Διεθνή

Ινδία: Πίστευαν ότι εμβολιάζονταν αλλά τους έβαζαν αλατόνερο

Συλλήψεις γιατρών για μεγάλη απάτη.

Parallaxi
ινδία-πίστευαν-ότι-εμβολιάζονταν-αλλ-719025
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Χιλιάδες άνθρωποι στην Ινδία έπεσαν θύματα μιας περίτεχνης απάτης ευρείας κλίμακας που πωλούσε ψεύτικα εμβόλια για τον κορονoϊό τα οποία περιείχαν… αλατόνερο.

Γιατροί και ιατρικό προσωπικό συγκαταλέγονται μεταξύ των συλληφθέντων για τη συμμετοχή τους στην απάτη, σύμφωνα με τις Αρχές.

Σύμφωνα με το CNN, τουλάχιστον 12 τέτοια εμβολιαστικά κέντρα είχαν στηθεί γύρω από την ζώνη της Βομβάης, στην πολιτεία Μαχαράστρα, δήλωσε ο υπεύθυνος της αστυνομίας της Ινδίας, Vishal Thakur.

«Χρησιμοποιούσαν αλατισμένο νερό, το οποίο και χορηγούσαν με ένεση» συνέχισε ο αξιωματικός της αστυνομίας, που εξήγησε πως το μοτίβο ήταν το ίδιο σε όλα τα παράνομα εμβολιαστικά κέντρα της Ινδίας. Υπολογίζεται πως περίπου 2.500 πολίτες έκαναν το ψεύτικο εμβόλιο στην Ινδία, ενώ οι ενορχηστρωτές της απάτης αποκόμισαν συνολικά 28.000 δολάρια.

Μεταξύ των συλληφθέντων, οι αρχές της Ινδίας συνέλαβαν και γιατρούς που εκμεταλλεύονταν τη θέση τους σε νοσοκομείο προκειμένου να παράγουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και να προμηθεύονται φιαλίδια και σύριγγες. Η αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα ως ύποπτους για απάτη, απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλες εγκληματικές πράξεις. «Έκαναν ενέσεις με αλατούχο νερό. Συλλάβαμε γιατρούς. Χρησιμοποιούσαν ένα νοσοκομείο που παρήγε ψεύτικα πιστοποιητικά, φιαλίδια και σύριγγες», πρόσθεσε ο Vishal Thakur.

Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε μια κεντρική εκστρατεία εμβολιασμού, στο πλαίσιο της οποίας ένα σημαντικό ποσοστό των δόσεων θα παρέχεται δωρεάν από την κεντρική κυβέρνηση στις πολιτείες. Αμέσως μετά, η χώρα χορήγησε το ρεκόρ των 8 εκατομμυρίων εμβολίων σε μία ημέρα – ένα «χαρμόσυνο» σημάδι της επιτάχυνσης του προγράμματος, δήλωσε ο Μόντι. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 62 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το 4,5% του πληθυσμού της χώρας – έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα