Ελλάδα

Ηλεκτρικό ρεύμα- Υπάρχει λύση για να μειωθεί η τιμή του

Το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Φανή Χαρίση
ηλεκτρικό-ρεύμα-υπάρχει-λύση-για-να-με-921984
Φανή Χαρίση

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευτεί στα ύψη εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής και ήδη χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να γίνονται καθημερινά δεκάδες διακοπές παροχής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας χάνονται στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των χρηματιστηρίων ενέργειας που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε να δημιουργηθούν, καθιστώντας πλέον το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε είδος πολυτελείας.

Η Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο όπως αναφέρει στην parallaxi, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης που είναι ειδικός σε θέματα ενέργειας, πλήρωσε πιο ακριβά από κάθε άλλη χώρα την μεγαβατώρα του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει με απλά μαθηματικά πως σημειώθηκε αυτή η τεράστια αύξηση.

Θα μπορούσε λοιπόν η χώρα να απεμπλακεί, έστω και προσωρινά, από το χρηματιστήριο ενέργειας;

Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική καθώς ως χώρα μέλος της Ε.Ε. δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας χωρίς προηγούμενη έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

«Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας όπως λειτουργεί με τα χρηματιστήρια είναι ευρωπαϊκή απόφαση και έχει να κάνει με τη διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι γειτονικές χώρες με τις οποίες έχουμε αγοραπωλησίες ενέργειας. Συνεπώς το να αποφασίσει μια χώρα από μόνη της να αλλάξει το σύστημα λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι αδύνατον. Δεν θα μας αφήσουν οι Βρυξέλλες» είπε ο κ. Παπαγιάννης.

Το πλαφόν που έβαλαν Ισπανοί και Πορτογάλοι 

Ωστόσο, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο της Ευρώπης, υπάρχει σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ ένα παράθυρο το οποίο και εμείς θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας οι οποίες κατάφεραν να επιβάλλουν πλαφόν.

«Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε, για ένα μεταβατικό διάστημα, είναι να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο, αντίστοιχο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που μέσα από μια διαδικασία δεν επιτρέπουν στο Χρηματιστήριο να ανεβεί η τιμή της μεγαβατώρας πάνω από ένα όριο, δηλαδή έβαλαν πλαφόν. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτή μεγάλη μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στο χρηματιστήριο ενέργειας όσο και για όλους τους καταναλωτές» τόνισε.

Η Ελλάδα σκέφτεται την επιδότηση των παραγωγών ενέργειας

Η πολιτική που ακολούθησε έως τώρα η Ελλάδα επιδοτώντας ένα μέρος του λογαριασμού δείχνει ότι δεν μπόρεσε να ανακουφίσει επαγγελματίες και νοικοκυριά καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής που προστίθεται στους λογαριασμούς είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.

Τον Μάϊο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τα ενεργειακά και τις τιμές που πλέον δεν μπορούν να χαλιναγωγηθούν. 

«Ακούγεται ότι η Ελλάδα σκέφτεται να υιοθετήσει ένα σύστημα επιδότησης της χονδρεμπορικής για να μπορέσει να κρατήσει χαμηλά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή αντί να επιδοτεί τους καταναλωτές όπως κάνει σήμερα, να επιδοτεί τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε η τιμή που θα φτάνει στους παρόχους να έχει χαμηλότερο κόστος» επεσήμανε ο κ. Παπαγιάννης.

Όμως σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το ποσό πληρωμής των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα που συζητιέται θεωρείται σχεδόν ουτοπικό. «Σήμερα, οι τιμές σε μέσο όρο 24ωρου είναι περίπου 250-280 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η Ελλάδα όλο τον Μάρτιο ήταν πρώτη σε κόστος. Μια – δύο ημέρες μας πέρασε η Ιταλία» είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγιάννης «το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό» και οι λόγοι που οδήγησαν στην τεράστια αύξηση της τιμής του «δεν είναι η Ουκρανία και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο».

«Εάν υποθέσουμε ότι το φυσικό αέριο είχε 20 ευρώ η μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας και ξαφνικά σήμερα έφτασε στα 120 ευρώ δηλαδή έξι φορές πάνω, αν πάρουμε ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι κοντά στο 40%, τότε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα έπρεπε να ήταν 2,4 φορές πάνω. Η τιμή της μεγαβατώρας ήταν 40 ευρώ άρα επί 2,4 έπρεπε να ήταν στα 90 ευρώ κι όχι στα 250 -280 ευρώ. Άρα λοιπόν δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά και ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Σίγουρα δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου» κατέληξε ο κ. Παπαγιάννης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα