Επικαιρότητα

Ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ: η κατάσταση μετά την επιβολή του νέου μέτρου

Οι απόψεις δείχνουν να διίστανται

Δήμητρα Λιόγκα
ιδιοκτήτες-εστιατορίων-και-μπαρ-η-κατ-641382
Δήμητρα Λιόγκα

Πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου μέτρου που επιβάλλει το υποχρεωτικό κλείσιμο μέχρι τις 12 το βράδυ, σε όλους τους χώρους εστίασης και οι σκέψεις των ιδιοκτητών φαίνεται να μην συγκλίνουν απόλυτα.

Ορισμένοι, ειδικότερα οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων, θεωρούν ότι η νέα απαγόρευση έχει ανατρέψει εμφανώς την κατάσταση και εκτιμούν ότι θα έχουν στο άμεσο μέλλον, σημαντικές οικονομικές απώλειες, εάν συνεχιστεί η εφαρμογή του νέου ωραρίου.

Ωστόσο, υπάρχουν εκείνοι που εκφράζουν αισιοδοξία και ελπίζουν ότι η τωρινή μείωση της πελατείας είναι προσωρινή και οφείλεται στην περίοδο των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, κατά την οποία ανέκαθεν η πόλη άδειαζε από κόσμο.

Βέβαια, όπως δηλώνουν οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης, ο κόσμος έχει αρχίσει να αλλάζει συνήθειες και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Οι κάτοικοι της πόλης αλλά και όσοι επισκέπτονται για τουρισμό την Θεσσαλονίκη, επιλέγουν να πιουν το ποτό τους ή να δειπνήσουν νωρίτερα, από όσο συνήθιζαν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιδιοκτήτης μίας μπυραρίας, πλέον ο κόσμος βγαίνει νωρίς το απόγευμα, ώστε να απολαύσει την έξοδο του, χωρίς να επηρεαστεί από το υποχρεωτικό κλείσιμο τα μεσάνυχτα.

Οι υπεύθυνοι δηλώνουν:

Μπαρ και καφετέριες

«Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπέρασμα σχετικά με το πόσο θα επηρεαστεί το μαγαζί μας, γιατί μόλις ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο. Εάν ωστόσο, παραταθεί και ισχύσει και μετά από τις δύο εβδομάδες που έχουν ανακοινώσει, σίγουρα τότε θα έχουμε πρόβλημα.

Προφανώς και υπάρχει κάποια μείωση, όσον αφορά τον τζίρο. Είναι και η εποχή αυτή του Αυγούστου, που παρατηρείται πάντα μία πτώση, διότι από τη μία πλευρά, ζούμε σε μία περίοδος πανδημίας και από την άλλη, είναι καλοκαίρι.

Οι πελάτες γενικά δείχνουν κατανόηση, γιατί ξέρουν ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Απλά βγαίνουν όλοι πιο νωρίς και πίνουν την μπίρα τους, νωρίς το απόγευμα!», όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης κεντρικής μπιραρίας της πόλης.

«Δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η κατάσταση, έχουν μειωθεί λίγο τα μεροκάματα των σερβιτόρων, αλλά από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Η νοοτροπία είναι ίδια και οι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα.

Έρχεται γενικά κόσμος. Απλά έρχεται νωρίτερα και ξεκινάει να πίνει πιο νωρίς το απόγευμα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι βλέπω κάποια ιδιαίτερη πτώση», δήλωσε η υπεύθυνη μιας καφετέριας- μπαρ, όπου συχνάζουν κυρίως οι νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Εστιατόρια

«Σίγουρα έχει επηρεάσει η όλη αυτή αλλαγή το εστιατόριο μας, γιατί το μαγαζί μας λειτουργούσε μέχρι τη 1 ώρα το βράδυ. Τότε έκλεινε η κουζίνα και μέχρι τις 2 και κάποιες φορές, ίσως και πιο αργά, είχαμε ακόμη πελάτες. Τώρα αναγκαστικά, υποχρεωνόμαστε από το κράτος να τους λέμε ότι πρέπει να φύγουν στις 11, ώστε να κλείσουμε και να μαζέψουμε τα πιάτα στις 12.

Όλα γίνονται, βέβαια, για καλό σκοπό και θεωρώ ότι έπρεπε να επιβληθεί αυτό το μέτρο. Ίσως σαν μάθημα για κάποια άλλα μαγαζιά, που δεν είχαν λάβει σοβαρά την κατάσταση και εξυπηρετούσαν περισσότερο αριθμό πελατών από αυτόν που ορίζει ο κανονισμός.

Σίγουρα, υπάρχει δυσαρέσκεια από κάποιους πελάτες, αλλά οι περισσότεροι καταλαβαίνουν. Γενικά μέχρι στιγμής, εμείς δεν είχαμε θέμα. Ακόμη έχω παρατηρήσει ότι οι τουρίστες είναι περισσότερο προσεκτικοί, δηλαδή φοράνε την μάσκα ακόμη και όταν μπουν μέσα, συγκριτικά με τους Έλληνες, οι οποίοι στην πλειονότητα δεν τηρούν αυτό το μέτρο», ανέφερε ο υπεύθυνος μιας παραδοσιακής ταβέρνας.

«Είναι η πρώτη εβδομάδα που λειτουργεί αυτό το μέτρο και είναι και η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, οπότε είναι δύσκολο να πούμε εάν η μειωμένη κίνηση, που υπάρχει αυτή την εβδομάδα οφείλεται στο καθαυτό το μέτρο ή στις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό θα φανεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

 Το λογικό είναι ότι θα έχει κάποια επίδραση και αυτός είναι και ο σκοπός του, δηλαδή να μειώσει την κινητικότητα των πελατών στα εστιατόρια μετά τις 12. Άρα κάποια επίπτωση σίγουρα θα υπάρξει. Μπορεί, βέβαια, να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς και να βγαίνουν οι άνθρωποι πιο νωρίς.

Δεν έχει παρατηρηθεί καμία δυσαρέσκεια μέχρι στιγμής, γιατί αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι ότι η κατάσταση της πανδημίας είναι πλέον επείγουσα και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί», δήλωσε ο υπεύθυνος ενός ιταλικού εστιατορίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα