Ινδία και Ταϊβάν στη δίνη της πανδημίας
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Η Ινδία κατέγραψε σήμερα νέο τραγικό ρεκόρ 4.529 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, καθώς συνεχίζει να πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αν και τα κρούσματα τείνουν να μειωθούν, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα δεδομένα.
Ο αριθμός των ασθενών που υποκύπτουν στην ασθένεια γίνεται ολοένα βαρύτερος τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο ιός εξαπλώνεται στην ινδική επαρχία, όπου οι υγειονομικές υποδομές είναι ανύπαρκτες ή στερούνται ακόμα και τα βασικά.
Αφότου εκδηλώθηκε στην Ινδία, η πανδημία έχει προκαλέσει 283.248 θανάτους στη χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων, τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ (πάνω από 600.000 νεκροί) και της Βραζιλίας (σχεδόν 440.000 νεκροί).
Επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 267.334 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τα 25,5 εκατ., τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό πίσω από αυτόν των ΗΠΑ. Με τον τρέχοντα ρυθμό, η Ινδία ενδέχεται να περάσουν στην πρώτη θέση τον Ιούνιο.
Το δεύτερο, απίστευτα σφοδρό κύμα του νέου κορονοϊού πλήττει την Ινδία εδώ και έξι εβδομάδες· έχει προκαλέσει ελλείψεις οξυγόνου και βασικών φαρμάκων στα κυριότερα νοσοκομεία, που υπέστησαν απόλυτο κορεσμό λόγω του τεράστιου αριθμού ασθενών.
Από τις αρχές Απριλίου ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε, ενώ χάθηκαν πάνω από 100.000 ζωές.
Οι ινδικές αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός των μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση – παρέμειναν κάτω από τα 300.000 τις τελευταίες τρεις συναπτές ημέρες – δημιουργούν μια υποψία αισιοδοξίας. “Η καμπύλη της πανδημίας σταθεροποιείται”, εκτίμησε ο Β. Κ. Πολ, επικεφαλής της ειδικής ομάδας εργασίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ωστόσο αρκετοί ινδοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να είναι αναξιόπιστα, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ στις περιοχές της επαρχίας, όπου εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό ο ιός τελευταία.
Το ποσοστό της δημοτικότητας του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό, όπως προκύπτει από δύο νέες δημοσκοπήσεις, καθώς η χώρα δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει το καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Μόντι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2014 και επανεξελέγη το 2019 με την μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει συγκεντρώσει ινδός πολιτικός τα τελευταία 30 χρόνια, έχει επί μακρόν καλλιεργήσει την εικόνα ενός ισχυρού λαϊκιστή ηγέτη.
Αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα τα 25 εκατομμύρια αποκαλύπτοντας έλλειψη ετοιμότητας και υπονομεύοντας τη βάση στήριξης του Μόντι, σύμφωνα με την αμερικανιική εταιρεία Morning Consult που έχει συλλέξει πληροφορίες για 12 παγκόσμιους ηγέτες.
Το ποσοστό αποδοχής του Μόντι αυτή την εβδομάδα βρισκόταν στο 63%, το χαμηλότερο από τότε που η αμερικανική αυτή εταιρεία ξεκίνησε να παρακολουθεί τη δημοτικότητά του, τον Αύγουστο του 2019.
Η μεγάλη πτώση σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν το ποσοστό αποδοχής του μειώθηκε κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες.
Μια άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε η ινδική εταιρεία δημοσκοπήσεων CVOTER διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ερωτηθέντων που δήλωσαν “πάρα πολύ ικανοποιημένοι” από τις επιδόσεις του Μόντι έχει μειωθεί στο 37%, από περίπου 65% που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια οι ερωτηθέντες που εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Μόντι υπερβαίνουν αριθμητικά όσους είναι ικανοποιημένοι από αυτήν, προκύπτει από τα στοιχεία της CVOTER.
“Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της καριέρας του”, είπε στο Ρόιτερς ο ιδρυτής της CVOTER Γιασγουόντ Ντεσμούκ.
Η ραγδαία πτώση στο ποσοστό αποδοχής του σημειώνεται την ώρα που η πανδημία δείχνει να κατακλύζει μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Νέο Δελχί όπου τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε κλίνες και σε σωτήριο για τη ζωή οξυγόνο.
Την ίδια ώρα, οι σοροί των νεκρών στοιβάζονται στα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια και η λαϊκή οργή γιγαντώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα δεινά των πολιτών και την καταγγελόμενη έλλειψη κρατικής στήριξης.
Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στο Νέο Δελχί και στο Μουμπάι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί αλλά η πανδημία έχει διεισδύσει στα βάθη της τεράστιας ινδικής ενδοχώρας, όπου οι υποδομές δημόσιας υγείας είναι σε χειρότερη κατάσταση.
“Ο λαός της Ινδίας ή τουλάχιστον η μεγάλη πλειονότητα, έχει καταλήξει ότι πρέπει να στηρίζεται μόνο στις δυνάμεις του, στην οικογένειά του και στους φίλους του για να προστατεύσει τη ζωή του”, λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Π.Τσινταμπαράμ.
Η κυβέρνηση του Μόντι έχει πει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να πατάξει την “καταιγίδα του κορονοϊού”, την οποία έχει χαρακτηρίσει “κρίση που εμφανίζεται μια φορά τα 100 χρόνια”.
Παρά την πτώση της δημοτικότητάς του, ο Μόντι παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας και η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να επωφεληθεί από την κακή κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της CVOTER .
Ο Μόντι θα αντιμετωπίσει ξανά εθνικές εκλογές το 2024.
Η κυβέρνηση της Ταϊπέι έκανε έκκληση για δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια στη διάρκεια συνάντησης της με ανώτερους δυτικούς διπλωμάτες καθώς τα αποθέματά της σε εμβόλια μειώνονται ραγδαία.
Μέχρι στιγμής έχει λάβει περίπου 300.000 εμβόλια της AstraZeneca, εκ των οποίων τουλάχιστον τα δύο τρίτα έχουν χορηγηθεί.
Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό, που σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμοί στις συναθροίσεις, είναι κλειστά κάποια μη απαραίτητα καταστήματα και χώροι διασκέδασης.
Η Ταϊβάν κατέγραψε σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα κατά την περασμένη εβδομάδα και γι αυτό επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα νέοι περιορισμοί.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λο Πινγκ-τσενγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι σχεδόν 400.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου θα φθάσουν το μεσημέρι σήμερα στην Ταϊβάν από το Άμστερνταμ με βάση το πρόγραμμα COVAX και αναμένονται ένα εκατομμύριο ακόμη δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του ίδιου προγράμματος.
Η Ταϊβάν έχει παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις, κυρίως της AstraZeneca αλλά και της Moderna.
Σε ανακοίνωσή τους σήμερα τα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών της Ταϊβάν ανέφεραν ότι χθεσινή τηλεδιάσκεψη με ανώτερους Αμερικανούς, Βρετανούς, Ιάπωνες και Αυστραλούς διπλωμάτες στην Ταϊπέι, αποφάνθηκε ότι τα εμβόλια πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο.
“Η δίκαιη πρόσβαση σε αποτελεσματικά εμβόλια είναι ο απόλυτος τρόπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναμένουμε περισσότερο αποτελεσματική και ικανοποιητική εξέλιξη των εμβολίων και προώθησή τους στην αγορά και καλούμε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για την εξάλειψη της πανδημίας”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Ταϊβάν κινητοποιεί τους διπλωμάτες της για να επιχειρήσουν να επισπεύσουν την πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει ένα μερίδιο από τα εμβόλια τα οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει ότι θα στείλει στο εξωτερικό.
Ο Μπρεντ Κρίστενσεν, ο ντε φάκτο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, δήλωσε κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη ότι “η συζήτηση για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα”, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του.
“Αναγνωρίζουμε ότι κάθε χώρα και κάθε περιοχή βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο του προγράμματος εμβολιασμού. Δυστυχώς, πολλές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση της πρόσβασης στα εμβόλια”, προστίθεται.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 7.920 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 2.096 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.965.676.
Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 390 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 116.965.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.
Έπειτα από λίγο περισσότερο από έξι μήνες, αίρονται μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία και από σήμερα, Τετάρτη, ανοίγουν και επαναλειτουργούν πλέον σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Οι τομείς αυτοί είχαν διακόψει την λειτουργία τους στις 3 Νοεμβρίου 2020, που συνέπεσε να είναι η επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης με ισλαμιστικό υπόβαθρο, το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες,
Στη βάση των νέων κανονισμών, μόνο τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, μεγάλες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 3.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται, σε όλους τους δημόσιους χώρους ισχύει η προϋπόθεση ότι κάποιος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί, να έχει αναρρώσει από τη νόσο ή να έχει να επιδείξει πρόσφατο αρνητικό τεστ.
Την οριστικοποίηση και τις λεπτομέρειες του ανοίγματος των διαφόρων τομέων στην Αυστρία είχε ανακοινώσει ήδη στις 10 Μαίου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από επανειλημμένες διαβουλεύσεις με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, που είχε η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματός του και των Πράσινων.
Η κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια είχαν συμφωνήσει να άρουν σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς λόγω του Sars-CoV-2 από την 19η Μαΐου, οπότε και ανοίγουν ξανά από σήμερα ο τουρισμός, η εστίαση, οι πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, ωστόσο με περιορισμούς, ενώ από την Δευτέρα, 17 Μαίου, έχουν επιστρέψει στα μαθήματά τους με φυσική παρουσία οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.
Η προϋπόθεση για την είσοδο στην εστίαση είναι ότι κάποιος θα έχει υποβληθεί σε τεστ, θα έχει αναρρώσει από την νόσο ή θα έχει εμβολιαστεί. Στην εστίαση, αλλά όχι στο λιανικό εμπόριο, θα υπάρχει απαίτηση καταγραφής στοιχείων για παραμονή εκεί άνω των 15 λεπτών της ώρας.
Σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, δέκα ενήλικες και παιδιά επιτρέπεται να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά μόνο τέσσερις κατά τη διάρκεια της νύχτας .
Περαιτέρω βήματα ανοίγματος, το αργότερο έως την 1η Ιουλίου, θα μπορούσαν να υπάρξουν στη συνέχεια και να ισχύουν για γάμους, μεγάλες γιορτές και εκδηλώσεις σε κλαμπ.
Όπως έχει επισημάνει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, το γεγονός ότι μπορεί να ακολουθηθεί αυτή η πορεία οφείλεται στο ότι η Αυστρία πέρασε το τρίτο κύμα της πανδημίας καλύτερα από τους γείτονές της.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος προέτρεψε σε προσοχή καθώς, όπως σημείωσε, όσο πιο πιστά συμμορφωθούν οι πολίτες με όλους τους περιορισμούς που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, τόσο πιο γρήγορα θα ήταν δυνατό να γίνουν νέα βήματα ανοίγματος.
Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ επισήμανε ότι “από τις 19 Μαΐου η ζωή στην Αυστρία θα είναι πιο πολύχρωμη και πάλι – με ασφάλεια”.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι τα στοιχεία για την Covid-19 στη χώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και οι Γάλλοι πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς πολλά από τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα της χώρας ανοίγουν σήμερα και πάλι.
Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε εικόνες του Μακρόν και του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ να πίνουν καφέ στον υπαίθριο χώρο ενός καφέ του Παρισιού, για το οποίο ο BFM TV μετέδωσε πως βρίσκεται στην οδό Μιρομενίλ στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιου, κοντά στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
«Οι αριθμοί βρίσκονται στη σωστή πορεία», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους καθώς έπινε τον πρωινό καφέ του έξω από το παρισινό καφενείο.
Οι Γάλλοι απολαμβάνουν σήμερα το πρώτο στάδιο της πολυαναμενόμενης άρσης των περιορισμών έπειτα από πάνω από έξι μήνες ζωής στο ρελαντί.
Παρά τον κακό καιρό –βροχοπτώσεις και σύννεφα σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας– που υπάρχει κίνδυνος να «υπονομεύσει» την επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων των καφέ και των εστιατορίων, είναι πολλοί αυτοί που ανυπομονούν να επιστρέψουν σε μια μερική ομαλότητα, σε μια χώρα που από το Μάρτιο του 2020 έχει καταγράψει σχεδόν 108.000 νεκρούς από την Covid.
Οι εξωτερικοί χώροι των καφέ και των εστιατορίων ανοίγουν στο 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και μόνο μέχρι τις 21:00.
Ωστόσο, ενώ οι Άγγλοι, για παράδειγμα, μπορούν πλέον από τη Δευτέρα να δειπνούν στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και να πηγαίνουν στις παμπ, στη Γαλλία οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν παρά στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.
Εντούτοις, καθώς στη Γαλλία οι μολύνσεις επιβραδύνονται συνεχώς εδώ και τέσσερις εβδομάδες, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα μουσεία μπορούν και πάλι να υποδέχονται το κοινό –που θα φοράει μάσκα– με μέγιστα όρια χωρητικότητας.
Ανοίγουν επίσης με μέτρα τα καταστήματα παιγνιδιών και ρούχων, που δοκιμάσθηκαν σκληρά από την υγειονομική κρίση.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν πλέον να εκτυπώνουν οι κάτοικοι των Βρυξελλών.
Μέσω του ιστότοπου του Δικτύου Υγείας των Βρυξελλών, οποιοσδήποτε έχει εμβολιαστεί τις τελευταίες 48 ώρες μπορεί να το εκτυπώσει στα αγγλικά, τα φλαμανδικά ή τα γαλλικά (ή και τα τρία) αποδεικνύοντας ποιο εμβόλιο έχει λάβει και πότε, σημειώνουν οι Brussels Times.
Η Ιρλανδία ελπίζει να έχει εμβολιάσει πλήρως έναντι του κορονοϊού τη μεγάλη πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως είπε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ.
Ο τωρινός στόχος της κυβέρνησης είναι η χορήγηση μίας δόσης τουλάχιστον στο 80% του πληθυσμού έως τα τέλη του Ιουνίου.
“Ελπίζουμε να έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον μία φορά τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έως τα τέλη Ιουνίου και πλήρως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Βαράντκαρ σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση ελπίζει να είναι σε θέση να ξανανοίξει τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και να επιτρέψει κάποιες μαζικές εκδηλώσεις στις αρχές Ιουλίου καθώς τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού ανοίγουν τον δρόμο για επανέναρξη των δραστηριοτήτων.
“Σίγουρα ελπίζουμε και σκοπεύουμε να επιτρέψουμε την επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων τον Ιούλιο, ευελπιστούμε στις αρχές Ιουλίου, καθώς και κάποιες μαζικές εκδηλώσεις”, είπε ο Βαράντκαρ.
Η Ιρλανδία έχει ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη ποσοστά μολύνσεων COVID-19 αλλά είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στην κατάργηση των περιορισμών μετά τη χαλάρωση του Δεκεμβρίου που προκάλεσε τεράστιο κύμα κρουσμάτων.
Ποσοστό μικρότερο του 30% των υγειονομικών εργαζόμενων στην Ιαπωνία έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 στις μεγάλες πόλεις μόλις 65 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα Nikkei την ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για ματαίωση της διοργάνωσης.
Κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι τρεις μήνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα, λιγότερο από το 40% όλων των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας έχει πλήρως εμβολιαστεί.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην πρωτεύουσα Τόκιο που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες και σε άλλες πόλεις με μεγάλο πληθυσμό όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων υγειονομικών είναι χαμηλότερο του 30%.
Ο μεγάλος όγκος της προμήθειας των εμβολίων είναι συγκεντρωμένος σε μεγάλα νοσοκομεία και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στο σύστημα κράτησης για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, γράφει η εφημερίδα.
Οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών είναι ένα από τα παράπονα που εκφράζουν οι ιατρικές ενώσεις της χώρας που ζητούν την ματαίωση των Αγώνων καθώς η χώρα δίνει μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση στοχεύει να εμβολιάσει τους περισσότερους από τα 36 εκατομμύρια πολίτες άνω των 65 ετών μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Για να επιτύχει αυτό τον στόχο η κυβέρνηση ευελπιστεί να χορηγεί περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις ημερησίως, δηλαδή τρεις φορές ταχύτερο ρυθμό από τον σημερινό.
Μέχρι στιγμής μόλις το 3,7% του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που αριθμεί 126 εκατομμύρια κατοίκους, έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση–ο πιο αργός ρυθμός εμβολιασμού μεταξύ των πλούσιων χωρών.
Αρχικά το πρόβλημα εντοπίστηκε στις περιορισμένες προμήθειες του εμβολίου της Pfizer–του μοναδικού που έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας.
Στη συνέχεια όμως, τον Μάιο, αυξήθηκαν οι παραλαβές του εμβολίου και η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα και το εμβόλιο της Moderna για χρήση στα εμβολιαστικά κέντρα όπου γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί.
Επίσης, οι εγχώριες ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν και το εμβόλιο της AstraZeneca.
Πηγή: ΑΠΕ