Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Eγκανιάζεται σήμερα μια νέα πλατεία

Λίγα λόγια για την ταυτότητα του έργου που ολοκληρώθηκε.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-eγκανιάζεται-σήμερα-μια-ν-787735
Parallaxi

Εγκαινιάζεται σήμερα η νέα Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή της Ευκαρπίας.

Πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο, συνολικής επιφάνειας 2.478 τ.μ., στο κέντρο του παλιού οικισμού Ευκαρπίας.

«Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες του  Δήμου Παύλου Μελά, καθώς χαρακτηρίστηκε ως πλατεία μόλις το 1949. Ο χώρος δεν ήταν πλέον ελκυστικός και προσβάσιμος στο σύνολο των χρηστών και, ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητη η παρέμβασή μας» είχε δηλώσει πριν μήνες ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι «η νέα πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου με το παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι ιδιαίτερα καλαίσθητη, εναρμονισμένη με το γύρω οικιστικό σύνολο και απολύτως φιλική για χρήση από όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και η Πλατεία μας να ακολουθήσει αρμονικά τα βήματα της τοποϊστορίας και τη μετάβαση από την Ευκαρπία της αγροτικής κοινότητας, στην Ευκαρπία της σύγχρονης πόλης».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Εισαγωγή

Ο συγκεκριμένος δημόσιος χώρος, συνολικής επιφάνειας 2.478 τ.μ., στο κέντρο του παλιού οικισμού Ευκαρπίας χαρακτηρίστηκε ως πλατεία το 1949 και όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας και κόμβο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους. Η ιστορική διαδρομή της πλατείας συνδέθηκε με το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, σημείο μνήμης και αναφοράς της Ευκαρπίας, που αρχικά κατασκευάστηκε το 1956 στη θέση κατεδαφισθέντος παλιού παραπήγματος Ναού για να ακολουθήσει το 1990 η ανέγερση νέου παρεκκλησίου που κοσμεί μέχρι και σήμερα την κεντρική πλατεία.

Η ανάπλαση της πλατείας θεωρήθηκε αναγκαία καθώς η Δ.Ε. Ευκαρπίας έχει αστικοποιηθεί έντονα τις τελευταίες δεκαετίες και η παλιά αγροτική κοινότητα έχει δώσει πλέον τη θέση της σε ένα σύγχρονο αστικό οικισμό, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Δήμου Παύλου Μελά. Επιπλέον, η Ευκαρπία έχει γνωρίσει αλματώδη πληθυσμιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ μετά και τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Εσωτερική και Εξωτερική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κομβικό κομμάτι της πόλης μας, με πολύ σημαντικές επιδράσεις στην ανάπτυξη και τη χωρική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής.

Έντονη εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζεται γραμμικά επί της οδού Πολυτεχνείου, η οποία αποτελεί το βασικό οδικό άξονα της περιοχής και γειτνιάζει με τη δυτική πλευρά της πλατείας. Η περιοχή συγκεντρώνει επίσης χώρους ιδιαίτερης δυναμικής, ήτοι χώρους συγκέντρωσης κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και αναψυχής. 

Η Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται πάνω σε άξονα που ενώνει τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χρυσοστόμου Ευκαρπίας με το Αλσύλιο του Δήμου που αποτελεί και τον κύριο πνεύμονα της περιοχής. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα