Top

Ο ιός εξαπλώνεται ανησυχητικά στην Ανατολική Ευρώπη

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
ο-ιός-εξαπλώνεται-ανησυχητικά-στην-αν-650324
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ακάθεκτος ο κορονοϊός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10 εκατ., σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή (12.02.2021).Ο αριθμός των κρουσμάτων της

Ο κορονοϊός σφίγγει τον κλοιό και προς ανατολάς, καθώς από την αρχή της πανδημίας έχει μολύνει πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους, βάσει καταμέτρησης του Reuters. Την ίδια στιγμή, χώρες σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης σκοπεύουν να αυξήσουν τις προμήθειες εμβολίων από περισσότερους από έναν προμηθευτές για να επιταχύνουν τα προγράμματα ανοσοποίησης.

Χώρες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν ανακοινώσει πάνω από 10,02 εκατ. κρούσματα και 214.691 θανάτους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ωστόσο, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων στην περιοχή έχει μειωθεί κατά περίπου 31% τις τελευταίες 30 ημέρες συγκριτικά με τις 30 προηγούμενες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η Ρωσία έχει τα περισσότερα κρούσματα στην περιοχή και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 4 εκατ. τη Δευτέρα (08.02.2021). Η χώρα έχει, επίσης, ανακοινώσει τους περισσότερους θανάτους στην ανατολική Ευρώπη, περίπου 79.194, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Κορονοϊός: 4,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ανατολική Ευρώπη

Στην Ανατολική Ευρώπη, επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Βουλγαρίας έχουν χορηγήσει περίπου 4,5 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αντίστοιχα υπουργεία Υγείας.

Η Ρωσία έχει χορηγήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του Covid19, μέχρι στιγμής. Βάσει του ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται δύο δόσεις, αυτός ο αριθμός είναι αρκετός για να έχει εμβολιαστεί περίπου το 0,3% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.

Σε μια πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 750.000 ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη, η καθυστέρηση στη διανομή που έχει ανακοινωθεί από τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων AstraZeneca και Pfizer έχει θέσει σε κίνδυνο τον θερινό στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη των προμηθειών σε εμβόλια, πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Η Ουγγαρία θα αρχίσει σύντομα να εμβολιάζει ανθρώπους χωρίς χρόνια νοσήματα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα – μέλος της ΕΕ που χρησιμοποιεί αυτό το εμβόλιο, ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε την Τετάρτη (10.02.2021) ότι η χώρα θα περιμένει για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η Ουκρανία, που έχει καταγράψει πάνω από 1,2 εκατ. κρούσματα κορονοϊού και 24.058 θανάτους, έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει κάποια εμβόλια από την Κίνα και αναμένει να λάβει τουλάχιστον 8 εκατ. δόσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος COVAX για τις φτωχότερες χώρες.

Η χώρα έχει επίσης εξασφαλίσει 12 εκατ. εμβόλια κατά της νόσου από το Serum Institute της Ινδίας που ανέπτυξαν οι AstraZeneca Novavax.

Γερμανία – κορονοϊός: Aναπόφευκτη η απαγόρευση εισόδου ατόμων από το Τιρόλο και την Τσεχική Δημοκρατία κατά τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θεωρεί ότι η απαγόρευση εισόδου στην Γερμανία για άτομα τα οποία προέρχονται από το αυστριακό Τιρόλο και την Τσεχική Δημοκρατία είναι αναπόφευκτες προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα.Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού», δήλωσε ο Σπαν στο Βερολίνο.

Στο Τιρόλο, δεδομένης της μεγάλης εξάπλωσης της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού, ισχύουν από σήμερα περιορισμοί εξόδου από το κρατίδιο. Για τις επόμενες δέκα ημέρες, όποιος εξέρχεται από αυτό, πρέπει να παρουσιάζει ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού το οποίο να έχει γίνει τις τελευταίες 48 ώρες. Από την υποχεώση αυτή εξαιρείται όμως η περιοχή του ανατολικού Τιρόλου.

«Εγώ ο ίδιος έχω μεγαλώσει κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. Το Άμστερνταμ βρίσκεται πιο κοντά από το Ντίσελντορφ και γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η καθημερινή διάβαση των συνόρων για επαγγελματικούς και πολλούς άλλους ιδιωτικούς λόγους. Γι ‘αυτό και η απόφαση είναι ιδιαίτερα επώδυνη, αλλά είναι αναπόφευκτη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση επικίνδυνων παραλλαγών του κορονοϊού. Στην Τσεχική Δημοκρατία, για παράδειγμα, αυτές οι παραλλαγές είναι κυρίαρχες και πιθανώς και η αιτία της δυναμικής εξέλιξης της λοίμωξης στη χώρα αυτή. Πρέπει να αντιδράσουμε. Την εξέλιξη της μόλυνσης από την δική μας πλευρά δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να την ελέγξουμε», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ έχει ήδη χαρακτηρίσει το Τιρόλο και ολόκληρη την Τσεχική Δημοκρατία ως «περιοχές μετάλλαξης του κορονοϊού». Εκτός από τους υφιστάμενους περιορισμούς στα σύνορα με την Αυστρία, θα πραγματοποιούνται επίσης από την Κυριακή έλεγχοι κατά την είσοδο στη Γερμανία και από την Τσεχική Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, διότι η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊου εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα.

Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως

Ουγγαρία-κορονοϊός: Η χώρα είναι η πρώτη στην ΕΕ που χρησιμοποιεί το ρωσικό εμβόλιο κατά της COVID-19, Sputnik V

Η Ουγγαρία θα είναι σήμερα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού, δήλωσε η αρχίατρος της χώρας.

“Σήμερα, αρχίζουμε να εμβολιάζουμε με το εμβόλιο Sputnik V, αυτό θα γίνει στους σταθμούς εμβολιασμού που έχουν ορίσει οι αρχές”, δήλωσε η Σεσίλα Μίλερ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

“Αρχικά, υπάρχουν 2.800 διαθέσιμες δόσεις”, πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία ήταν ήδη η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενέκρινε το Sputnik V τον περασμένο μήνα, παραγγέλνοντας δύο εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν στη διάρκεια τριών μηνών, αρκετές για να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο πολίτες.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται συχνά σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επέκρινε πολλές φορές τη διαδικασία έγκρισης και αγοράς εμβολίων από τις Βρυξέλλες, η οποία είναι πολύ αργή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Αφού αρχικά συνάντησε επιφυλάξεις, το ρωσικό εμβόλιο έπεισε στη συνέχεια τους ειδικούς για την αποτελεσματικότητά του. Το εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία το Sputnik V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% απέναντι στις συμπτωματικές μορφές της Covid-19.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η ουγγρική κυβέρνηση ήταν επίσης η πρώτη από τους “27” που ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής εταιρίας Sinopharm, γνωστοποιώντας πως παρήγγειλε πέντε εκατομμύρια δόσεις.

“Αν η Ουγγαρία αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στο προσεχές μέλλον, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν έχουν εμβολιασθεί έως το Πάσχα”, δήλωσε ο Ορμπάν σήμερα στο ραδιόφωνο.

“Κάθε μέρα που θα περιμέναμε τις Βρυξέλλες, θα χάναμε εκατό ζωές Ούγγρων”, είπε. “Γιατί να πρέπει να σκεφθούμε πως οι Ευρωπαίοι ειδικοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς, έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο ουγγρικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας (NNK) απ’ ό,τι σε εκείνο των Βρυξελλών”.

Εκτός από το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, τα οποία δεν προτιμά ο πληθυσμός, η Ουγγαρία έχει “μέχρι σήμερα αγοράσει 19,5 εκατ. δυτικά εμβόλια”, διευκρίνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Ουγγαρία, μια χώρα 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 99 νέους θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 13.543 από την εμφάνιση της πανδημίας.

Βραζιλία-κορονοϊός: Το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην πολιτεία Αμαζόνας είναι τρεις φορές πιο μεταδοτικό, αλλά πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά εναντίον του, δηλώνει ο υπουργός Υγείας

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας μπορεί να είναι τρεις φορές πιο μεταδοτικό, αλλά πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή του, δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας της χώρας, χωρίς να δώσει στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του.

Δεχόμενος πιέσεις καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος πλήττει την πρωτεύουσα της πολιτείας αυτής, την Μανάους, όπου έχει προκαλέσει ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Εντουάρντο Πασουέλο προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές ότι η έξαρση των τελευταίων μηνών ήταν απρόσμενη, αλλά τίθεται υπό έλεγχο.

Ο Βραζιλιάνος υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης σε ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία ότι η Βραζιλία θα έχει εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό που έχει επιλεγεί για εμβολιασμό ως τον Ιούνιο και τον υπόλοιπο ως το τέλος του έτους –σε έναν φιλόδοξο στόχο καθώς η χώρα μπορεί μετά βίας να εγγυηθεί δόσεις για τον μισό πληθυσμό.

Η Βραζιλία άρχισε την ανοσοποίηση του πληθυσμού της με το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac Biotech και με αυτό της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Ο Πασουέλο δεν διευκρίνισε πώς αναλύθηκε η αποτελεσματικότητά τους κατά του παραλλαγμένου στελέχους της Μανάους.

“Δόξα τω Θεώ είχαμε σαφή νέα από την ανάλυση ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να έχουν αποτέλεσμα κατά αυτού του παραλλαγμένου στελέχους”, δήλωσε ο Πασουέλο. “Ωστόσο αυτό είναι πιο μεταδοτικό. Βάσει της ανάλυσής μας είναι τρεις φορές πιο μεταδοτικό”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, το οποίο δεν έχει δώσει πληροφορίες για μια τέτοια ανάλυση, δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για περισσότερες πληροφορίες.

Το ινστιτούτο Μπουταντάν στο Σάο Πάολο, το οποίο συνεργάστηκε με την Sinovac για την δοκιμή και την παραγωγή του κινεζικού εμβολίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είχε αρχίσει έρευνες σχετικά με το παραλλαγμένο στέλεχος της Μανάους, αλλά διευκρίνισε ότι θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες για να καταλήξει σε συμπέρασμα.

Το βιοϊατρικό κέντρο Fiocruz στο Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσε ότι μελετά την αποτελεσματικότητά του κατά του παραλλαγμένου στελέχους της πολιτείας Αμαζόνας, ότι έχει στείλει δείγματα στην Οξφόρδη και ότι αναμένει τα αποτελέσματα.

Ουγγαρία-κορονοϊός: Τα κρούσματα έχουν αρχίσει πάλι να αυξάνονται, μάλλον λόγω του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους, δηλώνει ο πρωθυπουργός Ορμπάν

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν αρχίσει να αυξάνονται πάλι στην Ουγγαρία, μάλλον λόγω της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε κρατικό ραδιοσταθμό.

Ωστόσο ο Ορμπάν σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λοκντάουν για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, καθώς η προγραμματισμένη επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση των κρουσμάτων τις ερχόμενες εβδομάδες.

“Αν αρχίσουμε τους εμβολιασμούς και με το κινεζικό εμβόλιο, ως το Πάσχα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους τους (άνω των 2 εκατομμυρίων) ανθρώπους που έχουν καταχωριστεί για εμβολιασμό”, δήλωσε.

Η Ουγγαρία αναμένει να λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinopharm την ερχόμενη εβδομάδα και σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα να το χορηγεί. Ως εκ τούτου θα γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που θα το χρησιμοποιήσει.

Αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία έγινε εξάλλου η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που χορήγησε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση από την ρυθμιστική της αρχή, και δεν περίμενε το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για να προχωρήσει στην χρήση του.

Η ουγγρική ρυθμιστική αρχή έχει επίσης εγκρίνει το εμβόλιο της Sinopharm, το οποίο ήδη χορηγείται στην γειτονική της Σερβία.

Ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι στόχος της Ουγγαρίας είναι να έχει έναν επαρκή αριθμό ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, οι οποίοι στη συνέχεια θα λάβουν ένα πιστοποιητικό ανοσίας, όπως και αυτοί που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε την πιθανότητα να συνδεθούν ειδικά δικαιώματα με το έγγραφο αυτό, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται στον κόσμο να επισκέπτεται εστιατόρια και ξενοδοχεία, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει επίσης στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα εστιατόρια στην Ουγγαρία έχουν κλείσει και λειτουργούν μόνο για την παράδοση φαγητού σε πακέτο από τον Νοέμβριο, ενώ επίσης έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μόλις περισσότεροι από 300.000 Ούγγροι –εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και οι πιο ευάλωτοι μεταξύ των ηλικιωμένων– έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech ή της Moderna. Η Ουγγαρία άρχισε επίσης να χορηγεί αυτήν την εβδομάδα το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Βρετανία-κορονοϊός: Ο οδικός χάρτης για την χαλάρωση των μέτρων λοκντάουν θα ανακοινωθεί στις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών Άτκινς

Η Βρετανία θα ανακοινώσει στις 22 Φεβρουαρίου τον οδικό της χάρτη για την χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν λόγω του λοκντάουν που έχει επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας Βικτόρια Άτκινς.

“Αναμένουμε να κάνουμε την ανακοίνωση τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου”, δήλωσε στο Sky News.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχε επίσης δηλώσει χθες Πέμπτη ότι ο οδικός χάρτης για την χαλάρωση των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19 θα ανακοινωθούν την εβδομάδα της 22ας Φεβρουαρίου.

Πολωνία-κορονοϊός: Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 θα χορηγείται έως και την ηλικία των 65 ετών

Η Πολωνία αυξάνει το ανώτατο ηλικιακό όριο για τους ανθρώπους κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εναντίον της COVID-19 στα 65 έτη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Η χώρα είχε πει προηγουμένως πως το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ηλικίες 18-60 ετών.

«Το ιατρικό συμβούλιο αποδέχθηκε τις οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 65 ετών», δήλωσε ο Μίχαλ Ντβόρζι στη δημόσια ραδιοφωνία Polskie Radio Program III.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα