Ιδιωτικό το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα-Πού θα βρίσκεται

Και πότε αναμένεται να λειτουργήσει.

Parallaxi
ιδιωτικό-το-πρώτο-αποτεφρωτήριο-στην-311645
Parallaxi

Ιδιωτικό θα είναι το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα και μάλιστα έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτεφρωτήριο είναι σε φάση κατασκευής και αναμένεται να λειτουργήσει στην περιοχή της Ριτσώνας.  

Η αδειοδότηση χορηγήθηκε το περασµένο καλοκαίρι µε τη µορφή της υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές ∆εσµεύσεις (ΠΠ∆). Πρόκειται για διαδικασία εναλλακτική της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εφαρµόζεται σε κάποιες µορφές δραστηριότητας. Εκδόθηκε από τη ∆ιεύθυνση Ανάπτυξης Εύβοιας, µε αποδέκτη την ανώνυµη εταιρεία «Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας» που εντόπισε οικόπεδο στην περιοχή Μεγάλη Γέφυρα Ριτσώνας του πρώην ∆ήµου Αυλίδας.

Δείτε ποια θα είναι η σχετική διαδικασία:

Αναλυτικότερα, η σορός µεταφέρεται στο ΚΑΝ και από τη γραµµατεία παραλαµβάνεται η άδεια αποτέφρωσης του δήµου. Η γραµµατεία του ΚΑΝ καταχωρίζει στο επίσηµο θεωρηµένο και αριθµηµένο βιβλίο αποτεφρώσεων εξαψήφιο αριθµό αποτέφρωσης, ο οποίος χαράσσεται στο ειδικό πυρίµαχο αντικείµενο (πλακάκι) που τοποθετείται εντός του φερέτρου.

Ο ίδιος αυτός αριθµός αναγράφεται µαζί µε το όνοµα του νεκρού επάνω στην τεφροδόχο και αναφέρεται στο πιστοποιητικό αποτέφρωσης που εκδίδει το ΚΑΝ εις διπλούν για κάθε αποτέφρωση. Το ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια του θανόντος και το άλλο αποστέλλεται στον αρµόδιο ΟΤΑ. Η γραµµατεία ενηµερώνει για την ηµέρα και ώρα που πρόκειται να γίνει η αποτέφρωση, προκειµένου να ρυθµιστούν από τους οικείους του θανόντος τυχόν θέµατα οργάνωσης τελετής και να παραστούν, αν το επιθυµούν, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης. Η σορός φυλάσσεται από την παραλαβή της και µέχρι την αποτέφρωση σε ειδικό ψυκτικό θάλαµο. Πριν από την αποτέφρωση οι συγγενείς µπορούν να δουν για τελευταία φορά τη σορό πριν από την είσοδό της στον αποτεφρωτήρα και στη συνέχεια να παραστούν και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εισόδου του φέρετρου στον θάλαµο αποτέφρωσης.

Από την είσοδο του φερέτρου στον θάλαµο αποτέφρωσης οι τεχνικοί του ΚΑΝ παρακολουθούν µέσω εξοπλισµού τη διαδικασία και µετά από ένα συγκεκριμένη ώρα συλλέγουν τα υπολείµµατα, τα οποία κονιορτοποιούν µε ειδικό µηχάνηµα.

Το προϊόν της κονιορτοποίησης µαζί µε το ειδικό πυρίµαχο αντικείµενο που συνόδευε τη σορό κατά την αποτέφρωση εισάγονται στην τεφροδόχο. 

Εν συνεχεία, αυτή σφραγίζεται και τοποθετούνται πάνω της το ονοµατεπώνυµο του θανόντος, ο αριθµός αποτέφρωσης, ο τόπος γέννησής του, η ηµεροµηνία γέννησης και θανάτου του, η ηµέρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.

Διαβάστε σχετικά: «Πράσινο φως» στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών στην Αθήνα 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα