Η Ιαπωνία γερνά και καλεί νέους μετανάστες
Αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού.
Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του συστήματος χορήγησης βίζας με σκοπό να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.
Το νέο σύστημα χορήγησης θεωρήσεων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο, αφορά 14 διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους που έχουν έλλειψη σε εργατικό δυναμικό, όπως οικοδομή, γεωργία, εστιατόρια και περίθαλψη των ηλικιωμένων.
Παραδοσιακά η Ιαπωνία τασσόταν ενάντια στην μετανάστευση και υποδεχόταν ελάχιστους πρόσφυγες.
Ωστόσο σήμερα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού.
Το νομοσχέδιο προωθήθηκε και κατατέθηκε από τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, παρά τη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ότι ο νόμος δεν αντιμετωπίζει με ικανοποιητικό τρόπο τις ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών.
Σύμφωνα με τις κριτικές της αντιπολίτευσης, ένα πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης που προσέφερε η χώρα σε ανθρώπους από αναδυόμενες οικονομίες από το 1993, επέφερε την εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών ως φθηνό εργατικό δυναμικό σε εργοστάσια και τους οδήγησε στο περιθώριο της κοινωνίας.
Αυτά τα προβλήματα μπορεί να διογκωθούν με την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων νέων εργαζομένων, διατείνεται η αντιπολίτευση.
Το νέο σύστημα προβλέπει τη χορήγηση δύο κατηγοριών θεωρήσεων.
Η μία θα δίνει σε ασκούμενους την ευκαιρία να παρατείνουν τη βίζα τους για ακόμη πέντε χρόνια αν περάσουν τεστ βασικών γνώσεων της γλώσσας.
Η δεύτερη κατηγορία θεωρήσεων για μακροχρόνια διάρκεια παραμονής στοχεύει σε εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης και εμπειρίας, που θα μπορούν να φέρουν μαζί και τις οικογένειές τους, σε αντίθεση με την πρώτη κατηγορία.
Σήμερα, στην Ιαπωνία ζουν 1,28 εκατομμύρια αλλοδαποί εργαζόμενοι, από τους 680.000 το 2012.
ΓΣ