Ιατροί Θεσσαλονίκης: Δεν νοσούν όλα τα παιδιά ήπια, πρέπει να εμβολιαστούν

"Έχουμε ακόμα και νεογνά που νοσηλεύονται με βαριά κατάσταση"

Parallaxi
ιατροί-θεσσαλονίκης-δεν-νοσούν-όλα-τα-839253
Parallaxi

Δεν νοσούν όλα τα παιδιά ήπια, προειδοποίησε σε διαδικτυακή ενημέρωση για τον εμβολιασμό των παιδιών που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο πρόεδρός του Νικόλαος Νίτσας.

«Ένα παιδί χωρίς υποκείμενο νόσημα θα ανταποκριθεί καλύτερα στον ιό, ωστόσο δεν νοσούν όλα τα παιδιά ήπια. Όταν έχουμε πολλά παιδιά που νοσούν, θα υπάρχουν και κάποια βαριά περιστατικά» υπογράμμισε ο κ. Νίτσας σχετικά με την επιχειρηματολογία πως τα παιδιά νοσούν ήπια από κορωνοϊό.

«Στα παιδιά σπάνια έχουμε βαριές νοσήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε. Έχουμε παιδιά και νεογνά που νοσηλεύονται με βαριά κατάσταση. Όπως και στους εφήβους που ο ιός μπορεί να αφήσει μακροχρόνια προβλήματα. Το επιχείρημα γιατί να μην αφήσω να νοσήσει το παιδί μου, καταρρίπτεται. Κοντά στα παιδιά υπάρχουν και ενήλικες που έχουν και προβλήματα και αυτά μεταδίδουν τον ιό. Ήδη έχουμε στις χώρες που έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν παιδιά αρκετά εκατομμύρια εμβολιασμένα παιδιά» είπε ο κ. Ροηλίδης.

Οι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, ενημέρωσε πως από τις αρχές του 2022 οι παιδίατροι θα μπορούν να εμβολιάζουν τα παιδιά στα δικά τους ιατρεία. Μέχρι στιγμής χαρακτήρισε μικρή τη συμμετοχή τους και τόνισε πως αναμένεται μεγαλύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παιδιάτρους στο συγκεκριμένο εγχείρημα, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τα εμβόλια mRNA τόνισε πως «είναι ένας πληροφοριοδότης ο οποίος μετά από ένα διάστημα καταστρέφεται μέσα στον οργανισμό». Εξάλλου και ο διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής Λλινικής του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειου, Εμμανουήλ Ροηλίδης επισήμανε πως «αυτά τα εμβόλια είναι συνθετικά και παράγονται εκτός κυττάρων. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Με τις παλιές τεχνολογίες εμβολίων είχαμε περισσότερα προβλήματα. Οι μελέτες για το εμβόλιο δείχνουν ότι είναι ασφαλές και δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 25 ετών».

Τα παιδιά με αναπηρίες και με καρδιακά προβλήματα πρέπει να εμβολιαστούν

«Τα πολύ βαριά ανοσοκατασταλμένα παιδιά για να αποκτήσουν καλή ανοσία από τον ιό χρειάζονται και μία τρίτη δόση, ενώ τα παιδιά με πρόβλημα εκ γενετής ή με αναπηρία -ειδικά τετραπληγία- είναι απολύτως απαραίτητο να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τρίτη δόση για τα παιδιά, παρά μόνο για τις δύο δόσεις του εμβολίου. Δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για τη διάρκεια ανοσίας που δίνουν τα εμβόλια στα παιδιά μιας και ο εμβολιασμός ξεκίνησε τώρα. Η ανοσιακή απάντηση ωστόσο, είναι πολύ καλή όπως και η αποτελεσματικότητα» είπε ο κ. Ροηλίδης.

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως δεν τίθεται κανένα θέμα διαταραχής της γονιμότητας μετά τον εμβολιασμό, ενώ σχετικά με παιδιά που έχουν καρδιολογικά προβλήματα ανέφερε πως «το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν και αυτά τα παιδιά καθώς δεν επηρεάζει την αρρυθμία».

Τέλος σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο σε συνδυασμό με αυτό του κορωνοϊού ο κ. Ροηλίδης ξεκαθάρισε «Οι γονείς ξέρουν ότι χορηγούνται ακόμα και οκτώ εμβόλια στα βρέφη. Τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν και με τα δύο εμβόλια την ίδια ημέρα. Από ένα εμβόλιο σε κάθε χέρι χωρίς κανένα πρόβλημα ώστε να προφυλαχτεί».

Υπάρχει μεγάλη αναμονή για το εμβόλιο

Χαιρετισμό στη διαδικτυακή ενημέρωση απεύθυνε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης ο οποίος ανέφερε: «Θωρακίσαμε με τα εμβόλια και με τα δωρεάν self test το εκπαιδευτικό σύστημα. Υπάρχουν εξαιρετικά ποσοστά και μεγάλη αναμονή σχετικά με το κλείσιμο των ραντεβού στα παιδιά από 5 έως 11 ετών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: skai

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα