Ινδία: Δύο στους τρεις με αντισώματα κορονοϊού – Τι δείχνει νέα έρευνα
Ο αριθμός των ημερήσιων θετικών διαγνώσεων έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Τα δύο τρίτα του πληθυσμού στην Ινδία έχουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από μια έρευνα σε 29.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Η τέταρτη εθνική έρευνα για την παρουσία αντισωμάτων στο αίμα, γνωστή ως οροεπιδημιολογική έρευνα (sero survey), περιελάμβανε για πρώτη φορά 8.691 παιδιά ηλικίας 6-17 ετών. Τα μισά από αυτά ήταν οροθετικά.
Η έρευνα έδειξε πως το 67,6% των ενηλίκων ήταν οροθετικοί, την ώρα που τουλάχιστον το 62% των ενηλίκων δεν είχαν εμβολιαστεί. Μέχρι τον Ιούλιο, μόλις λίγο πάνω από το 8% των ενήλικων Ινδών είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.
Περίπου 400 εκατομμύρια από το 1,4 δισεκ. ανθρώπους που ζουν στην Ινδία δεν είχαν αντισώματα, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο αριθμός των ημερήσιων θετικών διαγνώσεων στην Ινδία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών έπειτα από ένα δεύτερο κύμα που παρέλυσε το σύστημα υγείας. Ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν τις αρχές να μην βιαστούν να ‘ξανανοίξουν’ τις πόλεις και εκφράζουν ανησυχίας για τον συνωστισμό σε τουριστικά μέρη.
“Το δεύτερο κύμα επιμένει ακόμη. Ο κίνδυνος νέων εξάρσεων είναι πολύ μεγάλος”, δήλωσε ο Βίνοντ Κουμάρ Πολ, ανώτατος κυβερνητικός σύμβουλος, σε συνέντευξη Τύπου.
“Ένας στους τρεις, όπου κι αν είστε, … είναι ακόμα ευάλωτος και άρα η πανδημία δεν έχει με κανένα τρόπο τελειώσει”, είπε.
Η έρευνα περιέλαβε επίσης 7.252 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ανακάλυψε ότι το 85% είχαν αντισώματα, με έναν στους δέκα να μην έχει εμβολιαστεί.
Τον περασμένο μήνα, στοιχεία έδειξαν ότι τουλάχιστον το 50% των ηλικίας κάτω των 18 ετών στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας Μουμπάι είχαν εκτεθεί στην COVID-19 και είχαν αντισώματα απέναντι στην ασθένεια.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν πει πως ένα τρίτο κύμα θα μπορούσε να πλήξει τα παιδιά. Η Μουμπάι προστέθηκε στις πόλεις που κατασκευάζουν μεγάλες παιδιατρικές πτέρυγες προετοιμαζόμενη για το ενδεχόμενο αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ