«Ηλεκτροπληξία» στην τιμή του ρεύματος με αυξήσεις έως και 50% – Αυξήσεις φωτιά και σε ψωμί, γάλα και καφέ
Οι αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσουν να καταγράφονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου
Νέες γενναίες αυξήσεις, που πιθανά να φτάσουν μέχρι και 50%, αναμένεται να επιβαρύνουν τα τιμολόγια ρεύματος, με την κυβέρνηση να αποδίδει την κούρσα των αυξήσεων στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου ενώ προτρέπει τους καταναλωτές «να κάνουν έρευνα αγοράς». Οι αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσουν να καταγράφονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και, όπως εκτιμάται, αυτοί που κατά κύριο θα κληθούν να πληρώσουν την λεγόμενη “λυπητερή” των αυξήσεων, θα είναι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αφού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε ότι «αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν». Επίσης ο υπουργός έκανε συστάσεις προς τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και σημείωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους ώστε αν είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», είπε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.
Στην Ελλάδα το πιο ακριβό ρεύμα της Ευρώπης
Αυτές οι αυξήσεις, αν τελικά γίνουν, αναμένεται να καταστήσουν τη χώρα μας υπερπρωταθλήτρια στις τιμή του ρεύματος καθώς βάσει των τελευταίων στοιχείων η Ελλάδα έχει ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιο ακριβό ρεύμα: στις 31 Αυγούστου βρισκόταν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σχετικά με την τιμή του ρεύματος.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Energylive, η χώρα μας ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης για τον μήνα Αύγουστο στην χονδρική ρεύματος, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στα 121,72 ευρώ/MWh. Ακολουθούν η Ρουμανία με 112,7ευρώ/MWh, η Ιταλία με 112,4 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία με 111,55 ευρώ/MWh, η Σερβία με 109,65 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 109,02 ευρώ/MWh και η Πορτογαλία με 105,99 ευρώ/MWh. Η χαμηλότερη μηνιαία μέση τιμή χονδρικής εντοπίζεται στη Γαλλία με 77,3 ευρώ/MWh, η οποία ωστόσο, ας μην ξεχνάμε, διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.
Τι προτείνει η ΡΑΕ
Από την πλευρά της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), συνιστά στους προμηθευτές να επιλέγουν κυμαινόμενα τιμολόγια με ευκρινές όριο προσαύξησης. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί γνωρίζει εκ των προτέρων την αύξηση που μπορεί να επέλθει στην αρχική συμφωνημένη τιμή. Επίσης η ΡΑΕ πρότεινε την κατάργηση του παγίου σε όλα τα τιμολόγια και την επιβολή Ρήτρας Αποχώρησης, ωστόσο εδώ υπάρχουν αντιδράσεις από τις εταιρείες, γεγονός που οδήγησε τη ΡΑΕ να προτείνεται η Ρήτρα να ισχύει μόνο στα σταθερά τιμολόγια.
Αυξήσεις φωτιά και στα βασικά αγαθά
Η πίεση για αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος ήδη προκαλεί πονοκέφαλο στην καταναλωτική αγορά καθώς η αύξηση του ρεύματος θα προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις και θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής. Ακολούθως αυτό θα μεταφερθεί στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως το ψωμί, το γάλα, ο καφές κ.α.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς. Μάλιστα, σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κτλ., αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.
Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν οι επερχόμενες αυξήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να προειδοποιεί για μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι μεταφορές φορτίων από την Κίνα – μια αγορά που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία – έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παράδειγμα από εισαγωγές προϊόντων άλλων χωρών που δείχνουν την τάση διεθνώς για αυξήσεις σε βασικά αγαθά.
Χαρακτηριστικά και άκρως ανησυχητικά ήταν και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.
Επίσης οι ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι ήδη μεγάλες με την τιμή της αμόλυβδης να καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.
Από την πλευρά της αγοράς και των επιχειρήσεων, ήδη η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει. Όπως αναφέρει, μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ενώ λόγω της οικονομικής αστάθειας τα λουκέτα μέχρι το τέλος θα εξελιχθούν σε τσουνάμι, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας…
Οικονόμου: «Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες»
Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και όχι μόνο μίλησε στο ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας τα εξής: «Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες για τις αυξήσεις είπε: «Έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί – τετραπλασιαστεί ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει ‘φωτιά’ σε όλο τον κόσμο από τις ζωοτροφές μέχρι το χάλυβα κι αυτό έχει αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας χωρίς αμφιβολία».
«Γνωρίζει ο κόσμος ότι έχουμε αίσθηση του τι συμβαίνει και πόσο η καθημερινότητα τον απασχολεί. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάρα πολλά χρήματα το προηγούμενο διάστημα. Η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του είναι στην ατζέντα μας».
«Η κυβέρνηση προφανώς παρακολουθεί το φαινόμενο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες έκανε αναφορά εκτός της ατζέντας στο υπουργικό, κυρίως στη ΔΕΗ, γιατί είναι κρίσιμο, μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από άλλα πράγματα και αφορά και όλους μας, νοικοκυριά επιχειρήσεις, τον καθένα και την καθεμιά».
ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΟΣ, Πρώτο Θέμα, in.gr, news.b2green.gr, aftodioikisi.gr
Διαβάστε επίσης: