για πρώτη φορά στα χρονικά, έχουν ανοίξει τόσο πολύ τα χαρτιά τους με αφορμή τις επικείμενες εκλογές.

ΠΑΟΚ: Οπαδοί κατά ΝΔ, οργή για Αυγενάκη, αιχμές για τη Νέα Τούμπα

Ξεκινώντας από τα της… γειτονιάς μας, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ που έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες.

Με επίκεντρο την γνωστή υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας το 2020, οι Σ.Φ. ΠΑΟΚ στρέφουν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης και του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τονίζοντας πως «oποιος συντάσσεται με το κυβερνών κόμμα συγκαταλέγεται στους εχθρούς του σωματείου».

Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Υπήρχαν στιγμές κατά την διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας, που πραγματικά μας ώθησαν στο να αναρωτηθούμε, αν και όλοι μας ξέρουμε την απάντηση, ποιος κυβερνά πραγματικά αυτή την χώρα.

Ωστόσο, οφείλουμε να ξεχωρίσουμε και να τοποθετήσουμε σε περίοπτη θέση, την στιγμή που μία στημένη από την κυβέρνηση και τον εντολοδόχο υφυπουργό της Αυγενάκη επιτροπή, η επιτροπή του Τζουλάκη και της Μαρούπα, ακολουθώντας πιστά και κατά γράμμα τις εντολές του πραγματικού πρωθυπουργού αυτής της χώρας, προσπάθησε να μας διαλύσει ανακοινώνοντας τον υποβιβασμό της ομάδας την ώρα που αγωνιζόταν η ομάδα με το Βόλο.

Οφείλουμε να ξεχωρίσουμε και να τοποθετήσουμε σε περίοπτη θέση, την στιγμή που η στημένη επιτροπή, με τις πολιτικές ευλογίες της κυβέρνησης, έπαιξε με τις ζωές μας τις ίδιες, ανακοινώνοντας τον υποβιβασμό την ώρα του αγώνα. Δεν σκέφτηκαν, δεν δίστασαν, δεν νοιάστηκαν για το τί θα μπορούσε να έχει συμβεί, αυτός άλλωστε ήταν ο σκοπός τους. Δεν διστάζουν να θυσιάσουν ζωές στον βωμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται περίτρανα και από την πρόσφατη τραγωδία – δολοφονία των Τεμπών.

[…]

Δεν ξεχνάμε όλους εκείνους τους βορειοελλαδίτες βουλευτές και υπουργούς που παρέμειναν άλαλοι και έκλειναν αυτιά και μάτια μπροστά στην αδικία που είχε ως σκοπό να τιμωρήσει τον Π.Α.Ο.Κ., επειδή τόλμησε να διεκδικήσει και να κατακτήσει τίτλους απέναντι στα πραγματικά αφεντικά τους.

[…]

Η θέση μας για τις επερχόμενες εκλογές είναι ξεκάθαρη. Όποιος συντάσσεται με το κυβερνών κόμμα συγκαταλέγεται στους εχθρούς του σωματείου».

Τα βέλη του προς τον υφυπουργό Αθλητισμού και μάλιστα με «σκιές» βαρύτατων καταγγελιών, έστρεψε προ ολίγων ημερών και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης.

«Για το Καυτανζόγλειο, πείτε μου για ποιο λόγο πας σε αυτό το γήπεδο και είναι σαν κοτέτσι; Ο Αυγενάκης σκέφτηκε την Κρήτη και έριξε ένα σωρό λεφτά για τους Μεσογειακούς, γιατί να μη δοθούν χρήματα για το Καυτανζόγλειο; Αλλά έτσι όπως είναι, πως να γίνει τελικός; Ακούγεται για τελικό στο ΟΑΚΑ, και το πρώτο που ακούσαμε είναι να λέει ο επικεφαλής του ΟΑΚΑ «να ρωτήσω τον Αυγενάκη, αυτός με έβαλε εδώ…»

Όταν ακούστηκε το γήπεδο του ΠΑΣ για τον τελικό, πήρε τηλέφωνο τον διευθυντή του σταδίου των Ιωαννίνων και του είπε ‘πρόσεξε τι θα απαντήσεις.’ Τα ξέρουν αυτά στην κυβέρνηση, όσοι πηγαίνουν και δίνουν συγχαρητήρια στον Αυγενάκη;

Το καταλαβαίνετε πως δεν έχει γίνει ούτε ένα γήπεδο στην Ελλάδα που να μην έχει συνδεθεί με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Θέλετε να μου πείτε πως είναι ευθύνη της ΕΠΟ, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και όχι του Αυγενάκη;»

Όλα αυτά την ώρα που ο Δικέφαλος του Βορρά έχει ένα σημαντικό ανοιχτό μέτωπο, αυτό της κατασκευής της Νέας Τούμπας, με το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκο Κυριάκο, να… πετάει ξεκάθαρα το μπαλάκι στην κυβέρνηση.

«Είναι δύο άξονες. Ένας τι κάνει η ΠΑΕ κι ένας δεύτερος τις πρέπει να γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο. Το μόνο που δεν έγινε ακόμα από την ΠΑΕ, είναι η παρουσίαση των σχεδίων. Θεωρήσαμε ότι χρειάζονται αλλαγές και πριν πάρουμε τα εχέγγυα μεταξύ των οποίων και η μετεγκατάσταση, δε θα μπορούσαμε να πανηγυρίζουμε και να μπει ο κ. Σαββίδης στη διαδικασία επένδυσης 120 εκατομμυρίων για ένα νέο γήπεδο. Το ότι τραβήξαμε πίσω την επικοινωνία για το νέο γήπεδο, έχει να κάνει με τη στρατηγική.

Θα είμαστε έτοιμοι, το έχω πει πολλές φορές. Ο φάκελος μας είναι έτοιμος, η μελέτη είναι πολύ ώριμη, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κάποια εχέγγυα κι από την άλλη πλευρά, περισσότερα από λόγια. Η δική μας πλευρά έχει προχωρήσει σε κοστοβόρα πράγματα. Οι μελέτες αυτές κάνουν 2-3 εκατομμύρια, αυτό δεν το κάνει κάποιος που δε θέλει να προχωρήσει. Ο κ. Σαββίδης έχει διάθεση να το κάνει και το έχει τρέξει πολύ. Το έχει φτάσει σε ένα σημείο να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να γίνει ένα νέο γήπεδο στην Τούμπα. Ξεπεράσαμε χιλιάδες δυσκολίες για να φτάσουμε στο Προεδρικό Διάταγμα για νέο γήπεδο στη φυσική μας έδρα. Χρειάζονται όμως κι άλλα πράγματα, από την κεντρική πολιτική σκηνή».

Ολυμπιακός: Η αλλαγή στάσης του Μαρινάκη και το μήνυμα «είστε και επίσημα εχθροί» των οπαδών προς την κυβέρνηση

Η υπόθεση των υποκλοπών και η στάση που κράτησαν τα ΜΜΕ που ανήκουν στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, απέδειξαν με τον πλέον περίτρανο τρόπο την αλλαγή της στάσης του ισχυρού άνδρα των «ερυθρολεύκων» απέναντι στην κυβέρνηση, παρά το διαφορετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί όλα τα περασμένα χρόνια.

Τόσο ο κ. Μαρινάκης, όσο και στελέχη του Ολυμπιακού είχαν ταχθεί ανοιχτά κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Πολλοί άφησαν αιχμές ότι το δόγμα «no politica» του Ολυμπιακού… έμπαζε προς τα δεξιά, όμως στο τέλος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, το κλίμα δείχνει να έχει αντιστραφεί εντελώς.

Το MEGA μάλιστα, ήταν αυτό που ζήτησε να διεξαχθεί ένα ξεχωριστό debate μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα, με τον σταθμό να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προβάλλει την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών λόγω των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει με την UEFA, καθώς η διαδικασία «έπεφτε» πάνω σε αγώνα του Champions League ο οποίος και μεταδόθηκε ζωντανά.

Ο εκνευρισμός στις τάξεις του Ολυμπιακού απέναντι στην κυβέρνηση και την ΕΠΟ είναι έντονος, καθώς θεωρούν ότι η ΑΕΚ είναι αυτή πλέον που κινεί τα ποδοσφαιρικά νήματα στο παρασκήνιο.

Ο κ. Μαρινάκης άλλωστε με επιστολή του έκανε λόγο για «πραξικόπημα Μπαλτάκου στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Το όλο παραπάνω κλίμα αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας που τα έβαλαν τόσο με την προηγούμενη, όσο και με τη νυν κυβέρνηση και μάλιστα έδωσαν… ραντεβού στις κάλπες.

«Η ΘΥΡΑ 7 διαχρονικά, έχει επιλέξει την στάση του NO POLITICA εκτός και αν οι πολιτικοί στρέφονται ενάντια σε αυτό που λατρεύουμε τον τρισένδοξο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και το 2019 με δόλιο τρόπο έκανε τα πάντα για να δώσει τα πρωταθλήματα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και τα κατάφερε!

Μόνο έτσι θα μπορούσαν να κλέψουν απ’ τον Ολυμπιακό τον αιώνιο Παντοκράτορα το πρωτάθλημα!

Τώρα το ίδιο κάνει και η ΝΔ!

Το βλέπει όλη η Ελλάδα ότι ΜΕΣΩ της ξεπουλημένης ΕΠΟ, αυτή η κυβέρνηση χρωστάει γραμμάτια και θέλει να του δώσει το πρωτάθλημα με κυβερνητικό διάταγμα!

Να απονείμει το πρωτάθλημα στον ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ της φίλο, ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ, που μαζί με το payroll του και τους δημοσιογράφους τύπου Πορτοσάλτε, αποτελούν την επικοινωνιακή εκπροσώπηση της κυβέρνησης!

[…]

Υ.Γ 2 Είστε και επίσημα εχθροί του Ολυμπιακού, ραντεβού στις κάλπες!»

Παναθηναϊκός: «Καρφιά» Αλαφούζου για την κυβερνητική στάση στο ποδόσφαιρο και μήνυμα οπαδών για κάλπες μέσω… μπάσκετ

Μπορεί στη συνείδηση του κόσμου το ΣΚΑΙ, ιδιοκτησίας Γ. Αλαφούζου, να έχει ταυτιστεί με μία επικοινωνιακή στήριξη προς την κυβέρνηση της ΝΔ, όμως στο… ποδοσφαιρικό γήπεδο φαίνεται οι δύο πλευρές να παίζουν σε αντίπαλα τερέν.

Και αυτό φάνηκε άλλωστε τις τελευταίες ημέρες από τις τοποθετήσεις του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με τον κ. Αλαφούζο να εκφράζει οργισμένα παράπονα για την ΕΠΟ, τους χειρισμούς της ΑΕΚ, ενώ στο «κάδρο» έβαλε και την κυβέρνηση, παρά τις εξελίξεις που υπάρχουν στο κομμάτι του γηπεδικού για τους «πράσινους».

«Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική διάθεση να κάνει το παραμικρό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει ομερτά και συμβιβασμός» σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Αλαφούζος.

Στην περίπτωση πάντως του Παναθηναϊκού η μεγαλύτερη οργή απέναντι στην κυβέρνηση εκφράστηκε από το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου, όσον αφορά το ζήτημα της εκμετάλλευσης του ΟΑΚΑ και τους χειρισμούς του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Και οι οργανωμένοι οπαδοί των «πράσινων» έστειλαν μήνυμα με… εκλογικό άρωμα προς την κυβέρνηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν:

«Απέναντι στην απαθή κυβέρνηση η οποία παρεμβαίνει με διαδικασίες fast track μόνο σε ότι έχει πολιτικό αντίκτυπο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ίδιο θα συμβεί εφόσον δεν δοθεί λύση για το γηπεδικό θέμα του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Το κλειστό του ΟΑΚΑ το συντηρεί ο Παναθηναϊκός από το 1996 και η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να σταματήσει ο κ.Γεραπετρίτης να παίζει κρυφτό. Η κλεψύδρα υπομονής τελειώνει και τα αποτελέσματα θα φανούν στις κάλπες».

ΑΕΚ: Μηνύματα δια της… πλαγιάς οδού

Πρωταθλήτρια και με το δικό της γήπεδο, η ΑΕΚ κινείται… αθόρυβα σε όλο το παραπάνω σκηνικό και με φόντο τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής.

«Προσπαθούν να το καταστρέψουν επειδή δεν μπορούν να το κάνουν δικό τους. Ο κ. Μελισσανίδης κι η ΑΕΚ εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς του ποδοσφαίρου. Εγινε σαφές ότι οποιοσδήποτε ορισμός γίνεται μόνο μέσω της ΚΕΔ και της ΕΠΟ. Μακριά από ορισμούς από ανθρώπους που έχει αποβάλει το ποδόσφαιρο, όπως ο κύριος Κλάτενμπεργκ. Η ΑΕΚ θέλει καθαρό ποδόσφαιρο.

Είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα όλων των εποχών, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το διεκδικούν τέσσερις ομάδες. Όλοι πρέπει να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από την τοξικότητα και τους οπαδούς. Η ΑΕΚ εμπιστεύεται, επαναλαμβάνω, τους θεσμούς, τους προστατεύει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τελειώσει ομαλά το πρωτάθλημα» είχε πει ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, κ. Κοσμάς, μετά τη συνάντηση των παραγόντων των ποδοσφαιρικών ομάδων με τους Μπαλτάκο – Μπένετ, στα τέλη Μαρτίου.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ φαίνεται να στέλνει δια της… πλαγίας οδού το μήνυμα ότι θα στηρίξει όποιος τον στηρίζει.

Ακόμα και οι οργανωμένοι οπαδοί της Ένωσης, πέρα από τη γενικότερη αντίδραση που υπήρξε στα γήπεδα της χώρας εναντίον της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών, δεν έχουν πάρει ανοιχτά θέση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στις χώρες που ποδόσφαιρο και πολιτική είναι συνυφασμένα

Και αν στα… δικά μας, δεν είμαστε συνηθισμένοι να συσχετίζουμε ανοιχτά, ομάδες και οπαδούς με πολιτικά κόμματα και ιδεολογίες, στο εξωτερικό τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Στην Ιταλία οι κερκίδες των ποδοσφαιρικών ομάδων είναι… χωρισμένες σε αριστερούς, ακροαριστερούς από τη μία πλευρά και ακροδεξιούς, νεοναζί στο άλλο άκρο.

Ανάλογο σκηνικό και στην Ισπανία με οπαδούς πέρα από τις ομάδες τους, να διαχωρίζονται ανάλογα και με τις ακροδεξιές ή αριστερές τους πολιτικές αντιλήψεις.

Ακροδεξιοί και αριστεροί οπαδοί σε ομάδες της Γαλλίας ανάλογα με την γεωγραφική τους θέση.

Και στις ποδοσφαιρικές κερκίδες της Κύπρου δε λείπει έντονα το πολιτικό «άρωμα»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα