«Ηλεκτροπληξία» σε χιλιάδες νοικοκυριά που απειλούνται με black out
Στη Θεσσαλονίκη καθημερινά καταγράφονται 140 – 150 εντολές για διακοπή ρεύματος – Οι πάροχοι πιέζουν τη ΔΕΔΔΗΕ για άμεση εφαρμογή των διακοπών
Αντιμέτωπα άμεσα με τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα, λόγω των ανεξέλεγκτων αυξήσεων στα τιμολόγια των παρόχων της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι καταναλωτές, που από την αρχή της χρονιάς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις, υπολογίζονται πάνω από 120.000 ενώ καθημερινά οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξάνονται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τεχνικών – ΔΕΗ, στη Θεσσαλονίκη καθημερινά καταγράφονται στο σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ, εντολές διακοπής ρεύματος για 140-150 απλήρωτους λογαριασμούς και σύντομα στην πόλη, πολλά σπίτια αλλά και επιχειρήσεις θα βρεθούν στο σκοτάδι.
Ανάλογη η εικόνα και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου κάθε εβδομάδα καταγράφονται εκατοντάδες απλήρωτοι λογαριασμοί ενώ στην Χαλκιδική την Τετάρτη 27/4 ανέβηκαν στο σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή ρεύματος 200 απλήρωτοι λογαριασμοί.
Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και όπως τονίζει στην Parallaxi, ο πρόεδρος της ΕΤΕ – ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μόνο για το διάστημα 1 Απριλίου με 21 Απριλίου, στο σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ καταχωρήθηκαν 26.500 εντολές διακοπής ρεύματος, εκ των οποίων έχει εφαρμοστεί το 25%.
«Η κατάσταση με τις ανατιμήσεις στο ρεύμα έχει υπερδιπλασιάσει, από πέρσι, τους απλήρωτους λογαριασμούς και από την αρχή του έτους τους υπολογίζουμε γύρω στις 120.000 σε όλη τη χώρα, καθώς έχουμε περί τους 1300 ημερησίως», τονίζει και αναφέρει ότι πρόκειται για ρεύμα οικιακής χρήσης αλλά και επαγγελματικούς λογαριασμούς ρεύματος.
Ένταση επεισόδια και ξυλοδαρμοί
Παρότι οι τεχνικοί της ΔΕΔΔΗΕ που είναι επιφορτισμένοι για τις διακοπές του ρεύματος, προσπαθούν να μη δείχνουν υπερβολικό ζήλο στο σφράγισμα των μετρητών, σε πολλές περιπτώσεις, όταν καλούνται να διακόψουν τις παροχές ρεύματος βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις.
Την ίδια ώρα οι εταιρείες – πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πιέζουν τη ΔΕΔΔΗΕ, ακόμα και με καταγγελίες, να προχωρήσουν άμεσα οι διακοπές παροχής ρεύματος ώστε οι καταναλωτές να υποχρεωθούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ή να ζητήσουν ρύθμιση. Είναι οι ίδιοι πάροχοι ενέργειας που εισπράττουν τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών του ρεύματος και σε πολλές περιπτώσεις δεν τα αποδίδουν στους δήμους. Η ΚΕΔΕ μιλά για οφειλές προς τους δήμους που φθάνουν στα 70-100 εκατ. ευρώ, ενώ πολλοί δήμαρχοι για να λάβουν τα ήδη εισπραχθέντα δημοτικά τέλη, στέλνουν εξώδικα και απειλούν με αγωγές.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναπόφευκτα το κλίμα είναι βαρύ και «ηλεκτρισμένο».
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 6000 διακοπές ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι τεχνικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. «Υπάρχουν εντάσεις ,μέχρι και συμπλοκές και ξυλοδαρμοί, αλλά δεν φταίνε οι τεχνικοί», τονίζει ο Κώστας Μανιάτης, που αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος τόλμησε να φέρει το θέμα στη δημοσιότητα, με την κυβέρνηση, ακόμα, να μην έχει απαντήσει με στοιχεία στις καταγγελίες του.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΤΕ- ΔΕΗ, προκαλεί την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία σχετικά με τους απλήρωτους λογαριασμούς, τις απαιτήσεις των παρόχων και τις εντολές διακοπής ρεύματος. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας βγάλει ψεύτες, αλλά δεν υπάρχει καμία σύγκριση με πέρσι, γιατί άλλο είναι να κάνεις ρύθμιση για απλήρωτο λογαριασμό 400 ευρώ και άλλο να κάνεις ρύθμιση για λογαριασμούς των 1400 ευρώ», τονίζει και σημειώνει ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να δοθεί λύση.
«Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύση γρήγορα και το πρόβλημα είναι εγχώριο και όχι ευρωπαϊκό. Στη Γερμανία μόνο το 20% της ενέργειας είναι ενταγμένο στο χρηματιστήριο ενέργειας και στην Ελβετία το 39% ενώ στην Ελλάδα το 100%» τονίζει αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν παιχνίδια κεροδοσκοπίας που έχουν εκτινάξει τις τιμές και τα κέρδη των εταιρειών.
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις
Το θέμα της ενεργειακής κρίσης πάντως φαίνεται ότι ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας και ξυπνά, έστω εν μέρει, το λεγόμενο καταναλωτικό κίνημα, το οποίο στη χώρα μας, σε μεγάλο βαθμό παραμένει σε αδράνεια.
Τα Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) καταγγέλλει τους παρόχους ότι εκμεταλλευόμενοι την περίφημη ρήτρα προσαρμογής «σπάνε» τα συμβόλαια μονομερώς, ώστε να εφαρμόσουν τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις που έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά ενέργειας, την πιο ακριβή στην Ευρώπη.
Να θυμίσουμε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής, που συναντάται στα «ψιλά» των συμβολαίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ο όρος που επιτρέπει στις εταιρίες να αλλάζουν τα τιμολόγια πώλησης της κιλοβατώρας βάσει του κόστους παραγωγής αλλά και τις διεθνείς τιμές.
Όπως τονίζει ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ Αλέξης Αλεξόπουλος, η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε χωρίς να ειδοποιηθούν οι καταναλωτές γεγονός που είναι «παράνομο, αδιαφανές, καταχρηστικό και αθέμιτο» ενώ το ΙΝΚΑ προχωρά σε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μη κοπεί το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή.
Επίσης στις 18 Μαΐου αναμένεται να εκδικαστεί η συλλογική αγωγή που κατέθεσε η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής), κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας μετά από δεκάδες καταγγελίες για αδιαφάνεια και υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς.
Προχθές μάλιστα εκδόθηκε η πρώτη απόφαση για αναστολή της διακοπής ρεύματος σε ξενοδοχειακή μονάδα, που είχε συμβόλαιο με εταιρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στο συμβόλαιο, αν και υπήρχε όρος για μη επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η εταιρία την επέβαλε μονομερώς.
Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο Νίκος Τσεμπερλίδης, επικεφαλής του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΚΑ) «η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μία αδιαφανής διαδικασία που αυξάνει κατακόρυφα τα κέρδη των παρόχων ενώ λειτουργία του περίφημου Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν συνέβαλε στην συγκράτηση των τιμών καθώς εκεί συμμετέχουν οι ίδιοι που πουλάνε και αγοράζουν».