Διεθνή

Η σαρωτική ήττα Σάντσεθ οδηγεί την Ισπανία σε πρόωρες εκλογές

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την πολιτική ευθύνη για τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Parallaxi
η-σαρωτική-ήττα-σάντσεθ-οδηγεί-την-ισπ-970432
Parallaxi

Η βαριά ήττα που υπέστη το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ισπανία, φαίνεται πως υποχρεώνει τον Πέδρο Σάντσεθ να επισπεύσει τις διαδικασίες και για τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την El Pais, ο Σάντσεθ έκανε γνωστό τη Δευτέρα πως θα προχωρήσει σε διάλυση του κοινοβουλίου και θα πάει σε πρόωρες γενικές εκλογές στις 23 Ιουλίου. «Είναι προτιμότερο να πάρουν το λόγο οι Ισπανοί για να καθορίσουν την πολιτική κατεύθυνση της χώρας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σάντσεθ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο Τρίτη σε έκτακτη συηνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο Σάντσεθ αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τη βαριά ήττα του κόμματός του στην κάλπη της Κυριακής.

Χθες, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP), της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έκανε αμέσως λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο». Το PP έκανε χθες «γιγαντιαίο βήμα» στον δρόμο που αναμένεται να οδηγήσει τον κ. Φεϊχό στον θώκο του πρωθυπουργού μέσα στο 2023, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, ο Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, ηγετικό στέλεχος της ισπανικής δεξιάς.

Εκτός του PP, ο άλλος μεγάλος κερδισμένος είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη της δεξιάς στις διπλές χθεσινές εκλογές, κανένας όμως δεν περίμενε πως το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) θα υφίστατο τέτοιες απώλειες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα