Η “παράδοση” των βεγγαλικών κάθε Ανάσταση και η απαγόρευση τους

Πεδίο μάχης θυμίζουν κάθε χρόνο οι αυλές των εκκλησιών, προκαλώντας πολλά περισσότερα από αυτά που φανταζόμαστε - Οι 43 συλλήψεις το τελευταίο δεκαήμερο και η παράνομη διάθεση στα social media

Γιώργος Σταυρακίδης
η-παράδοση-των-βεγγαλικών-κάθε-ανάσ-995788
Γιώργος Σταυρακίδης

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άντρες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής τις μέρες του Πάσχα, είναι το «έθιμο» των βεγγαλικών το βράδυ της Ανάστασης, αλλά και όλες τις άλλες μέρες κοντά σε αυτήν, όπου αρκετοί νεότεροι – και όχι μόνο – προμηθεύονται τις προηγούμενες μέρες με σκοπό να τα «σκάσουν» στο προαύλιο κάποιας εκκλησίας ή και σε άλλα σημεία.

Τα βεγγαλικά που πέφτουν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, εκτός από την ενόχληση που μπορεί να προκαλούν σε πολλούς, μπορούν να αποτελέσουν και σοβαρό κίνδυνο τόσο για την πρόκληση πυρκαγιάς, όσο και ατυχήματος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ακρωτηριασμοί άκρων, τραυματισμοί στο πρόσωπο, εγκαύματα, αναπνευστικές δυσλειτουργίες είναι κάποια από αυτά που έχουν αντιμετωπίσει ανυποψίαστοι πολίτες που είχαν πάει στην εκκλησία για την Ανάσταση και ξαφνικά βρέθηκαν σε ένα Νοσοκομείο.

Εκτός από τους κινδύνους που έχουν για τους ανθρώπους άλλωστε, είναι και βασικός λόγος κάθε χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης, να φεύγουν από τα σπίτια τους δεκάδες δεσποζόμενα ζώα που τρομάζουν από τους κρότους και την επόμενη μέρα αναζητούνται από τους κηδεμόνες τους – παρατηρείστε την Κυριακή του Πάσχα στα social media πόσοι πολλοί αναζητούν το σκυλί τους που τρόμαξε και έφυγε – καθώς και δεκάδες αδέσποτα που τρέχουν για να σωθούν, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πέφτουν στις ρόδες κάποιων οχημάτων.

Τη μέγιστη προσοχή μικρών και μεγάλων, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, εφιστά και το «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης κροτίδων και βεγγαλικών, τονίζοντας σε γονείς, κηδεμόνες καθώς και εκπαιδευτικούς, ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά άκρως επικίνδυνα υλικά, που στα χέρια των ανήλικων μπορούν να μετατραπούν σε “φονικά όπλα” απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα τη δική τους, των γύρω τους, και φυσικά ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

43 συλλήψεις σε ένα δεκαήμερο!

Στον Εύοσμο, πριν από λίγες μέρες, αστυνομικοί του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν προφίλ στο TikTok όπου είχαν αναρτηθεί διάφορα βίντεο, μέσα από τα οποία φαινόταν τόσο η κατοχή παράνομων πυροτεχνημάτων, όσο και η πώληση αυτών μέσω του διαδικτύου. Η Αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη ενός 47χρονου και ενός 15χρονου (πατέρας και γιος) όπου δρούσαν παρανόμως μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα βίντεο που αναρτώνται στα social media, όπου χρήστες διαφημίζουν παράνομες κροτίδες και βεγγαλικά, υποσχόμενοι την εχέμυθη και γρήγορη παράδοση τους. Παρότι τα είδη αυτά έχουν απαγορευθεί και δεν βρίσκονται σε επίσημα καταστήματα, νέοι προσπαθούν να τα προμηθευθούν, καταφεύγοντας στο παράνομο εμπόριο.

Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί η ΕΛΑΣ για την καταπολέμηση της διακίνησης-χρήσης παράνομων κροτίδων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας, προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε 43 συλλήψεις!

φωτογραφία αρχείου

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «σκοπός των ελέγχων, εκτός από την τήρηση της νομοθεσίας, είναι η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής, από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα».

Στο διάστημα από 3 έως 13 Απριλίου διενεργήθηκαν συνολικά 13.334 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 35 παραβάσεις και συνελήφθησαν 43 άτομα. Παράλληλα, κατασχέθηκαν 159.682 πυροτεχνικά είδη.

  • 278 κροτίδες,
  • 592 παιδικά αθύρματα,
  • 424 πυροτεχνήματα,
  • 050 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί,
  • 89 φωτοβολίδες,
  • 49 βεγγαλικά,
  • 8 είδη πυροτεχνίας για το θέατρο,
  • 5 συσκευές εκτόξευσης και
  • 187 λοιπά είδη πυροτεχνίας.

«Ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα, το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση αποτελώντας μία άτυπη «παράδοση». Η πώλησή τους γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα. Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα παιδί αυτά τα είδη.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά. Μια φορά αρκεί, που το αστείο θα πάψει να είναι αστείο και μια ζωή θα αλλάξει. Ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να προστατέψουμε τα παιδιά μας!» αναφέρει το Χαμόγελο του Παιδιού επιμένοντας στην πρόληψη που είναι βασική για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Την ανησυχία τους όμως, εκφράζουν και οι φιλοζωικές οργανώσεις, τονίζοντας την ανάγκη για απαγόρευση ή αντικατάσταση τους με φιλικά προς το περιβάλλον και αθόρυβα πυροτεχνήματα. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες του «Αδέσποτου Πλανήτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι ζώα, όπως σκύλοι και γάτες, ενδέχεται να τραυματιστούν κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν ή να κρυφτούν καθώς φοβούνται από τον έντονο θόρυβο των πυροτεχνημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πυροτεχνήματα αναστατώνουν και την άγρια πανίδα. Τα πουλιά λόγω όχλησης πετούν κατά χιλιάδες και αντίστοιχα εκτιμάται – παρόλο που δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα-ότι ενοχλούν και τις νυχτερίδες (όλα τα είδη αυστηρώς προστατευόμενα στην Ελλάδα). Τα ζώα αποπροσανατολίζονται, πετούν ακόμα και σε ακατάλληλο καιρό ενώ μπορεί να συμβούν και τραυματισμοί λόγω άτακτου πετάγματος. Ο έντονος και ξαφνικός θόρυβος των πυροτεχνημάτων αναστατώνει και πολλούς ανθρώπους, όπως παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, χρήστες ακουστικών βοηθημάτων, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους με άνοια και άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές. Δεν είναι αμελητέα εκτός από την ηχορύπανση και η ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τα πυροτεχνήματα λόγω των σωματιδίων που κάποια από αυτά θα καταλήξουν στο έδαφος και άλλα στα υδάτινα σώματα.

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για όσους υποστηρίζουν αυτήν την παράδοση και πρέπει να προτιμηθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα αθόρυβα πυροτεχνήματα που ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα (π.χ. από τον Δήμο Κηφισιάς το Δεκέμβρη 2022), τα φιλικά προς το περιβάλλον πυροτεχνήματα χωρίς το πιθανώς επιβλαβές για την υγεία και το περιβάλλον υπερχλωρικό οξύ και με χαμηλότερα ποσοστά βαρέων μετάλλων, τη χρήση λέιζερ και τη χρήση drones για αντίστοιχα θεάματα που φαίνεται να είναι το μέλλον έχοντας τα πλεονεκτήματα ότι είναι αθόρυβα, χωρίς εκπομπές σωματιδίων και με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης»

Συμβουλές ΕΛ.ΑΣ. για αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα