Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς η ξηρασία εκτοξεύει στα €400 τη μεγαβατώρα

Κοκκινίζει ο χάρτης όλης της Ευρώπης - Έρχεται νέο σοκ για τα νοικοκυριά

Parallaxi
ηλεκτρικό-ρεύμα-πώς-η-ξηρασία-εκτοξεύ-904341
Parallaxi

Στα 394 ευρώ η μεγαβατώρα θα σκαρφαλώσει σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθώντας το ευρωπαϊκό ξέσπασμα τιμών που σημαδεύει το φετινό καλοκαίρι και δείχνει το βάθος της ενεργειακής κρίσης.

Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη τιμή στην αγορά επόμενης μέρας θα αγγίξει τα 490 ευρώ η μεγαβατώρα και η μικρότερη τα 320 ευρώ/MWh με το φυσικό αέριο να συμμετέχει κατά 45% στο ενεργειακό μείγμα, με 25%, 5% οι ΑΠΕ και 10,26% ο λιγνίτης.

Αν οι τιμές αυτές διατηρηθούν σε τόσο υψηλά επίπεδα, τότε θα μιλάμε για νέο σοκ από το Σεπτέμβριο στους οικιακούς προϋπολογισμούς καθώς το κύμα των ανατιμήσεων θα είναι δύσκολο να μετριαστεί ακόμη και με τις γενναίες κρατικές επιδοτήσεις που τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ.

Με την αγωνία της πορείας των τιμών του φυσικού αερίου, στην κυβέρνηση γράφουν και ξαναγράφουν τα μέτρα για το νέο γύρο κρατικής στήριξης που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μέσα από τον μηχανισμό της επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1 Ιουλίου, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποσυνδέσει τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου από την χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και συγχρόνως να αντλήσει «στην πηγή» τα υπερκέρδη των παραγωγών.

Όμως παρά το θετικό ταμείο που κάνει ο νέος μηχανισμός, για να παραμείνει η τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα των 0,16 ευρώ που είναι ο κυβερνητικός στόχος, θα χρειαστεί η συνεισφορά και του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικά αν συνεχιστεί το κύμα ανατιμήσεων που στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να εκτινάξει ακόμη και άνω από τα 0,60 ευρώ την κιλοβατώρα. Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι τα τέλη του έτους, ανεβάζοντας τις επιδοτήσεις ακόμη και στα επίπεδα του 1,5 δισ ευρώ.

Η ξηρασία ανεβάζει το θερμόμετρο

Το ξέφρενο ράλι ακολουθούν οι τιμές και στην Γαλλία, με τη χώρα να μαστίζεται από την ξηρασία και τις πυρκαγιές που οδηγούν σε νέα κούρσα τις τιμές ηλεκτρισμού. Για σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος φτάνει τα 444,91 ευρώ/MWh με την Ιταλία και την Μάλτα να πλησιάζουν τα 500 ευρώ/MWh (485,32 ευρώ/MWh), την Γερμανία τα 486 ευρώ/MWh, την Δανία τα 436 ευρώ/MWh, την Ρουμανία τα 452,42 ευρώ/MW.

Τα νερά των ποταμών έχουν «εξατμιστεί» και αρκετά πυρηνικά εργοστάσια έχουν τεθεί για λόγους ασφαλείας εκτός λειτουργίας καθώς χρειάζονται άφθονο νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή στην Γαλλία να έχει πέσει σχεδόν στο μισό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κανονικά η χώρα έπρεπε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά φέτος έχει γίνει καθαρός εισαγωγέας, αναγκάζοντας τις γειτονικές χώρες να καίνε περισσότερο φυσικό αέριο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις και στην Γερμανία. O Ρήνος που αποτελεί μια σημαντική πλωτή οδό για τη χώρα, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αγαθών και εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις λόγω της μειωμένης στάθμης.

Με τους περιορισμούς στις προμήθειες άνθρακα υπάρχει ο κίνδυνος η Γερμανία να κάψει περισσότερο φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη δημιουργία αποθεμάτων του καυσίμου. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι η στάθμη του νερού μπορεί να πέσει κάτω από το κατώτερο επίπεδο ασφαλείας τις επόμενες μέρες. Τις ελλείψεις ενισχύει η χαμηλή παραγωγή αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας το φάσμα της παρέμβασης για μείωση της ζήτησης.

Άνοδος και στο TTF

Δεν είναι τυχαίο ότι τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς στη Γερμανία που είναι ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης, σημείωσαν άλμα κατά 6,6% στο European Energy Exchange AG, με αποτέλεσμα οι τιμές να αγγίξουν το ποσό ρεκόρ των 455 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στα επίπεδα αυτά, που οι αναλυτές εκτιμούν πως αντιστοιχούν με τιμή στα 1.100 δολάρια για ένα βαρέλι πετρελαίου, είναι πλέον πέντε φορές πάνω από τα περσινά επίπεδα.

Τα γαλλικά συμβόλαια ανέβηκαν επίσης κατά 4% ξεπερνώντας τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά. Αντίστοιχα, το TTF αυξήθηκε περισσότερο από 6%, διαμορφώνοντας και πάλι τις τιμές πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (χθες η τιμή έκλεισε στα 208 ευρώ/MWh).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν στο 73% από τις 10 Αυγούστου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% τον τελευταίο μήνα παρά τις πολύ μειωμένες ροές από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ενώ το επίπεδο αποθήκευσης κρίνεται ενθαρρυντικό, η Ευρώπη εξακολουθεί να μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση, υπό τον φόβο ενός ψυχρού χειμώνα.

«Αν η Ρωσία διακόψει τις ροές μπορεί να μην υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει τη συνολική ζήτηση και τότε θα υπάρξει δελτίο», δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας. Τα μπλακ άουτ «μπορούν να αποφευχθούν, αλλά αυτό απαιτεί πολλή προπαρασκευαστική εργασία που κάνουμε αυτή τη στιγμή» δήλωσε.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα